Ilyés Ferenc bajnok lenne a Szegeddel

A Pick Szeged hétfőn újabb játékos igazolását jelentette be. A csapatot korábban 7 éven keresztül szolgáló Ilyés Ferenc visszatér korábbi sikerei helyszínére, és a következő 3 idényben Juan Carlos Pastor edző játékoskeretét erősíti. A Wisla Plock jelenlegi játékosa átigazolása kapcsán válaszolt néhány kérdésünkre.

7méteres: 7 év után térsz vissza a tulajdonképpeni nevelő együttesedhez. Mi döntött a hazatérés mellett?
Ilyés Ferenc: 7 évet töltöttem Szegeden 2000 és 2007 között, azóta is ezer szállal kötődöm a városhoz. Nagyon sok embert ismerek, nagyon sok barátom van Szegeden, a klubnak is sokat köszönhetek, itt lettem profi kézilabdás. Egy nagyon jó ajánlattal kerestek meg, én pedig úgy döntöttem, hogy ez érdekel, és sikerült a két klubnak megegyezni.

7méteres: Hogy értékelnéd a Wisla Plocknál eltöltött 1 évedet?
Ilyés Ferenc: Nagyon gyorsan távoztam Veszprémből, jött ez a lengyel ajánlat, amit szerettem volna kihasználni. Így visszatekintve azt mondhatom, ez egy nagyon jó év volt. Nem sikerült sajnos bajnokságot nyerni, de azt hiszem, hogy a második hellyel nem értünk el rossz eredményt. Ugye én egy sérülés után tértem vissza az olimpiára, sok időbe került, mire ezen túltettem magam. Mondhatom azt, hogy ebben az egy évben sikerült formába hoznom magam, úgyhogy nagyon motiváltan térek vissza Szegedre.

ilyés1

7méteres: A lengyel csapatnál nem számított rád az új szakvezetés, vagy a Pick Szeged vásárol ki szerződésedből?
Ilyés Ferenc: A managerem egyezett meg a Plock vezetőivel, a két klub pedig abban jutott egyezségre, hogy nem kell átigazolási díjat fizetni értem. Az egész gondolom annak tudható be, hogy a két jövendőbeli spanyol edző nagyon jól ismeri egymást, és ezt a dolgot lebeszélték. Ilyen szinten nem volt akadálya az átigazolásnak, és ennek én nagyon örülök.

7méteres: A lengyel és a magyar bajnokságban is játszottál már. Hogy hasonlítanád össze a két ligát?
Ilyés Ferenc: Sok mindenben hasonló a két bajnokság, két-két kiemelkedő klub van itt is, ott is. Magyarországon a Veszprém és a Szeged, Lengyelországban a Kielce és a Plock a favorit. Azt mondanám, a Plock a ?lengyel Pick Szegednek? felel meg, hasonlóan próbálják letaszítani a trónról riválisukat. Az látszik, hogy a Kielce kimagaslik anyagi szempontból, és minden más lehetőség szempontjából. Ez pont így van Magyarországon is a Veszprémmel. Előző csapatom is hasonlóan gondolkodik, mint a jövőbeli, ők is spanyol edzőt szereztek, aki az egész klubot megreformálja. Ha jól tudom, a szegedi kézilabdára is ez vár. Most egész Európára jellemző, hogy a spanyol edzők hozzák a saját taktikájukat, és a stílusukat próbálják meghonosítani.

7méteres: Mit szólsz a Pick Szeged nyári átalakulásához?ilyés3
Ilyés Ferenc: Amint mondtam, a spanyol edző teljesen meg fogja változtatni a klub arculatát. Szerintem ez egy jó lépés a klub részéről, hogy sikerült egy neves szakvezetőt szerződtetni, nem is csodálom, hogy a klub ?szabad kezet? ad neki. Úgy látom, a Szeged megtette azokat a változtatásokat, amikkel tartani lehet a lépést a Veszprémmel, nagyon remélem, hogy ennek meg is lesz az eredménye. Tudom, hogy nincsenek olyan anyagi lehetőségek, mint a riválisnál, de egy jó csapategységgel sokat lehet előrelépni.

7méteres: Mire lehet képes régi-új csapatod a következő szezonban?
Ilyés Ferenc: Egyelőre még külön nem egyeztettem az edzővel, még nem találkoztunk személyesen. Egy dolog biztos: ahhoz, hogy az új stílust átvegyük és megtanuljuk, idő és sok gyakorlás kell. Gondolom ezért is kötött Pastorral 3+2 éves szerződést a csapat. Az idény elején biztos nehéz lesz követni a dolgokat, de év végére oda fog érni a csapat, hogy meg tudja szorítani a Veszprémet. Mindenféleképpen ez a cél. Nekem egyszer sikerült a Szegeddel bajnokságot nyerni, tehát tudom, hogy ez milyen óriási dolog a játékosoknak, a klubban dolgozóknak, és az egész városnak. Játszottam a másik oldalon is, ott elvárás az elsőség, míg Szegeden egy óriási dolog. Ez abból is jól látszik, ha a Veszprém nyer, akkor ott a csarnokban megünnepli ezt a közönség, megtapsolja a játékosokat, és ezzel úgymond be is fejeződik az ünneplés, elérték a kötelező célt. Amikor a Pickkel lettünk bajnokok, az egész város lázban volt egy héten keresztül. Erre nagyon áhítozik mindenki most is, ezért fogunk dolgozni. Remélem, hogy sikerül megint örömet szereznünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here