Jelentős változások férfi kézilabdában

Fotó: © EHF / Stanko Gruden

A férfi kézilabdasport változásairól beszélt Michael Wiederer, az Európai Kézilabda-szövetség elnöke, akinek meggyőződése, hogy az Európa-bajnokság létszámnövekedésével, és a világbajnokság lebonyolításának átszervezésével a játékosok fizikai igénybevétele nem növekszik.

Két héttel azután, hogy a dán férfikézilabda-válogatott magasba emelhette a világbajnoki trófeát hazai közönség előtt Herningben, ezen a héten már újraindultak a bajnokságok és a nemzetközi kupák. 2020-tól megújul a versenyrendszer, ennek apropóján közölt írást az EHF honlapja.

Növekszik a résztvevők száma az Eb-n

2020-ban Ausztria, Norvégia és Svédország rendezi közösen a férfiak Európa-bajnokságát. Ezen már tizenhat helyett 24 csapat vesz részt, így az esemény hossza is megnövekszik 17-18 napra. Változás lesz abban is, hogy az Eb során utazó csapatok extra pihenőt kapnak, valamint senki nem léphet pályára egymás után két napon.

Hat csoportban négy-négy csapat küzd majd meg egymással, ahonnan az első és második helyezettek jutnak majd tovább a középdöntőbe, ahol az eddig három helyett négy meccset játszanak a válogatottak.

Több csapat a vb-n, kevesebb meccs

A világbajnokság résztvevőinek száma is növekszik a következő tornán. Idén a dán-német közös rendezésű vb-n huszonnégyen küzdöttek meg egymással, a 2021-es egyiptomi világeseményen viszont már harmincketten lesznek ott. A lebonyolítás hasonló lesz, mint eddig, viszont a döntőbe került csapatok tíz helyett kilenc meccset játszanak a torna során.

Nyolc darab négyfős csoport lesz a 2021-es vb-n, így ebben a fázisban öt helyett három mérkőzés vár a játékosokra. A csoportokból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol négy darab hatfős csoportba sorolják őket. Ezekből az első kettő jut tovább, akik a negyeddöntőben, elődöntőben és döntőben játszanak majd tovább.

Átalakuló naptár 2020-tól

Évek óta téma az EHF-nél is a játékosok leterheltsége, amelyet 2020-tól próbálnak megoldani a versenynaptár átszervezésével. Ennek alappillére, hogy a kölni BL négyes döntő lesz az utolsó esemény, a júniusi válogatotthetet átrakják április-májusra, így a játékosok két héttel többet pihenhetnek a nyár folyamán.

Új rendszer a férfi és női BL-ben

A 2020-21-es szezontól új rendszerben játszanak majd a férfi és női kézilabda Bajnokok Ligájában is, amelynek megalakítása során figyelembe vették a csapatok és játékosok érdekeit.

Selejtezők nélkül, 16 csapat alkotja majd a BL mezőnyét, két nyolcas csoportban. A meglévő rendszerben a férfiaknál a csoportgyőztesek automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a 2-6. helyezettek a nyolcaddöntőbe. A 2020-21-es idénytől viszont a csoportmásodikak is egyből negyeddöntősök, míg a többiek keresztbejátszás után juthatnak el oda.

A férfiaknál az EHF-kupa helyére az Európa-liga lép, ahol 24 együttes négy darab hatcsapatos csoportban játszik egymással. Minden csoportból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.