Juhász Ádám: Akár az Eb-győzelemért is harcban lehetünk

Juhász Ádám, a nyári U18-as Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott csapatkapitánya a hétköznapokban Tatabányán készül, a friss Magyar Kupa-bronzérmes Bányász játékosa. A felnőtt együttes mellett a klub utánpótlás csapataiban is játszik, ahol mostanában bőven kijut neki az egyéni és a csapatsikerekből. A fiatal irányító a jövő egyik nagy reménysége lehet mind Tatabányán, mind a magyar kézilabda szempontjából. Juhász Ádám a karrierjéről, és a közelgő ifi Eb-ről is nyilatkozott honlapunknak.

juhasz-adam1

Hogyan és mikor kezdtél el kézilabdázni?
Debrecenben, első osztályos általános iskolás koromban kezdtem kézilabdázni az ország egyik legjobb és legeredményesebb utánpótlás edzőjénél, Dobszai Jenőnél. Ő volt az iskola igazgatója, és a bátyám is nála kézizett, ott voltam minden meccsükön a nézőtéren.

Hogy kerültél Tatabányára?
Mivel Debrecennek nincs NB I-es kézilabda csapata, mindenki tudta, hogy két társammal együtt el fogunk menni onnan. Több klub is szeretett volna minket, de a Tatabánya volt a legszimpatikusabb, és a fejlődés szempontjából legtöbbet ígérő csapat.

Hogyan értékelnéd a mostani szezonodat? Debre Viktor vezetőedzőtől megkapod az általad várt játéklehetőséget?
Mindenképpen pozitívnak. Az ifjúsági bajnokságot vezetjük, csakúgy mint az NB II-es felnőtt bajnokságot. Ifiben csapattársam, Nagy Ábel sajnálatos sérülése miatt az utolsó fordulókban nem tudott pályára lépni, így megelőztem őt a góllövő listán, és gólkirály lettem. Az NB I-es felnőtt csapatnál annyi lehetőséget kapok, amennyire számíthattam. Nagyon jó játékosok alkotják a Tatabányát, így az is megtiszteltetés, hogy ennyi idősen egyáltalán kerettag lehetek. Remélem, ahogy múlnak az évek, egyre többet tudok majd segíteni a csapatnak, és ezáltal több játéklehetőséget is kapok. De ehhez még fejődnöm kell természetesen.

juhasz-adam2
Juhász Ádám játszott az EHF-kupában is (Fotó: tatabanyahandball.com)

A lengyelországi korosztályos Európa-bajnokságra kijutó válogatottban is szerepelsz, mitöbb, a csapat kapitánya vagy. Mire lehettek képesek a kontinenstornán?
Januárban, a berlini selejtező tornán jutottunk ki a nyári Eb-re. Lengyelországban a franciák, a horvátok és a románok lesznek a csoportellenfeleink, nem lesz könnyű, de reális esélyünk van a továbbjutásra. A csoporthelyezésünktől függően a legjobb 8 között találkozhatunk akár a németekkel is, akik mindig is a világ élmezőnyébe tartoztak és tartoznak utánpótlás szinten. De Berlinben döntetlent játszottunk velük, ami egy jó eredmény, különösen, hogy sérülések nehezítették azt a meccsünket, és nem is játszottunk a legjobb tudásunk szerint. Azt hiszem, van 6-8 csapat – minket is beleértve -, akik között nüanszok fognak dönteni. Reméljük, hogy a mi javunkra, és akkor az Eb-győzelemért is harcban lehetünk.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Szeretnél külföldön kézilabdázni?
Úgy gondolom, hogy aki fiatal, és komolyabb szinten sportol, az mind az adott sportág felnőtt válogatottjába szeretne bekerülni, világversenyeken részt venni, esetleg Bajnokok Ligáját nyerni. Velem sincs ez másként. Magyarországon vannak olyan csapatok, ahonnan ezeket a célokat el lehet érni. Nem tudom, hogy mire én is erre a szintre kerülök, mi lesz a helyzet ezen a téren, de amíg nem muszáj elmenni, inkább itthon kézilabdáznék.

Mekkora szereped lehet a Tatabánya jövő évi keretében?
Erről pontos információkat nem tudok mondani, mert nem tudom, hogyan fog változni a keret. Én dolgozok tovább az edzéseken, hogy minél jobb lehessek, és majd az edzők eldöntik, milyen mértékben számítanak rám. Ha az utánpótlás csapattal most feljutunk az NB I/B-be, akkor az egy nagyon jó lehetőség lesz a fejlődésre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here