Juniorok a nagyválogatott kapujában

Írta: Farubcek

A magyar junior válogatott a 12. helyen végzett az idei világbajnokságon, a csapatból pedig többen is bizonyították, hogy képesek nagyobb kihívások elébe is állni. Összeállításunkban Zdolik Bencét, Szöllősi Balázst, Debreczeni Dávidot és Auth Mártont mutatjuk be. A Gyöngyös beállója néhány kérdésünkre is válaszolt.

A fent nevezett 21 éves játékosok voltak a magyar csapat húzóemberei a junior vb-n, illetve ők lehetnek a jövőben a felnőtt válogatott erősségei is. Ráadásul közülük három játékos (Zdolik, Debreczeni és Auth) posztján szükség is van a vérfrissítésre Mocsai Lajos csapatában.

zdolik

 

Zdolik Bence, balátlövő
A Békéscsabáról származó, jelenleg a Balatonfüred csapatát erősítő balátlövő nagyszerű adottságokkal rendelkezik: 200 cm-es magasságához erős testfelépítés is társul. Tehetségével, képességeivel és játékintelligenciájával kiemelkedik csapattársai közül. Ha kell, igazi nehéztüzér; remekül, hatalmas erővel lő távolról, magasságához ráadásul jó ugróképesség is társul, így rendkívül nehéz őt megállítani, ha lövésre lendül a keze. Ugyanakkor, ha kell, a finom megoldások sem állnak messze tőle: fineszes passzai, okos bejátszásai is élményszámba mennek. Jó testalkata miatt védekezésben is fent szokott maradni a pályán. A junior világbajnokságon is a magyar válogatott húzóembere és társgólkirálya volt, 50 gólt ért el, igaz, ehhez 107 lövésre volt szüksége. A legtöbb találatot (30 gól) átlövésből szerezte. Képes hátára venni a csapatát a fontos pillanatokban, ezt az Argentína, Dánia és Dél-Korea elleni ki-ki meccseken is bizonyította, mindhárom találkozón kulcsszerepe volt a győzelem kiharcolásában (7, 8 és 9 gólt szerzett ezeken a meccseken).
Zdolik Bence a junior válogatott egyetlen tagja, aki már a felnőttek között is bemutatkozhatott. Nem is akárhogyan tette ezt: a horvátok elleni EB-selejtezőn 6 gólt ért el ? 6 lövésből! Rá tehát már felfigyelt a szakma és a közönség is, ráadásul a balátlövő rendre a magyar csapat egyik lyukas posztja Carlos Perez visszavonulása óta, nem lennénk tehát meglepve, ha a következő világversenyekre ő utazhatna Nagy Kornél mellett a csapattal.

Szöllősi Balázs, irányító
Szintén a Balatonfüred csapatát erősíti Szöllősi Balázs, Szöllősi Bence öccse. A 192 cm magas irányító már most rendkívül széles technikai repertoárral rendelkezik: jól lő talpról és levegőből is, remek lábmunkájának köszönhetően nagyon mozgékony, kiváló a betörésekben. Gyakran végzi el a büntetőket. Ugyanakkor még erősödnie kell, így védekezésre nem szokott fent maradni a pályán. Ha fizikálisan előre tud lépni, szép jövő állhat előtte, ezt pedig a junior világbajnokságon is bizonyította: Zdolik Bencéhez hasonlóan 50 gólt szerzett, ám mindössze 88 lövésből. Kiegyensúlyozottan teljesített, alig akadt rossz meccse, rendre legalább 6 gólig jutott. A legtöbb találatot Spanyolország (7 gól) és Németország (8 gól) ellen szerezte. Klubcsapatában hétről-hétre megkapja a lehetőséget a bizonyításra, amivel élni is tud, a felnőtt válogatottba viszont nehéz lesz betörnie, mert posztján Császár Gábor és Lékai Máté is remek teljesítményt nyújt, ráadásul Szöllősi Balázséhoz nagyon hasonló mindkettejük stílusa.

Auth Márton, balszélső
A PLER saját nevelésű balszélsője egyre több lehetőséget kap az NB I-ben, nem is érdemtelenül. Szélről rendkívül magabiztos, ha van helye, nem tud hibázni. Legnagyobb erénye a gyorsasága, ennek köszönhetően a lerohanásokat rendre góllal fejezi be. Védekezésben is fent van a pályán, egyes pozícióban. Hétmétereseknél sem remeg meg a keze. A junior világbajnokság szerencsétlenül alakult számára: noha a csoportmérkőzéseken remekelt, a spanyolok elleni nyolcaddöntő első félidejében komoly sérülést szenvedett, s a hátralévő találkozókon már nem is tudott visszatérni a pályára. A valamivel több, mint 5 meccsen összesen 22 találatot ért el (ebből 6-ot szerzett büntetőből), Szlovénia és Bosznia-Hercegovina ellen is 5 gólig jutott. Ugyan a világbajnokságon a szerencsétlen sérülés miatt nem tudta igazán megmutatni tudását, a jövő egyértelműen az övé. A felnőtt válogatottnak égető szüksége van egy jó balszélsőre, mivel Iváncsik Gergő régóta nem találja a formáját, le is mondta a válogatottságot, Vadkerti Attila pedig nem tartozik a klasszis szélsők közé. A sokak által a válogatottba követelt Auth Márton jelentheti tehát a hosszú távú megoldást a problémára, és akár már az elkövetkező világversenyeken is megkaphatja a lehetőséget a bizonyításra.

Debreczeni Dávid, beálló
A Gyöngyös beállóját sokan a magyar kézilabda egyik legnagyobb ígéreteként tartják számon ? nem is véletlenül. A 195 cm magas játékos ugyanis éppen olyan típusú beálló, amilyen nagyon hiányzik a felnőtt válogatottból: magas, erős, és egyben gyors is, támadásban és védekezésben is kiváló. Nem kell cserélni, fizikálisan kiemelkedik a csapatból, adott esetben végig tudja játszani a meccseket. Hátul középső védőként is megállja a helyét, a támadásokhoz hamar felér (a junior vb-n ő szerezte a magyarok közül a legtöbb gólt gyorsindításból, 8-at), és magassága valamint testalkata miatt az ellenfél falában is remekül teljesít, ziccerben a legritkábban hibázik. A junior világbajnokságon 43 gólt ért el, lövéseinek 86%-a talált utat a kapuba (ebben is a csapat legjobbja volt). Rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményre képes, majdnem minden találkozón 4-5 gólt ért el; Dánia ellen 7, Dél Korea ellen pedig 9 gólt szerzett. Könnyedén felkeltheti tehát Mocsai Lajos érdeklődését a klubcsapatában is remeklő Debreczeni Dávid, Szöllősi Szabolccsal párban pedig hosszútávon megoldhatják a felnőtt válogatott beálló-gondjait. Mindkettejük előnye lehet Zubai Szabolccsal szemben, hogy ők hármasban is tudnak védekezni, de persze jelenleg a Szeged játékosa az első számú vonaljátékosunk.

zdolik+debreczeni

Debreczeni néhány kérdésünkre válaszolt is a világbajnokság után.

Hétméteres: Miért kezdtél el kézilabdázni, és hogyan vezetett az utad a junior válogatottságig?
Debreczeni Dávid: Az igazat megvallva a kézilabdát az édesanyámmal együtt néztük, és nagyon tetszett. Innen jött az ötlet, hogy kipróbálnám ezt a sportágat. Édesapám megkereste nekem az egyik legjobb budapesti nevelőklubot (PLER). Elmentem edzésre, ott azt mondták, hogy van hozzá tehetségem, ezért ott ragadtam. A junior válogatottságig vezető út döcögős volt, az első években nem igazán voltam azon a szinten, mint a csapattársaim, de sok munka és kitartás eredményeként behívtak a serdülő válogatottba. Innentől kezdve már folyamatosan tagja voltam a különböző korosztályos csapatoknak.

Hétméteres: Hogy értékelnéd a magyar válogatott teljesítményét, illetve a saját szereplésedet a junior világbajnokságon?
Debreczeni Dávid: Úgy gondolom, hogy jól szerepelt a csapat, igazából csak egy mérkőzés volt, ahol mindenki alul teljesített, ezt a spanyolok ellen éreztem. Sajnos nem jött ki úgy a kezdés, ahogy kellett volna, azt gondolom, ha az első két meccset behúzzuk, akkor nem ez lett volna a végeredmény. Ettől függetlenül maximálisan meg vagyok elégedve a csapat elért helyezésével. Nekem nagyon jól ment, kijött a lépés, persze a társaknak is köszönhetem, hogy ilyen eredményes voltam. Remélem, hogy ugyanezt a formát tudom tartani továbbra is.

Hétméteres: Tervezed-e klubszinten a továbblépést, esetlegesen a külföldre igazolás lehetőségét?
Debreczeni Dávid: Egyelőre nincs tervben, még 1+1 éves szerződésem van Gyöngyösön. Új edzőnk van, és most az a legfontosabb, hogy neki is meg tudjam mutatni magam, bizonyítani tudjam, hogy van helyem a csapatban, és az új edző (Gulyás István) számíthat rám.

Hétméteres: Melyik európai bajnokság lenne vonzó a számodra?
Debreczeni Dávid: A nagy álmom egyszer Spanyolországban játszani, de nem gondolom, hogy ezt feltétlenül mostanában kellene.

Hétméteres: Hogy látod az esélyeidet a felnőtt válogatottnál, Rio?
Debreczeni Dávid: Ezt nem az én tisztem eldönteni. Persze álmodok róla, meg szeretnék odakerülni, de nagyon sok jó beálló van Magyarországon, nem egyszerű a helyzetem.

hungary
Képek forrása: SportConcept

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here