K&H liga: óriási harc lesz az érmekért – szezonelőzetes

Az előző bajnoki döntő visszavágójának egyik pillanata (Fotó: Faragó Imre)

Öt mérkőzéssel pénteken és szombaton elkezdődött a K&H férfi kézilabda liga 2018/19-es kiírása. Most azonban még nem az eredményekkel jelentkezünk, hanem felmérjük az erőviszonyokat, összefoglaljuk a legfontosabb változásokat a tizennégy első osztályú klubnál.

Az előző idény bajnokcsapata a MOL-PICK Szeged, amely drámai bajnoki döntőben hódította el a bajnoki trófeát tizenegy év után a Telekom Veszprémtől. Az utolsó helyen az Orosházi FKSE-Linamar esett ki az NB I-ből a Vác után, míg az NB I/B Keleti csoportjából a Mezőkövesd, a Nyugatiból a Vecsés jutott fel bajnokként.

Versenyfutás az aranyéremért

A K&H liga lebonyolítása idén sem változott, így huszonhat mérkőzés után az alapszakasz első két helyezettje – várhatón a címvédő MOL-PICK Szeged és az ezüstérmes Telekom Veszprém – küzd meg egy oda-visszavágós párharcban a bajnoki címért. Mindkét csapat jól erősített, a szegediek kerete mélyebb lett, azáltal hogy két jobbátlövőt is szerződtettek, valamint a variációs lehetőségeket erősíti, hogy az orosz válogatott balátlövőre, Dmitrij Zsitnyikovra balátlövőben számít idén Juan Carlos Pastor, míg középen a spanyol világbajnok Joan Canellas és a Kielcéből visszatért közönségkedvenc, Dean Bombac dirigálhatja a támadásokat. Hiába 38 éves, még mindig a világ egyik legjobb kapusának számít Sterbik Árpád, aki a Vardar Szkopjéból igazolt Veszprémbe, hogy átvegye a helyét az éppen Szegedre távozott Mirko Alilovicnak. Több ponton is megerősítette, vagy éppen tovább mélyítette – a balátlövő pozíciójában – a keretet Ljubomir Vranjes edző. Az átigazolásokról ide kattintva olvashat többet adatbankunkban.

A Szeged és a Veszprém is erősebbé vált papíron, így lehetetlen megjósolni, hogy ki nyerheti meg majd végül a bajnokságot. Az elmúlt idényben sem volt ez másként, a Veszprém egy kiváló, míg a Szeged magához mérten rossz alapszakaszt zárt, de az aranyérem mégis a Tisza-parti játékosok nyakába került az idény végén.

Nagy harc lesz a bronzéremért

Az elmúlt négy idény bronzérmese a Grundfos Tatabánya volt. Erre a pozícióra idén is jó eséllyel pályázik Vladan Matics vezetőedző csapata, azonban komoly kihívókra számíthatnak Juhász Ádámék. Néhány év kihagyás után újra komolyan kell számolni a nyáron jól erősített Csurgóra – Asztrasapkinnal, Toszkiccsal és Zaponsekkel a nemzetközi kupaporondon is találkozhattunk már, Zaponseket kivéve BL-rutin is érkezik a Somogy megyeiekhez –, nagy terveket szövöget a Schuch Timuzsinnal és Ancsin Gáborral megerősített Ferencváros, de akár még a Dabas is beleszólhat egy jó rajttal a bronzcsatába.

Sűrű és izgalmas lehet a középmezőny

Mivel a bronzérmet mindenki nem tudja megszerezni, így a középmezőny eleje a negyedik hellyel kezdődhet, ehhez csatlakozhat a csak magyar játékosokra számító CYEB Budakalász, a parádés előző szezont futott, de a nyáron több meghatározó játékosát – Kaspárek, Varsandán, Debreczeni – is elvesztő Balatonfüred és a DVTK-Eger. Izgalmakban, körbeverésekben valószínűleg nem lesz hiány ezen csapatok között. A gyöngyösiek is jól erősítettek, de az elmúlt években a Komló szintén stabil együttessé érett, így akár ők is képesek meglepni középmezőnybe tartó ellenfeleket.

Hajsza a bennmaradásért

Mindezek alapján a bennmaradásért küzdhet a két feljutó, a Mezőkövesd és a Vecsés, valamint az előző idény tízedik helyezettje, a Cegléd – amely egyébként már az első fordulóban fontos győzelmet aratott a bennmaradás szempontjából, a Mezőkövesd ellen nyert 24–22-re –, valamint a középmezőny vége.