Kim Ekdahl du Rietz: “A kézilabda nem tesz boldoggá”

Ami hónapokon keresztül a levegőben lógott, az a héten hivatalossá vált: Kim Ekdahl du Rietz, a Rhein-Neckar Löwen korábbi svéd válogatott balátlövője a szezon végén befejezi karrierjét. A Mannheimer Morgen készített vele terjedelmes interjút, amiben a játékos kifejtette döntésének hátterét. A válasz sokak számára értelmetlen, de mindenképpen megdöbbentő.

du-rietz2
Ekdahl du Rietz idén karrierje legjobb szezonját futja (Fotó: Sólya Eliza/hetmeteres.com)

 

“A kézilabda nem tesz engem boldoggá. Elégedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel, de ez számomra nem elég. Szükségem van most a függetlenségre, amit eddig soha nem éreztem az életem során; gyerekként iskolába jártam, utána pedig jött a kézilabda. Mindig is nehéz volt számomra, hogy sportolóként más határozta meg az életritmusomat, az edzések, az időpontok, minden kötöttség, ami ezzel jár. Ez mindig frusztrált engem. Most végre magam vehetem a kezembe az irányítást. Soha nem az volt az álmom, hogy profi kézilabdázó legyek.”

Ha ez egy ideje így volt, akkor miért nem hamarabb döntött karrierje befejezéséről? “Az előző években nem voltam magamban ennyire biztos, hogy pontosan mit is szeretnék tenni, egyszerűen ezért játszottam tovább. Az élsport anyagilag biztosította az életemet, ha nem lett volna a pénz, már hamarabb abbahagytam volna. Tudom, hogy mással valószínűleg sose kerestem volna ennyit, és azt is, hogy a jövőben jóval kevesebb bevételre számíthatok. De ez nem stresszel, nem vagyok pénzéhes.”

Akkor hogyan tovább? – adódik a kérdés: “Számolom visszafelé a napokat június 10-ig, a Melsungen elleni utolsó bajnoki mérkőzésünkig. Az a nap az egyik legjelentősebb nap lesz az életemben, akkor minden megváltozik. Az biztos, hogy utána nem megyek világ körüli útra, pedig ez mindig is érdekelt, új helyeket, nyelveket megismerni. Még nincs hosszú távú tervem, és ez egy nagyon jó érzés, egyszerűen nem tudni, hogy mi következik a jövőben.”

Lehetséges, hogy még egyszer a pályán viszontlátjuk? “Ezt a kérdést én is feltettem magamnak többször, jelenleg azonban nem tudok erre válaszolni. Most azért hagyom abba, mert nincs kedvem tovább a kézilabdához, és nem azért, hogy egyszer valamikor visszatérjek.”

du-rietz1
A svéd játékost már nem láthatjuk a Szeged ellen (Fotó: Sólya Eliza/hetmeteres.com)

 

Kim Ekdahl du Rietz jelenleg éppen kényszerpihenőn van, a múlt heti bajnokin szenvedett bokaszalag-sérülést, aminek következtében többhetes kihagyás vár rá. A svéd játékos tehát nem lesz ott csapata március 8-i, MOL-Pick Szeged elleni Bajnokok Ligája mérkőzésén sem, talán az egyenes kieséses szakaszra válik egészségessé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here