Kisvárdai KC – 2017/18

A Kisvárdai KC teljesítette a legfőbb elvárást, s végül bennmaradt az erős magyar bajnokság első osztályában. Idén ennél magasabb célokat is kitűzhet magának a megerősödő csapat.

Megmaradt az élvonalbeli tagság

Feljutóként nem sok csapatnak sikerült megtartania a tagságát a magyar női élvonalban az elmúlt években. Akiknek igen, azok is főképp a körülményeknek (feljutó csapat nem vállalta a szereplést, illetve kibővült a liga) köszönhették ezt. A Kisvárda véghezvitte ezt a bravúrt. Igaz, az eleve jó nevekkel erősítő szatmári csapat esetében ez nem volt akkora meglepetés.

Megerősödő csapat

Tavalyelőtt csak az utolsó fordulóban derült ki, hogy feljut az élvonalba a csapat, így a holtszezonban tudtak csak játékosokat keresni Mátéfi Eszterék, és végül tucatnyi légióssal megerősítve kezdték a bajnokságot. Idén valamivel könnyebb volt a helyzet, s bár többen távoztak is, sikerült is minőségi, köztük válogatott szintű magyar játékosokat is a csapathoz csábítani. Ennek következtében a csapat kerete tovább erősödött. Egyes posztokon 2-3 jó játékos is bevethető.

A jobbkezes lövők közé érkezett a magyar válogatott, és egyben tavalyi gólkirály Triscsuk Krisztina, aki várhatóan kezdő lesz a balátlövő poszton. Szintén nagy erősítés lehet még a BL-résztvevő Krim Ljubljanától megszerzett szerb válogatott Tamara Radojevic (korábban Georgijev). Rajtuk kívül érkezett még Debrecenből Mariia Khakunova (korábban Garbuz) és Marincsák Nikolett, elsősorban irányító posztra. Jobbátlövőben a szerb válogatott Marina Dmitrovic helye és első számú szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ide érkezett még Élő Beatrix, de már a felkészülés folyamán próbálkozott a csapat jobbkezes játékossal is. Sokan távoztak is ezekről a posztokról, köztük ismert nevek (Tóth Gabriella, Gedroit, Kucherova, Liscevic), ám ez a kontingens Oleha Umanyeccel és Dudás Georginával kiegészülve acélosnak tűnik.

Triscsuk harciasságával sokat erősödhet a csapat
Forrás: maszol.ro

Kapus posztra ékezett a korábbi válogatott Triffa Ágnes, s az ukrán válogatott Balog Judit is, Ekaterina Dzhukeva pedig maradt. Ez minőségi javulás a poszton. A széleken is válogatott szintű játékosok szerepelnek (Samira Rocha, ill. Orbán Adrienn), de jobbszélre érkezett még Katona Flóra a holtidényben. A beálló posztra a korábbi válogatott Szabó Valéria, illetve Tarjányi Szilvia mellé igazolták Vesna Milanovic-Litrét. Litre a Krim Ljubljanától jött, de korábban megjárta Győrt is (mindössze egy, nem túl jól sikerült szezon erejéig), BL-tapasztalattal rendelkezik, s jól használható a védelemben. Erősödött vele a poszt.

Ami a védekezést illeti, a két válogatott szintű kapus mellé érkezett a védelem közepére Litre, illetve Triscsuk, akik várhatóan főszerepet kaphatnak itt, de kettesben nagy szerep juthat Radojevicre, illetve akár Khakunovára is (aki hármas védőnek sem rossz). A Kisvárda a hatosfala mellett nyitottabb formációkat (5+1, 3+2+1) is alkalmaz, s itt is nagy szükség lehet a Triscsuk/Litre kettősre. A védelem összességében erősebbnek tűnik most, mint tavaly.

Sikeresebb szezon várható

Elnézve a Kisvárda ambícióit és lehetőségeit, szinte biztos, hogy ismét szintet tud lépni idén a csapat, és nem a kiesés ellen, hanem a középcsapatok között fognak küzdeni. Az EHF-kupát érő pozíciók egyike még így sem tűnik valószínűnek, de a 7-10. hely között bármelyik helyre befuthatnak Triscsukék.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Marincsák Nikolett (irányító, DVSC-TVP), Mariia Khakunova (irányító, DVSC-TVP), Tamara Radojevic (irányító, RK Krim Mercator), Vesna Milanovic-Litre (beálló, RK Krim Mercator), Triscsuk Krisztina (balátlövő, Siófok KC), Triffa Ágnes (kapus, EUbility Group-Békéscsabai ENKSE), Balog Judit (Ipress Center-Vác), Élő Beatrix (jobbátlövő, Mosonmagyaróvári KC), Katona Flóra (jobbszélső, Mosonmagyaróvári KC)

Távozott:

Tóth Gabriella (irányító, Érd), Lévai Zsófia (átlövő, Hajdúnánás), Yulia Kucherova (irányító, Kecskeméti NKSE), Hanna Yttereng (beálló, Byasen HK). KRistina Liscevic (irányító, Team Esbjerg), Marija Gedroit (átlövő, Bayer Leverkusen), Scholtz Andrea (kapus, Mosonmagyaróvári KC), Madalina Puscas (kapus, ?), Héjjas Tímea (balszélső, ?)

A Kisvárdai KC kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Triffa Ágnes, Balog Judit, Ekaterina Dzhukeva
Jobbszélsők: Orbán Adrienn, Katona Flóra, Ivanka Migovich
Jobbátlövők: Marina Dmitrovic, Élő Beatrix
Irányítók: Mariia Khakunova, Marincsák Nikolett, Tamara Radojevic, Dudás Georgina
Beállók: Szabó Valéria, Vesna Milanovic-Litre, Tarjányi Szilvia
Balátlövők: Triscsuk Krisztina, Oleha Umanyec
Balszélsők: Samira Rocha, Karacs Jázmin

Vezetőedző: Mátéfi Eszter/Dévényi János

Várható kezdőcsapat: