Kocsis Erzsébet: nem irigylem a mai beállókat

A 2009-es visszatérése utáni első mérkózésén. (Fotó: duol.hu)

Az 1995-ben a világ legjobb játékosának választott  Kocsis Erzsébet (azaz Kocsis Böbe) válaszolt kérdéseinkre múltról, jelenről, hogy hogyan látja a mai kézilabda helyzetét és nem utolsósorban fantasztikus élményeiről.

Az egykori kiváló játékos élete sokat változott, ám lánya maradt a kézilabdánál. Sári Barbara jelenleg a másodosztály harmadik helyén álló Egert erősíti. Nem is akárhogyan, idáig 194 gólt szerzett a szezonban.

– Jelenleg civil foglalkozásom van. A háttérben maradásról pedig nagy titkot nem tudok elárulni. Most ez egy ilyen időszak. Mindennek megvan az oka. Az egyetlen kötődésem a kézilabdához az, hogy a lányom  meccseire járok Egerbe ? mondta az egykori klasszis beálló.

Átalakult a sportág

Az egykori világklasszis kifejtette azt is, miben látja a különbséget az egykori és a mai kézilabda között, s hogy melyik csapat áll legközelebb a szívéhez.

– Teljesen átalakult a sportág, sokkal gyorsabb és látványosabb a játék. Élvezhetőbb külső szemlélőként. A beálló pozícióról pedig csak azt szoktam mondani, hogy ma már sokkal nehezebb dolguk van a játékosoknak a falban. Egyáltalán nem irigylem őket, több az ütközés, többet kell harcolni a megszerzett labdákért, védekezésben is keményebben kell odalépni. Természetesen követem mint a férfi, mint a női mezőnyt. Érdekel minden szegmense a kézilabdának. Mivel győri születésű vagyok, ott nevelkedtem és játszottam sokáig, így az Audi ETO sikeréért szorítok – felelte érdeklődésünkre. 

A 90-es években a magyar válogatott beállósai szinte egytől egyig klasszisok voltak, mára azonban ez az egyik hiányposzt a nemzeti csapatban.

Azt gondolom, a mai magyar NB1-ben rengeteg a külföldi játékos, és sajnos a hazai tehetségeket nem foglalkoztatják. Így elég nehéz világklasszis játékosokat nevelni”- érvelt az egykori beállós.

 A 2009-es visszatérése utáni első mérkózésén. (Fotó: duol.hu)
A 2009-es visszatérése utáni első mérkőzésén. (Fotó: duol.hu)

A legszebb emlék

Kocsis Böbe azt is elárulta, mi a legkedvesebb emléke a pályafutásának.

– Nagyon nehéz választani a rengeteg élmény közül. Frenetikus érzés volt hazai környezetben Világbajnokságon szerepelni. Szuper volt a legrangosabb kupát, a BL-t megnyerni, és természetesen a legkedvesebb emlékem a 96-os olimpia. Fantasztikus érzés képviselni a hazád a világ legnagyobb sporteseményén, és ráadásul egy éremmel hazatérni. Minden sportolónak kívánom, élje át ezt az élményt. Ezért megéri a mindennapi munka és fáradság- mesélte az egykori klasszis.

Az 1999-es Bajnokok Ligája győztes Dunaferr SE (fotó: facebook.com)
Az 1999-es Bajnokok Ligája győztes Dunaferr SE (fotó: facebook.com)

Egykor a világ legjobbja volt

Természetesen érdeklődtünk a világ legjobbjának járó díjról is, amit 1995-ben nyert el.

“Azt gondolom, hogy végtelen nagy megtiszteltetés volt a cím, és a mai napig nagyon büszke vagyok rá. Az én életemet nem változtatta meg, de az emberekre nagy hatással volt, jó érzéssel töltött el, hogy megismertek szeretnek és tisztelnek a mai napig, ezáltal is népszerűsítve szeretett sportágunkat.”

Kocsis Erzsébet 1965-ben született Győrben. Első csapata a Győri Richards volt 1982-ben. Innen hét évvel később igazolt a Dunaújvárosba, ahol tíz sikeres évet töltött el. Ez idő alatt kétszeres magyar bajnok és kupagyőztes (1998, 1999) KEK-győztes (1995), EHF Kupa-győztes (1998), BL-győztes (1999) volt.  A válogatottban 125 mérkőzésen lépett pályára. A nemzeti csapattal VB-ezüstérmes, valamint olimpiai bronzérmes lett (1996). Pályafutása végén még egy évig a Kiskőröst erősítette. Ezután a Dunaferr SE ügyvezetője lett, majd 2009-ben, még egyszer visszatért a pályára, az anyagi gondokkal küszködő dunaújvárosi gárdát segítette az élvonalban maradáshoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here