Lékai: a mai napig nem tudom a mellőzöttségem okát

Fotó: Sólya Eliza - hetmeteres.com

Lékai Máté a hetmeteres.com-nak adott interjújában többek között kitért a lengyelországi Eb-re, amelynek csak nézője lehetett, emellett a hamarosan startoló világbajnokságról is kifejtette a véleményét.

Nagyot fordult Lékai Mátéval a világ egy év alatt: a Telekom Veszprém játékosa Talant Dujshebaev döntése miatt lemaradt a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságról, ezzel szemben Xavi Sabaté fontos szerepet szán a játékmesternek a hamarosan rajtoló világbajnokságon.

? Természetesen óriási csalódásként éltem meg, hogy nem számított rám Dujshebaev, bár nagy meglepetésként nem ért, hiszen az őszi összetartásra sem hívott már meg. Arról, hogy lemaradok az Eb-ről, az újságokból és az internetről szereztem tudomást. A mai napig nem tudom a mellőzöttségem pontos okát. Rossz volt a televízióban nézni a fiúkat, akiknek sajnos nem sikerült olimpiai selejtezőt jelentő helyen végezniük, így elúszott az ötkarikás játékokon való szereplés esélye. A nemzeti együttesbe nagy örömmel tértem vissza, hiszen minden kézilabdázó álma a válogatott szereplés. Reményeim szerint többet nem fordul elő az, hogy az aktuális kapitány nem számol velem ? nyilatkozta honlapunknak Lékai Máté.

A csúcsforma még várat magára

A mieink a két ünnep között a Provident Kupán hangoltak a közelgő vb-re, a viadalon sem a szlovákok, sem a csehek nem tudták lefékezni Magyarországot.

? Kimondottan erre a tornára nem sokat gyakoroltunk. Meglehetősen kevés idő áll a rendelkezésünkre a világbajnokság rajtjáig, talán a meccsek helyett az edzések jobban szolgálták volna a felkészülésünket. Nyilván jó érzés volt hazai pályán pályára lépni, de azt is látni kell, hogy nem a világ élmezőnyébe tartozó együttesekkel találkoztunk. Ennek ellenére úgy érzem, sokat fejlődtünk a hollandokkal vívott Eb-selejtező óta ? hangsúlyozta a 28 esztendős kézilabdás.

Lékai_Máté Sólya Eliza
Lékai tíz gólig jutott a Provident Kupán (Fotó: Sólya Eliza/hetmeteres.com)

Xavi Sabaté legénységére újabb erőpróba vár, Nagy Lászlóék a dániai Bygma-kupán csütörtökön 20.15-től a házigazdával csapnak össze. Másnap 18 órától Izland jelenti a leküzdendő akadályt, míg vasárnap Magyarország Egyiptommal méri össze erejét, a labda 18 órakor indul majd útjára. Jó hír a kézilabda-szurkolóknak, hogy a megmérettetés magyar érdekeltségű mérkőzéseit az M4 Sport a műsorára tűzi.

? Dániában nem az eredmény lesz a legfontosabb, a tornán különböző taktikai elemek gyakorlására adódik lehetőségünk éles helyzetben. Meglehetősen nehéz dolgunk lesz, hiszen négy nap leforgása alatt három remek csapat vár ránk, emellett utaznunk is kell egyik helyszínről a másikra. Hogy miben fejlődhetünk a világbajnokságig? Semmi sem százszázalékos jelenleg, de ez nem is probléma, ugyanis nem most kell csúcsformában lennünk. Úgy gondolom, a lerohanások számában muszáj előrelépnünk ? mondta Lékai.

Nem jön zavarba a szélen

A piros-fehér-zöld alakulat január tizenharmadikán mutatkozik be a franciaországi seregszemlén, kezdésnek könnyebb ellenfelet is el tudtunk volna képzelni, hiszen az Eb-címvédő Németország vár a fiúkra. Ezt követően sorrendben Horvátország, Chile, Szaúd-Arábia, valamint Fehéroroszország ellen nyílik lehetőség a pontok gyűjtögetésére.

? A hatosban Horvátország és Németország a legerősebb, őket követjük mi és a fehéroroszok, ám az Eb-selejtezők során több meccsen láthattuk már, hogy manapság egyik együttest sem szabad egy kézlegyintéssel elintézni. Jóslatokba nem szeretnék bocsátkozni az esetleges végső helyezésünkkel kapcsolatban, a maximumot akarjuk kiadni magunkból a világbajnokságon ? jelentette ki az irányító.

Szélsőként is megállja a helyét Lékai (Fotó: Sólya Eliza/Hétméteres)

Sabaté 18 fős keretében csupán Iváncsik Gergő a klasszikus balszélső, így adott esetben Lékai is feltűnhet ezen a poszton. Felmerül a kérdés, mennyire érzi magát otthonosan a veszprémiek kiválósága a sarokban?

? A klubomban a sérülések miatt már szerepeltem a balszélen az ősz során, semmi gondom nincs ezzel a poszttal. Az edzéseken Gergő mellett Juhász Ádám jelenti a másik opciót, de ha a helyzet úgy hozza, én is készen állok a bevetésre ? zárta mondandóját Lékai Máté.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here