Lékai: a mai napig nem tudom a mellőzöttségem okát

4
6
Fotó: Sólya Eliza - hetmeteres.com

Lékai Máté a hetmeteres.com-nak adott interjújában többek között kitért a lengyelországi Eb-re, amelynek csak nézője lehetett, emellett a hamarosan startoló világbajnokságról is kifejtette a véleményét.

Nagyot fordult Lékai Mátéval a világ egy év alatt: a Telekom Veszprém játékosa Talant Dujshebaev döntése miatt lemaradt a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságról, ezzel szemben Xavi Sabaté fontos szerepet szán a játékmesternek a hamarosan rajtoló világbajnokságon.

Természetesen óriási csalódásként éltem meg, hogy nem számított rám Dujshebaev, bár nagy meglepetésként nem ért, hiszen az őszi összetartásra sem hívott már meg. Arról, hogy lemaradok az Eb-ről, az újságokból és az internetről szereztem tudomást. A mai napig nem tudom a mellőzöttségem pontos okát. Rossz volt a televízióban nézni a fiúkat, akiknek sajnos nem sikerült olimpiai selejtezőt jelentő helyen végezniük, így elúszott az ötkarikás játékokon való szereplés esélye. A nemzeti együttesbe nagy örömmel tértem vissza, hiszen minden kézilabdázó álma a válogatott szereplés. Reményeim szerint többet nem fordul elő az, hogy az aktuális kapitány nem számol velem – nyilatkozta honlapunknak Lékai Máté.

A csúcsforma még várat magára

A mieink a két ünnep között a Provident Kupán hangoltak a közelgő vb-re, a viadalon sem a szlovákok, sem a csehek nem tudták lefékezni Magyarországot.

Kimondottan erre a tornára nem sokat gyakoroltunk. Meglehetősen kevés idő áll a rendelkezésünkre a világbajnokság rajtjáig, talán a meccsek helyett az edzések jobban szolgálták volna a felkészülésünket. Nyilván jó érzés volt hazai pályán pályára lépni, de azt is látni kell, hogy nem a világ élmezőnyébe tartozó együttesekkel találkoztunk. Ennek ellenére úgy érzem, sokat fejlődtünk a hollandokkal vívott Eb-selejtező óta – hangsúlyozta a 28 esztendős kézilabdás.

Lékai_Máté Sólya Eliza
Lékai tíz gólig jutott a Provident Kupán (Fotó: Sólya Eliza/hetmeteres.com)

Xavi Sabaté legénységére újabb erőpróba vár, Nagy Lászlóék a dániai Bygma-kupán csütörtökön 20.15-től a házigazdával csapnak össze. Másnap 18 órától Izland jelenti a leküzdendő akadályt, míg vasárnap Magyarország Egyiptommal méri össze erejét, a labda 18 órakor indul majd útjára. Jó hír a kézilabda-szurkolóknak, hogy a megmérettetés magyar érdekeltségű mérkőzéseit az M4 Sport a műsorára tűzi.

Dániában nem az eredmény lesz a legfontosabb, a tornán különböző taktikai elemek gyakorlására adódik lehetőségünk éles helyzetben. Meglehetősen nehéz dolgunk lesz, hiszen négy nap leforgása alatt három remek csapat vár ránk, emellett utaznunk is kell egyik helyszínről a másikra. Hogy miben fejlődhetünk a világbajnokságig? Semmi sem százszázalékos jelenleg, de ez nem is probléma, ugyanis nem most kell csúcsformában lennünk. Úgy gondolom, a lerohanások számában muszáj előrelépnünk – mondta Lékai.

Nem jön zavarba a szélen

A piros-fehér-zöld alakulat január tizenharmadikán mutatkozik be a franciaországi seregszemlén, kezdésnek könnyebb ellenfelet is el tudtunk volna képzelni, hiszen az Eb-címvédő Németország vár a fiúkra. Ezt követően sorrendben Horvátország, Chile, Szaúd-Arábia, valamint Fehéroroszország ellen nyílik lehetőség a pontok gyűjtögetésére.

A hatosban Horvátország és Németország a legerősebb, őket követjük mi és a fehéroroszok, ám az Eb-selejtezők során több meccsen láthattuk már, hogy manapság egyik együttest sem szabad egy kézlegyintéssel elintézni. Jóslatokba nem szeretnék bocsátkozni az esetleges végső helyezésünkkel kapcsolatban, a maximumot akarjuk kiadni magunkból a világbajnokságon – jelentette ki az irányító.

Szélsőként is megállja a helyét Lékai (Fotó: Sólya Eliza/Hétméteres)

Sabaté 18 fős keretében csupán Iváncsik Gergő a klasszikus balszélső, így adott esetben Lékai is feltűnhet ezen a poszton. Felmerül a kérdés, mennyire érzi magát otthonosan a veszprémiek kiválósága a sarokban?

A klubomban a sérülések miatt már szerepeltem a balszélen az ősz során, semmi gondom nincs ezzel a poszttal. Az edzéseken Gergő mellett Juhász Ádám jelenti a másik opciót, de ha a helyzet úgy hozza, én is készen állok a bevetésre – zárta mondandóját Lékai Máté.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here