Lele Ákos: Szerettem volna máshol kipróbálni magam

A Csurgói KK újabb két játékossal erősítette meg keretét a következő szezonra. Lele Ákos és Pordán Bálint egyaránt Tatabányáról érkezik a somogyiakhoz. Imre Vilmos bajnoki döntőbe vágyó együttesének kerete tehát tovább mélyül.

A két érkező közül Lele Ákos a nagyobb név, vele kezdjük a bemutatást. Az 1988. március 24-én született (25 éves) játékos irányítóként kezdte pályafutását a Tisza Volán utánpótlás együttesében. Szegediként egyenes volt az útja a csapathoz, arról nem is beszélve, hogy édesapja, Lele Ambrus akkoriban a Pick Szeged ügyvezetői székében ült, több módon is kötődése volt tehát mind a kézilabdához, mind a klubhoz. Tehetségével kiemelkedett társai közül, 16 évesen már egyszer-egyszer felkerült a felnőttek közé is. Hiába volt sikeres a Volán az utánpótlás ligákban, a ?nagyokhoz? csak elvétve jutottak fel onnan, Ákos a kevés szerencsések közé tartozott. Többen összefüggést véltek felfedezni apja munkája, és a fiú szerződtetése között, ám ő a játékával bizonyította, van keresnivalója a felnőtt csapatban is.
Fejlődése érdekében 2008-ban Tatabányára került kölcsönbe, ahol több játéklehetőséghez jutott, azonban egy idény után visszakerült nevelő együtteséhez. Újabb padozás következett, Andjelkovic és Nenadic mögött csak epizódszereplő volt. Szerződése lejártával ezért örömmel mondott újra igent a Bányásznak, 2010 nyarán véglegesen Debre Viktor csapatához került. Tulajdonképpen Lékait akarta akkor a Tatabánya, de ő a PLER-ből Szegedre igazolt, így lett egyenes Lele útja. A klub végül jól járt Ákossal, rövid időn belül meghatározó tagja lett a kezdőcsapatnak, idén pedig elsőszámú vezérré érett. Középről többször a balátlövő posztra került, csak így lehetett rendszeres kezdő. Testi alkata (194 cm, 96 kg) megvan ehhez a ?műfajhoz? is, egyedüli hiányossága, hogy a védekezésben nem alkalmazható.

Fotó: http://www.tatabanyahandball.com/
Fotó: http://www.tatabanyahandball.com/

A 2010/2011-es idényben 77, a következőben 134, a jelenleg is futó szezonban pedig ismét 134 gólig jutott (igaz, a mostani még nem ért véget). Találatai egy részét büntetőből szerezte, de átlövésből és betörésből is a Tatabánya legveszélyesebb játékosa lett. Góljai mellett asszisztokkal is jeleskedik. Klubját két Magyar Kupa bronzhoz segítette ebben az időszakban, a bajnokságban nem sikerült érmet szereznie ekkor.
A hazai porond mellett a nemzetközi kupákban is bemutatkozott már, először a Pick Szegeddel játszott a Bajnokok Ligájában. Két szezon alatt mindössze 4 mérkőzésre nevezték, ezeken nem szerzett gólt. A Tatabányával az utolsó 3 év mindegyikében játszott az EHF Kupában, de komoly eredményt nem ért el a csapattal. 10 meccsen lőtt 36 góljával csapata legeredményesebbje volt a nemzetközi színtéren a 3 szezon során.
Mocsai Lajos már 2011-ben számolt Lele Ákossal a válogatott bő keretének kihirdetésénél, de ténylegesen csak az idei, Horvátország elleni két Eb-selejtezőn mutatkozhatott be címeres mezben. Második meccsén már gólt is szerzett, irányítóként szerepelve.
A Csurgó a jövő évi keretébe korábban megszerezte Barys Pukhouskit, továbbá Gabriel Vadkertivel is hosszabbított, az irányító poszt teljesnek mondható kettejükkel, Lele így a számítások szerint átlövőnek érkezik. A jelenleg a klubnál lévő balátlövők közül Cifra Tibor szerződése lejár, ő el is hagyja a csapatot. A Katzirz Dávid-Grebenár Gábor páros egyike is távozhat Csurgóról, az idényben pályán töltött perceket figyelembe véve Katzirz lehet a vesztes fél.

Lele Ákos ? átigazolása kapcsán ? néhány kérdésünkre is válaszolt:

Hétméteres: Csurgó a harmadik csapatod lesz az NB I-ben. Hogy értékelnéd a szegedi és a tatabányai időszakodat?
Lele Ákos: A szegedi időszakom a kézilabda szempontjából sok nyomot nem hagyott maga után, mert sajnos nem nagyon játszottam. Ezért váltottam Tatabányára, ahol először csak kölcsönben voltam, aztán teljes szerződéssel. Négy és fél évet voltam itt összesen, nagyon sokat köszönhetek a csapatnak. Boldog vagyok, hogy ide igazolhattam, igazából itt lettem válogatott kerettag is, egyáltalán nem volt rossz döntés ez az életemben. Csak köszönetet mondhatok a Tatabányának.

lele3
Fotó: http://www.tatabanyahandball.com/

Hétméteres: Mi döntött a klubváltás mellett?
Lele Ákos: Szerettem volna kipróbálni magam máshol. Szó volt külföldről is, de úgy gondolom, hogy néhány évet még várni kell ezzel, hogy még magabiztosabb legyek. A Csurgótól egy nagyon jó ajánlatot kaptam, nagyon szimpatikus volt mindenki. Jó csapatot akarnak, jó edzővel, minden adott a jó eredményhez, úgyhogy belevágtam. Úgy gondolom, nem hoztam rossz döntést, de csak rajtam, a játékomon múlik, hogy ez be is váljon.

Hétméteres: Véleményed szerint a Csurgó jövőre képes lesz megszorongatni nevelő együttesedet, a Szegedet?
Lele Ákos: Ez egy nehéz kérdés, azt gondolom, hogy hazai pályán mindenféleképpen igen. Véleményem szerint egy év alatt a második helyre még nem leszünk képesek odaérni, de persze mindenki azért fog dolgozni, hogy ez sikerüljön. A nagyon nagy múltú Szegeddel szemben szerintem egy év kevés lesz.

Hétméteres: Új csapatod irányítóként, vagy átlövőként számol veled? Melyik poszton érzed jobban otthon magad?
Lele Ákos: Én személy szerint az átlövő posztot szeretem jobban, de ott játszok, ahol szükség van rám, próbálok segíteni a csapatnak. Csurgón is átlövőként számolnak velem, ezt mondták a megbeszéléseken, és én is így gondolom. Aztán ha majd a helyzet úgy hozza, irányítóban is biztos fogok játszani.

Hétméteres: Szegeden többen ellenségesek voltak veled, édesapádhoz való kötődésed miatt. Hogyan viselted ezt az időszakot?
Lele Ákos: Ehhez nekem semmi közöm nincs, mindenki azt mond, amit akar. Én próbáltam csinálni a dolgomat, de amint mondtam, Szegeden sok sikerélményem nem volt a kevés játéklehetőség miatt. A családomat nem tudom megválasztani, és nem is akarom, büszke vagyok az édesapámra. Én is hallottam ilyeneket, de soha nem foglalkoztam vele, úgy gondolom soha nem éltem vissza a helyzetemmel. Mindenki maga döntse el, hogy ezt hogy gondolja.

Hétméteres: Bemutatkozhattál a felnőtt válogatottban is. Szerinted van esély, hogy megragadj a legjobbak között, és rendszeres kerettag legyél?
Lele Ákos: Azt gondolom, hogy van esélyem, ha ugyanilyen jó formát fogok mutatni, mint most év vége felé, meg talán az egész idényben. Úgy gondolom, hogy a 18-as keretben benne tudok lenni, maradni. Nagyon szeretnék feljebb is kerülni, de akik előttem vannak, ők most még jobbak. Sokat kell edzenem, harcolnom, aztán meglátjuk. Azon vagyok, hogy előrébb kerüljek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here