Magí Serra, spanyol hadvezér Győrben

A Férfi Kézilabda NB I-be frissen feljutott SZESE Győr csapata spanyol receptet alkalmaz a minél sikeresebb első osztályú szereplésért. A kispadra a fiatal hispán trénert, Magí Serrát szerződtették. A Magyarországra érkező szakvezető a Hétméteresnek adott interjújában beszélt edzői pályájáról, a győri tervekről, a magyar és a spanyol bajnokságról is.

383553_166353493539616_1272182504_n

Hétméteres:  Nagyon fiatalon állt edzőnek, mesélne erről egy kicsit bővebben?
Magí Serra: Mint sokan, én is egy kisvárosi csapatban kezdtem, és idővel eljutottam a Granollers kézilabda iskolájához. Később felkerültem Manolo Montoya mellé, és komolyabban beindult a karrierem. Úgy döntöttem, továbblépek, így kerültem idővel a Villa de Aranda együtteséhez, ahol rengeteg pozitív élményben volt részem kézilabda téren.

Hétméteres:  A Villa de Aranda újoncként a 11. helyen végzett az ASOBAL-ban, de az utolsó fordulóban akár még ki is eshetett volna. Hogyan értékelné első szezonját a spanyol első osztályban?
Magí Serra: Egy nagy szezont produkált a csapat, nem egyszerű dolgot vittünk véghez. Nagyon jól kezdtük a bajnokságot, idegenben legyőztük a Valladolidot. A teljes szezon alatt egyszer sem voltunk kieső helyen, ez nyugalmat adott a csapatnak. Pár sérülés, és a rövid kispadunk miatt a befejezésnél volt egy kis izgalom, de végül minden jól alakult. A csapat rengeteget dolgozott, ennek meg is lett a gyümölcse.

Hétméteres:  Mi az oka annak, hogy elhagyja hazáját, és Győrben folytatja karrierjét? Szerepet játszott a ebben, hogy Carlos Ortega és Juan Carlos Pastor, valamint női vonalon Ambros Martin is itt edzősködik?
Magí Serra: A döntésemet nagyban befolyásolta, hogy egy komoly célokkal rendelkező, fiatal csapat edzője lehetek. Először volt egy kis bizonytalanság bennem a nyelv miatt, meg hogy el kell hagyni a hazámat, de miután beszéltem a Magyarországon légióskodó nagy edzőkkel, a párom és én úgy döntöttunk, hogy belevágunk.

Hétméteres:  Ha két játékost hozhatna magával Győrbe előző csapatától, kik lennének azok?
Magí Serra: Úgy látszik, hamar terjednek a hírek. Amint már tudják, meg is van a két játékos (Hugo Garza és Halász Levente), akiket nagyon akartam, mert nagy személyiségek és színvonalas játékosok. Majd meglátják.

Magí Serra és Halász Levente
Magí Serra és Halász Levente

Hétméteres: A támadó vagy a védekező játékot helyezi előtérbe csapatainál? Látványos kézilabdára számíthatnak a győri szurkolók?
Magí Serra: Első a hozzáállás, aztán szeretem, ha egy játékos harcias, minden labdáért képes ott hagyni a bőrét, közösen, csapatként dolgozzon. Az eredmény szinte garantált. A győriek egy rendezett, összerakott kézilabdát fognak látni, támadásban az egyéni tudás fog dominálni, ami mögött egy rendezett csapatmunka áll. Védekezésben a fiatalok mindent megtesznek majd, hogy ne kerüljön a labda a kapunkba, megpróbálunk majd minél több ellentámadást összehozni, hogy minél kevesebb rendezett védelem elleni támadásra legyen szükség.

Hétméteres: Mire a legbüszkébb eddigi edzői karrierje során?
Magí Serra: Először is a döntésre, hogy az edzői karriert választottam, es ugyebár az idei szezonra, látni a közönséget es a csapatodat, ahogy mindent beleadnak, ez valami különleges.

Hétméteres:  Mit tud a magyar bajnokságról, válogatottról?
Magí Serra: A magyar bajnokság egyre népszerűbb nemzetközi szinten, ezt alátámasztja a külföldi játékosok és edzők folyamatos érkezése is. Természetesen van két nagy csapat, a Veszprém es a Szeged, akik ellen mindig egy élmény játszani. A válogatott magas színvonalú, és évről évre egyre többet tett le az asztalra, olyan klasszis játékosokkal, mint Nagy László, Carlos Pérez, Laluska Balázs, sok más hasonló szintű játékossal karöltve.

Hétméteres:  Mi a véleménye az ASOBAL pár éve tartó zuhanórepüléséről? Ön szerint megmenthető még a spanyol klub kézilabda?
Magí Serra: Nagyon szomorú, hogy sok játékosnak külföldre kell mennie, a válság mély nyomot hagyott a spanyol kézilabdában. Régen légiósok tömege jött Spanyolországba, most pedig játékosok tömege menekül. Egyetlen pozitívum, hogy több lehetőséghez jutnak a fiatal helyi tehetségek. Szerintem idővel helyreáll ez a dolog, viszont addig is az a tanácsom, hogy mindenki élvezze a kézit, és próbáljon minél kevesebbet gondolni a problémákra, mert azok csak fejfájást okoznak.

10161_166353510206281_326072614_n

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here