Marosán György: mindenkinek egy irányba kell húznia

Forrás: http://kecskemetinkse.net

Egy éve vette át a Kecskemét Nb1/b-s női csapatának irányítását Marosán György, s az idény végén rögtön feljutást ünnepelhetett a vezetőedző, akit az új idény kihívásairól kérdeztünk.

9 játékossal bővült idény előtt a keret, köztük fiatal és rutinos játékosokkal. Mi lehet a célja a csapatnak az új idényben?

Friss feljutóként nem lehet nagyobb célunk, mint az első ligás tagság megőrzése. Ez egyébként az utóbbi években nem sok csapatnak sikerült, kivételt talán a Kisvárda jelenthet, ahol viszont szinte teljesen kicserélődött a csapat. Viszont jelenleg szinte minden fórum szerint ez a világ legerősebb bajnoksága, ahol 7 olyan csapat is van, amely Európa számos bajnokságában bajnokesélyesként lépne pályára. Itt siker lenne, ha jövőre is a legjobbak közt szerepelnénk. Hosszú távon emellett szeretnénk bázist is teremteni itt a kézilabdának. Ez a munka már folyik, s már látszik az eredménye is.

Ez pontosan mit takar, s mik az eredmények?

Szeretnénk megszerettetni ezt a játékot, több gyereket bevonni a képzésbe, népszerűsíteni a sportot. Emellett szeretnénk a fiatalabbak számára példával, példaképekkel is szolgálni. Úgy látom, erre vevők az emberek. Az utánpótlásunk dinamikusan fejlődik. Az is látszik, hogy amikor elkezdtem itt a munkát, nagyjából 100-150 ember volt mérkőzéseken, majd idény végére 600 fölé nőtt ez a szám, ami telt házat jelentett korábbi csarnokunkban.

Maradva még a rövid távú céloknál, kik lehetnek a legfőbb vetélytársak az új idényben?

Úgy gondolom, hogy a tavalyi szezonban kiesés ellen küzdő csapatok a Kisvárda kivételével, valamint a feljutó Vasas.

Mi lehet az új csapat erőssége?

Az én filozófiám az egységre, a mentalitásra, a sportemberi kvalitásokra épül. Egy irányba kell húzzon mindenki, hiszen a fizikából is tudhatjuk hogy az egy irányba mutató vektorok összeadódnak. Erre az alapra lehet építeni a szakmai részt. Nagyon fontos, hogy kezelni tudjuk az érzelmeinket, a győzni akarás vágyával pályára lépve minden mérkőzésen, azonban az esetleges vereségeket is megfelelően, reálisan kell kezeljük, és nem kudarcként megéljük, hanem felhasználjuk a fejlődésünkhöz. Ez talán a magyar sportkultúrától eltérő mentalitás, s látom is az újakon, hogy még szokniuk kell. Nálam elsődleges a védekezés szerepe, emiatt örülök is, hogy sikerült tovább növeljük a már tavalyi szezonban is erősségünknek számító védekezésünkhöz a variációs lehetőségeimet.

Ha már a játékosoknál tartunk, kik lehetnek a kulcsemberei a csapatnak?

Nincs igazán ilyen. A 21 játékostól kezdve, Farkas József kapusedzőn át egészen Vágó Béla gyúróig mindenkinek adott a feladata. Természetesen van, akinek nagyobb a felelőssége, így irányítóban Julia Kucerovára, vagy balátlövőben a Deáki/Siska kettősre hárulhat komolyabb teher. Emellett fontos kihívás lehet, hogy a jól védekező emberek támadásban is hozzá tudjanak tenni a csapat játékához.

Hosszú távon milyen perspektívái lehetnek a csapatnak?

Lépcsőről lépcsőre szeretnénk haladni. Sikerre éhesek vagyunk, azonban fontos, hogy kellő türelemmel bírjunk. Nem ülhetünk le az asztalhoz türelmetlenül, fejetlenül összeenni mindent, mert könnyen elronthatjuk a gyomrunkat. Hosszútávon a klub célja az, hogy stabil Nb1-es csapat legyen Kecskeméten. Egy évre szól még a szerződésem, bízom benne, hogy hosszú éveken keresztül hozzá tudok járulni majd ehhez az építkezéshez, azonban egyelőre az a legfontosabb feladatunk, hogy bennmaradjunk.