Meg lehet -e állítani a rekordbajnoki címre törő ETO-t az új idényben?

MTI Fotó: Czagány Balázs

Szeptember elsején kezdetét veszi a magyar bajnokság. A világ talán legerősebb pontvadászatában minden eddiginél erősebb versenyre számíthatunk, mindezen túl pedig számos új arcra, újjá alakuló együttesekre.

Átalakuló csapatok

Az idei bajnokság egyik kulcskérdése, hogy sikerül -e megszereznie a Győri Audi ETO-nak 15. bajnoki címét, beérve ezzel az eddigi csúcstartó Vasast. A tavalyi évben triplázott a kisalföldi csapat (BL, bajnokság, kupa), ám mindegyik címük egy hajszálon múlott, és bár a Ferencváros több alkalommal is nagyon közel került a bajnoki trófeához, a pontot az i-re nem tudták feltenni Elek Gábor lányai. Idén tovább erősödött a mezőny, és részben át is alakult. A felsőházban (Győr, Siófok) több bombaigazolás is mutatta, hogy a világelit számára is vonzó alternatíva a magyar bajnokság, míg a középmezőnyben néhány együttes úgy alakította át a keretét, hogy a jövőben több szerepet kaphatnak a magyar, és adott esetben akár a saját nevelésű játékosok is.

Számos játékosmozgás is formálta idény előtt a bajnoki esélyeket, hogy aztán pár héttel a kezdés előtt néhány nem várt bejelentés, illetve sérülés módosítsa, vagy akár teljesen át is alakítsa azokat.

Az elit

A 14 csapatos bajnokság legnagyobb esélyese továbbra is a Győr. Egészen kiváló játékosokat igazolt a klub (Kristiansen, Leynaud, Brattset), akik lényegében a világ bármely klubjában húzóemberek lehetnének, így a magyar bajnokságot is erősíteni fogják. Az ETO jónéhány sérülttel kezdi a szezont, és ehhez jött még pluszban Broch nem várt bejelentése. Miután úgy tűnik, a Győr nem tud új beállót szerezni, ezért a szezon eleje nehézkes lehet, ám azt gondoljuk, mindezt kezelni tudja majd a gárda.

Az FTC szintén sérültekkel vágott neki a felkészülésnek, ráadásul fontos láncszemek is távoztak szezon végén. Ezek után jól jöhet, hogy a bajnokság elején könnyebb ellenfelek jönnek szembe. Az október viszont kemény lesz az eleve erős BL-csoportba kerülő Fradinak, így lényeges, hogy hamar beépüljenek az újak, és fel tudják venni a versenyt az egyre inkább erősödő versenytársakkal.

Közülük is ki kell emelni a Siófokot, akik élgárdákból igazoltak, Andrea Kobetic és Silje Solberg is sokat tehet hozzá ehhez a gépezethez. Ugyanakkor a Balaton-parti csapat ebben a formában még egy egészen új projekt, így meglepetés lenne, ha az első kettőbe be tudna kerülni.

Képtalálat a következőre: „andrea kobetic”
Forrás: Siófok KC

Rajtuk kívül mindenképp érdemes megemlíteni az Érdet, akik évek óta a bajnokság fix bronzérmesei. Kulcsjátékosok távoztak a nyáron, és az egyesületet mások (így az elnök is) elhagyni kényszerültek. Ráadásul a csapat kapitánya, Janurik Kinga az utolsó felkészülési mérkőzésen (Szabó Laura pedig még az előtt) megsérült, így nehéz dolga lesz Szabó Edinának, ha meg akarja ismételni az eddig sikereket. Az új érkezőkkel együtt egészen új gárdát kell kialakítani a Pest megyei városban, miközben az üldözők közül többen remekül erősítettek.

Középmezőny

A legjobbakat egy nagyon erős ötös követi, ahol szép számmal voltak változások. A DKKA magja egyben maradt (bár Oguntoye, Kovács Anna és Bulath is távozott), a klubfilozófia sem változott, de a Kohász egyik legfontosabb embere, Camila Micijevic fél szezonra kidőlt, így a tavalyi eredmény (4. hely) megismétlése kisebb csoda lenne. A Kisvárda lényegében lecserélte a keretét, így itt is kérdés lehet, mikorra áll össze a csapat. Mindenesetre az egyesület ambíciói láthatóan nem csökkentek. A Vác hű maradt a tavalyi elveihez, fiatal magyar játékosokkal töltötte fel keretét, ami már bevált, ám esetükben is igaz, hogy jó eredmény lenne a tavalyi 6. hely. A DVSC és a Fehérvár  átformálta a csapatát, mindkét gardánál előtérbe kerültek a magyar, sok esetben fiatal magyar játékosok. A felkészülési mérkőzések mutattak olyan jeleket, hogy ez akár jól is működhet.

Forrás: DVSC kézilabda

Alsóház

A mezőny végén több olyan egyesület is található, amely a világ bármely bajnokságában megállná a helyét, ám a magyar pontvadászatban jóval nehezebb a dolguk. A frissen feljutó Mosonmagyaróvár remekül igazolt, de a csapatot több éves elsőosztályú múltja is segítheti. A másik feljutó Egert szinte mindenki biztos kiesőként könyvelte el szezon előtt, ám a felkészülési mérkőzéseken okoztak meglepetéseket Imre Vilmos lányai, amelyet azért nem lehet félvállról venni. A Békéscsaba remek tavaszt produkált, ám Jovana Kovacsevics távozása fájó pont lehet, így az újjá alakuló csapat számára ismét kemény harcok várnak az alsóházban. Az MTK és a Budaörs szintén közel áll a veszélyzónához, ám mindkét klub rendelkezik több rutinos, válogatott (illetve kerettag) játékossal, így esetükben a biztos bennmaradás elvárható.

Amit várunk

Jól látható a fentiek alapján, hogy a tabella mindegyik harmada komoly rangadókat tartogat, de nem lenne meglepetés, ha néha a kisebb csapatok is meg tudnák szorongatni az élboly gárdáit. A nyári felkészülési mérkőzések azt mutatják, több alakulat is meglepetést okozhat. Közülük is kiemelkedik a helyenként nagyszerű játékot mutató (több válogatott, s egykori válogatott játékossal erősítő) Debrecen, illetve a sokszor kétarcú, ám néha egészen magas színvonalon játszó Siófok. Mindkét csapat bejelentkezett a legjobbak közé, ami jelen állás szerint leginkább az Érd és az Újváros pozícióját veszélyezteti. Hogy mindez mire lesz elég egy ilyen bombaerős bajnokságban, az a jövő kérdése.

Amit még nem tudunk

Érdekes lesz látni, hogy működik majd Danyi Gábor új filozófiája az ETO-nál, milyen lesz egy bő évtized után egy Szucsánszki Zita nélküli Fradi, hogyan szoknak össze a Siófok sztárjai, mire lesz képes az Érd egy ilyen kaotikusnak tűnő nyár után, tud-e olyan váratlan sikereket elérni az Eger, mint a felkészülési mérkőzéseken, hogyan pótolja a sérültjeit a Kohász, mennyire működik majd az újra formálódó DVSC és Fehérvár, végül pedig, látjuk -e majd napról napra fejlődni és pályára lépni a nyáron sikert sikerre halmozó női korosztályos válogatott tagjait?

Mindezekre egyelőre nincs még válasz, ahogy arra sem, hogy simán behúzza ezt a szezont a Győr, vagy ismét végletekig tartó harc várható, egy esetleges meglepetéssel a végén.