MOL-Pick Szeged – 2017/18

Állandóság. Ezzel az egy szóval jellemezhetjük a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának játékoskeretét a 2017/18-as idény előtt. A Tisza-parti együttesből három – nem meghatározó – kézilabdás távozott, míg kettő érkezett.

Közel, és mégis olyan távol

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a MOL-Pick Szeged történelmének legerősebb keretével vághatott neki a 2016/17-es szezonnak. Újjáalakultak, komoly eredményeket igazán egyik szurkoló sem várt a nagy jövő előtt álló kerettől. A Pastor-csapat azonban hamar megmutatta, már az első idényben számolni kell vele. Döntetlen a Löwen ellen, szoros meccsek a Kielce és a Vardar ellen, Zágrábban kétgólos siker. Októberben pedig a Veszprém kapitulált az újszegedi sportcsarnokban.

Alázatosan és szorgalmasan dolgoztak Szegeden, ami nem maradt részeredmények nélkül. Második helyen teleltek a Bajnokok Ligája B csoportjában. Sérülések miatt szerényebben kezdték a tavaszt Bánhidiék, de egy parádés, idegenbeli hatgólos győzelemmel a német bajnok Rhein-Neckar Löwen ellen, kedvező helyzetből várhatta a MOL-Pick a BL-nyolcaddöntőt a dán Silkeborg ellen.

Kettős győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe a MOL-Pick Szeged, ahol a francia sztárcsapat, a PSG várt Zubai Szabolcsékra. A szegedi első mérkőzésen őrült tempóban kézilabdáztak a felek. Tartotta a franciák által diktált iramot a magyar együttes, de emelt fővel háromgólos vereség szenvedett.

Majdnem sikerült azonban csodát tenniük Bodóéknak a párizsi visszavágón. Sierra hihetetlen formában védett, ennek következményeként pedig a második félidőben az ötgólos vezetésért is támadhatott már a MOL-Pick Szeged. A franciák azonban – sajnos – jól reagálták a szituációra és megfordították az eredményt, végül szegedi szempontból így is felemelő 30–30-as döntetlennel ért véget a találkozó. A kölni final four közelében járt a MOL-Pick, de nem sikerült bejutnia.

A MOL-Pick Szeged 2017/18-as szezonra szóló kerete. A képről Stefan Sunajko és Szabó Máté hiányzik (Fotó: Faragó Imre)

Rendkívül jól kezdte a Veszprém elleni idegenbeli bajnoki finálét a MOL-Pick Szeged. Bunticék már 10–5-re is vezettek, azonban az első félidő végén felzárkózott a Veszprém. A második játékrész elején fordított a címvédő, végül hat góllal győzött. Szegeden hárommal a hazaiak nyertek, de ez kevésnek bizonyult a trónfosztáshoz.

Érdekesség, hogy a bajnoki döntő négy játékrészéből hármat a MOL-Pick nyert, de az az egy elveszített végzetesnek bizonyult a Tisza-partiak számára.

És hogy miért olyan közel és mégis távol? A debreceni magyarkupa-döntőben tetemes hátrányból tudtak felállni a Pastor-tanítványok. Balogh Zsolt öt másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített, azonban a kezdőkörben Matej Gaber nem hagyta elvégezni a veszprémi kezdődobást, így időn túli hétméteressel jöhetett a rekordbajnok. Pálmarsson belőtte, kupagyőztes lett a Telekom Veszprém.

A szegedi férfi kézilabdacsapat egy újjáalakuló kerettel mindhárom kiírásban borzasztóan közel volt álmai eléréséhez, azonban a győzelem egyik kiírásban sem sikerült.

Urh Kastelic a tavaszt Szegeden töltötte, a nyártól azonban már a Zagreb játékosa (Fotó: Faragó Imre)

Egyben maradt a mag

Urh Kastelic, Sandro Obranovic és Bóka Bendgúz. Ők hárman távoztak a nyáron a MOL-Pick Szegedből. A horvát irányító és a szlovén kapus kölcsönben voltak a Csongrád megyeieknél, míg Bóka szerződése egy évre szólt.

Kastelic csak a tavasszal érkezett Szegedre, kényszerből. Marin Sego kapus februárban szenvedett lábszársérülést a Vardar ellen. A 20 éves hálóőr részfeladatait – Sierra tehermentesítését – jól megoldotta, azonban a komoly megmérettetéseken rendszerint a fantasztikus formában védő spanyol portás állt a szegedi védelem mögött. Kastelic visszatért Celjébe, ahonnan a PPD Zagreb vásárolta ki. Fogunk még róla hallani az elkövetkezendő években, korosztályában az egyik legígéretesebb kapusnak számít pillanatnyilag.

Obranovic vészmegoldásként érkezett Szegedre, mivel Zhitnikovnak csak 2017-ben járt le a szerződése Lengyelországban. A 24 éves horvát irányító sokat dolgozott, de egy-két meccstől eltekintve csak a másodhegedűs szerepe jutott neki Skube mögött. Visszatért Zágrábba, azonban rögtön tovább is állt a francia Chambéryhez igazolt az előttünk álló szezonra.

Nagy lehetőséget kapott 2016 nyarán Bóka Bendegúz, amikor leszerződtette a MOL-Pick Szeged Balatonfüredről. A 23 esztendős balszélső 1+2 évre írt alá, azonban még az ősszel egy makacs vállsérülést szenvedett a Cegléd ellen. Ez megpecsételte a sorsát, kvalitásait nem tudta igazán megmutatni, így idén visszatért a Balaton-parti gárdához.

Dmitry Zhitnikov (Fotó: Kocsis Alíz)

Jelentős erősítés érkezett

Dmitry Zhitnikov személyében egy igazi zseni érkezett sokak szerint az irányító pozíciójába Szegedre. A 27 éves kézilabdázó 2010-ben debütált a BL-ben, a nemzetközi kupaporondon eddigi legjobb termését a 2014/15-ös idényben hozta össze. A Chekhovskie Medvediben 59 gólt szerzett, a következő szezont már a Wisla Plockban kezdte. Hamar alapember lett a lengyeleknél támadásban és védekezésben egyaránt, mivel akár a kettes pozícióban is használható.

Bombac tavalyi távozása után nagy űr keletkezett ezen a poszton. Sem Skube, sem pedig Obranovic nem szállította stabilan a gólokat. Előbbi kiválóan osztogat, azonban mivel keveset próbálkozik kapura lőni, kevesebb tér marad a beállók és az átlövők számára is. Zhitnikov érkezésével ez változhat a Szeged támadásaiban.

Stefán Rafn Sigurmannsson (Fotó: Kocsis Alíz)

Stefán Rafn Sigurmannsson nem lyukas posztra érkezett, lévén, hogy a társa a csapatkapitány-helyettes Jonas Källman lesz. Fontos szerepe lehet azonban az izlandinak, hogy tehermentesítse a védekezésben és támadásban is kulcsszerepet kapó svéd klasszist, aki éppen a napokban vonult vissza a válogatottságtól. Sigurmannsson mindamellett, hogy kiváló szélső és bevethető az 5+1-es védekezés zavarójaként, magabiztos hétméteres végrehajtó is.

Nehezen megítélhető esélyek

Magyar bajnoki címnek utoljára 2007-ben, kupagyőzelemnek 2008-ban örülhettek Szegeden. Többször ott álltak a siker kapujában a Tisza-partiak, de az elmúlt években a szerencse is elkerülte őket. Tavaly már szinte eltűnt a különbség a MOL-Pick és a Veszprém közül, de utóbbiban a legjobbkor villant Ilic, Lékai vagy éppen Pálmarsson, míg előbbiben Källman, Skube vagy Pedro kulcspillanatokban hibázott.

A hazai pontvadászatban és kupában ismét esélyesként száll harcba a MOL-Pick, azonban nagy kérdés, hogy a Vranjes- vagy a Pastor-faktor lesz-e szerencsésebb a szezon végeztével.

A Bajnokok Ligája csoportköréből való továbbjutás nem okozhat gondot Blazevicéknek, azonban a helyezésüktől függ, hogy reálissá válhatnak-e a kölni álmok.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Dmitry Zhitnikov (irányító, Orlen Wisla Plock), Stefán Rafn Sigurmannsson (balszélső, Aalborg Handbold)

Távozott:

Urh Kastelic (kapus, RK Celje PL, kölcsönből vissza), Sandro Obranovic (irányító, RK PPD Zagreb, kölcsönből vissza), Bóka Bendegúz (balszélső, Balatonfüredi KSE)

A MOL-Pick Szeged játékoskerete a 2017/18-as szezonra:

Kapusok: José Manuel Sierra, Marin Sego, Nagy Martin
Jobbszélsők: Mario Sostaric, Pedro Rodríguez Álvarez, Szabó Máté
Jobbátlövők: Balogh Zsolt, Denis Buntic, Fekete Bálint
Irányítók: Stas Skube, Dmitry Zhitnikov
Beállók: Bánhidi Bence, Matej Gaber, Zubai Szabolcs
Balátlövők: Szergej Gorbok, Bodó Richárd, Thiagus Petrus
Balszélsők: Jonas Källman, Stefán Rafn Sigurmannsson, Stefan Sunajko
Védekező: Alen Blazevic

Vezetőedző: Juan Carlos Pastor

Várható kezdőcsapat támadásban: