Montpellier AHB – 2014/15

Nem volt nagy mozgás a Montpellier játékoskeretében a nyáron, azonban két neves távozó különösen rosszul érintheti a klub esélyeit a hazai és nemzetközi porondon.

Trófea nélkül

A francia bajnokság folyamatos fejlődése azt jelenti a Montpellier számára, hogy egyre nehezebb már a dobogót is elcsípniük. Az előző szezonban csak a bronzérem jött össze, így az automatikus BL-főtáblás helyről lemaradtak, csak az EHF utólagos döntésének köszönhetik, hogy mégis ott lehetnek a 24-es mezőnyben. Tavasszal az EHF-kupa siker volt a fő céljuk, csökkentette az esélyeiket azonban, hogy a Final4-t rendező város végül Berlin lett. Az elődöntőben könnyedén győzték le a román Constantát, a döntőben viszont a Pick Szeged állta útjukat. A Francia Kupában még ennyi babér sem termett Gajicéknak, a 16 között hazai pályán maradtak alul (26-27) a végső győztes PSG ellen.

omeyer
Omeyer egy év után távozott (Fotó: montpellierhandball.com)

Két kulcsember is a Párizsba igazolt

Három meghatározó, és egy peremember távozott a Montpellier-től az átigazolási időszakban. A csapat talán két legnagyobb sztárja, Thierry Omeyer és William Accambray egyaránt a PSG-hez igazolt, komoly gondot okozva ezzel Patrice Canayer vezetőedzőnek. A kapusnak még érvényes szerződése volt, de a Montpellier pénzügyi gondokkal küzd, ezért tudták őt kivásárolni a fővárosiak. Távozott a védelem alapembere is, a tunéziai Wissem Hmam-mal nem hosszabbítottak szerződést, így a Saint Raphaelhez igazolt. A jobbszélső poszton bevethető Romain Zerbib is továbbállt, a Billére csapatánál keres több játéklehetőséget.

Magyar védő érkezett

A távozó két francia klasszis helyére a Borut Mackovsek, Venio Losert párost szerződtette a Montpellier. A horvát kapus két év után hagyta el a Kielcét, rutinjával és klasszisával pótolni tudja a kissé formán kívüli Omeyert. A szlovén balátlövő Celjéből érkezett, de az előző éve igencsak kalandos volt. A szezont még Hannoverben kezdte, ahonnan fél év után a Dinamo Minskhez igazolt, majd a csapat megszűnése után visszatért a szlovén bajnokhoz. Mackovsek a hírek szerint nehezen kezelhető természetű, de ha Canayer edző kihozza a benne rejlő lehetőségeket, meghatározó játékos lehet a francia ligában. Az átigazolások sorát a szegedi nevelésű, de Veszprémben is megforduló Laluska Balázs zárta. A legutóbb a dubaji Al Wasl csapatában játszó jobbátlövő elsősorban a védelem megerősítésére érkezett, feladata Hmam pótlása lesz a következő szezonban. Leigazolása mindenkit meglepetésként ért, vele együtt hat magyar játékosnak szurkolhatunk az LNH fordulóiban.

gajic
Dragan Gajic hosszabbított (Fotó: montpellierhandball.com)

A Montpellier játékosai közül a nyáron többnek is lejárt a szerződése, közülük néggyel megegyezés született a közös jövőt illetően. A csapat gólfelelőse, Dragan Gajic és Mathieu Grébille 2017-ig, míg Arnaud Siffert és Felipe Borges 2016-ig szóló kontraktust szignózott a klubbal. Továbbra is Canayer együttesét erősíti Michael Guigou, Issam Tej és Diego Simonet mellett a szlovén trió, Vid Kavticnik, Jure Dolenec és Matej Gaber, akik az új idényben is meghatározó emberek lesznek.

Továbbra is éremért

A Montpellier kerete a nevek alapján kissé gyengült tavalyhoz képest. A kezdősoruk azonban így is bivalyerős maradt, ezért továbbra is az élmezőnyben fognak küzdeni a francia ligában. A bajnoki cím nagy elvárás lehet Guigou-éktól, de az éremszerzés szinte kötelező feladat. A Bajnokok Ligájában a halálcsoportba kerültek, többek között a Veszprém is ellenfelük lesz. A bakonyiak és a Löwen nagy falatnak tűnik a számukra, ám a Vardar, a Celje és a Chekhovskie Medvedi ellen lehet keresnivalójuk, és bravúrral kiharcolhatják a nyolcaddöntőbe jutást.

A Montpellier AHB átigazolásai a 2014/15-ös szezonra:

Érkezett:
Borut Mackovsek (balátlövő, RK Celje PL), Venio Losert (kapus, Vive Targi Kielce), Laluska Balázs (jobbátlövő, Al Wasl)
Távozott:
William Accambray (balátlövő, PSG Handball), Thierry Omeyer (kapus, PSG Handball), Wissem Hmam (balátlövő, Saint Raphael VHB), Romain Zerbib (jobbszélső, Billére HB)

A Montpellier AHB játékoskerete: ITT

Várató kezdőcsapat:

montpellier

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here