Montpellier HB – 2017/18

A Montpellier felemás szezont zárt tavaly, hiszen a bajnokságban csak harmadikak lettek eléggé elmaradva az első két csapattól, viszont a BL-ben nagyot játszva kiütötték a címvédő Kielcét, és csak szoros csatában maradtak alul a Veszprémmel szemben a legjobb nyolc között.

Két fontos távozó, két fontos érkező

A Montpellier csak posztra igazolt, hiszen távozói helyére érkeztek új emberek. A jobbátlövő posztra egy fiatal titánt szerződtettek Melvyn Richardson személyében. A 20 éves játékos a Chambéry-től érkezett és nagy feladata lesz a távozó Jure Dolenec pótlása. A szlovén a Barcelona hívására mondott igent, az ő távozása nagy fejfájást okozhat Patrice Canayer számára. Dániába igazolt a hatalmas termetű beálló, Miha Zvizej, a szlovénnel alapból csak egy évre terveztek Montpellier-ben, addig, amíg Dunkerque-ben Benjamin Afgour kitölti érvényes szerződését. Afgour már a francia válogatott kapujan is zörget, egy élklubból pedig lényegesen nagyobb esélye van bekerülni Didier Dinart pikszisébe. Rajtuk kívül távozott még a balszélső Arthur Anquetil, és a kapus Samir Bellahcene, mindkét saját nevelésű fiatal tapasztalatszerzés céljából váltott a nyáron. Utolsó igazolásként érkezett a tunéziai balátlövő, Mohamed Soussi, vele az ismételten sérült Grébille pótlását tervezi Canayer.

Valentin Porte kulcsember lesz jobbátlövő poszton. (fotó: https://www.facebook.com/pg/MHB-Montpellier-Handball-310524968985/photos/)

Ismét trónra tör a Montpellier

A Montpellier megpróbálkozik visszahódítani a francia bajnoki elsőséget, amihez kapusai Vincent Gérard és Nikola Portner nagy segítséget nyújthatnak. Gérard fontos szereplő a válogatottban is, de Portner is rendre nagyszerűen teljesít, így biztos pontnak tűnik a kapusposzt a csapatnál. A jobbszélen Aymen Toumi és Théophile Caussé szerepelnek, de a papíron átlövőkent számon tartott Valentin Porte is bevethető helyettük. Porte alacsony termete ellenére nagyszerű rugókkal rendelkezik, a lövőereje is kiemelkedő, így egy sorral beljebb is tökéletes megoldás. Ugyanerre képes a veterán Vid Kavticnik is, akinek rutinja sokat hozhat a konyhára. Irányító poszton az argentin Diego Simonet található. Betörései és passzai életveszélyesek, így mindenkori veszélyt jelent a kapura. Mögötte lassan beérik a fiatal generáció, Jean-Loup Faustin már tavaly is viszonylag sok játékidőt kapott, Kyllian Villeminot pedig a nyári korosztályos világverseny MVP-jeként tűnt fel.

A királyposzton bőséges választek áll rendelkezésre, még úgy is, hogy Mathieu Grébille menetrendszerűen sérült. Ha felépül, biztos lesz a helye a kezdőben, addig Baptiste Bonnefond szerepel balátlövőként, aki az utóbbi időben nagy fejlődésen ment keresztül. A litván Jonas Truchanovicius, es a frissen igazolt Soussi is bevethető még itt. A balszélen az a Michael Guigou szerepel, aki már szinte legendává vált a francia kézilabdás berkekben. Még mindig villámgyors, és a bajnokság egyik legjobb befejezője. Képességei még ebben sem merülnek ki, mert irányító pozícióban is fel tud tűnni, és akkor sem esik vissza a csapat támadójátéka. Mögötte Arnaud Bingo szerepel, és ha ő a van pályán szinte ugyan azt a minőséget hozza mint Guigou, így ezen a poszton nagyon veszélyesek Canayer tanítványai.

A beálló posztot Ludovic Fabregas uralja, aki már a válogatottból is kirobbanthatatlan, és a Barcelona együttesében folytatja 2018-tól a fiatal klasszis. A bajnokság egyik legjobb védőjét ismerhetjük meg benne, de támadásban is elképesztő hatékonysággal dolgozik. Őt az újonnan érkező Afgour tehermentesítheti, akinek a képességeit ismerve ezekben a periódusokban is veszélyes lesz beállóban a Montpellier.

A bajnokságban csak a bronzérem jutott tavaly a Montpellier-nek, így idén mindenképp harcba szálnak újra az első helyért. Ennek elérése azonban nem lesz egyszerű, mert a mindig erős PSG mellett a Nantes is megacélosodott, őket is nehéz lesz megelőzni. Guigouék a Bajnokok Ligája D-csoportjába kerültek, így ismét az alsóbb vonalból kell beverekedniük magukat a legjobbak közé, amire idén is meg lehet minden esélyük.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt

Érkezett:
Melvyn Richardson (jobbátlövő, Chambéry Savoie HB), Benjamin Afgour (beálló, US Dunkerque HB), Mohamed Soussi (balátlövő, Club Africain)

Távozott:
Jure Dolenec (jobbátlövő, FC Barcelona Lassa), Miha Zvizej (beálló, Ribe-Esbjerg HH), Arthur Anquetil (kapus, Sélestat AHB), Samir Bellahcene (kapus, Massy Essone HB)

A Montpellier HB játékoskerete a 2017/18-as szezonban

Kapusok: Vincent Gérard, Nikola Portner
Jobbszélsők: Aymen Toumi, Théophile Caussé
Jobbátlövők: Valentin Porte, Vid Kavticnik, Melvyn Richardson
Irányítók: Diego Simonet, Jean-Loup Faustin, Kyllian Villeminot
Beállók: Ludovic Fabregas, Benjamin Afgour
Balátlövők: Mathieu Grébille, Baptiste Bonnefond, Jonas Truchanovicius, Mohamed Soussi
Balszélsők: Michael Guigou, Arnaud Bingo

Vezetőedző: Patrice Canayer

Várható kezdőcsapat