Női BL Final Four: a döntő előtt

(MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ma este egy esztendő után összecsaphat egymással a Győri Audi ETO és a ZRK Vardar Skopje. A találkozó több szempontból is pikáns lesz, így hosszas előzetes elemzés helyett inkább összeszedtünk néhány tényt, illetve érdekességet a két csapatról, a sorozatról, s az összecsapásról.

 • A szezonban minkét együttes megnyerte a csoportját, majd a főcsoportkörben is az első helyen végzett. Ez alapján úgy tűnik, a két legjobb teljesítményt nyújtó együttes jutott a döntőbe.
 • A Győr a szezon során a BL-ben csak a Rosztovtól és a Bukaresttől kapott ki. A Vardar mérlege még jobb, mindössze a Metz ellen kellett kapitulálniuk Penezicéknek.
 • A Vardar az egyetlen csapat, amelyik minden budapesti Final Fouron részt vett. A Győr egy négyes döntőt hagyott ki, még 2015-ben. Ekkor épp a Vardar búcsúztatta Bódiékat. Az azokon a mérkőzéseken pályára lévő győriek közül mindössze Kari Grimsbö és Bódi Bernadett van jelenleg is a keretben, illetve a sérült Knedlikova.
 • A Final4 történetében először találkozik egymás után ugyanaz a két csapat a döntőben. A sorozat történetében a 90-es években fordult elő utoljára ilyen, amikor a Hypo a Podravka Koprivnicával találkozott egymás után. Azt megelőzően a Hypo és a Vasas döntője követte egymást.
 • A Győri Audi ETO csapatából Görbicz Anita és Eduarda Amorim lépett pályára a gárda mindegyik Final4 találkozóján, s ők ketten azok, akik a jelenlegi keretből ott voltak a Győr mindhárom BL-győzelménél (az utolsó, nem Final4-szisztémában lejátszott találkozókon is).
 • A Vardar soha nem nyert még BL-t, s ha ma győznek, hosszú időre ez lehet a csapat utolsó trófeája a sorozatban, lévén a szezon után atomjaira hullik az együttes, a rutinos játékosok szinte mind eligazolnak.
 • Van viszont már BL-címe macedón csapatnak, lévén 2002-ben a Kometal nyert, legyőzve a Ferencváros alakulatát.
 • Az ETO negyedszer nyerhet BL-t, amivel beérheti a Hypo-t elsőségekben. Ha a sorozat jogelődjét (BEK) is nézzük, akkor a Győr megelőzheti a szintén három címmel rendelkező Viborgot, Slagelsét, illetve az egykori jugoszláv Radnickit. Itt még két csapat állhat a magyar alakulat előtt, a Hypo 8, a Szpartak Kijev pedig 13 (!) elsőséggel.
 • A Győri Audi ETO hetedszer játszik döntőt a legrangosabb sorozatban. Az eddigi 6 döntőből hármat nyertek Görbiczék. A Győrt nem számítva minden más magyar csapat a sorozat kezdete óta 9 döntőt játszott, s ezek közül kettőt nyert meg (Vasas, Dunaferr).
 • A Vardar nem csak csapatként küzd az első BL-sikerért, de legtöbben a gárdából az első címükre hajtanak. A macedónoknál Lekic, Radicevic (ETO) és Cvijic (Buducnost) elhódította már a trófeát, illetve Kuznetsova is tagja volt már győztes keretnek (Zvezda). Penezic, Lacrabere, Leynaud, vagy éppen Lazovic viszont nem ült még fel soha a legrangosabb európai klubsorozat trónjára.
 • A Győrben Oftedal, Hansen, Fodor, illetve Mireya Gonzalez nem volt tagja még a győriek tavalyi keretnének. Sőt, mindegyikük abszolút újonc a sorozatban.
 • Anja Althaus tavaly is részese volt az összecsapásnak, ám akkor még a Vardarnak volt a legeredményesebb gólszerzője. A találkozó után bejelentette visszavonulását, ám végül elcsábult a Győr kedvéért még egy szezonra.