Női BL: kezdődik az idény

Görbicz Anita (fotó: Kovács Anikó)

A mai nap kezdetét veszi a női Bajnokok Ligája. Ennek ürügyén röviden, pontokba szedve összefoglaltuk, mit várunk az előttünk álló idényben a csapatoktól, azok közül is azoktól, akik eséllyel pályáznak arra, hogy tavasszal is róluk beszéljünk.

Csapat: Győri Audi ETO KC
Erősség: Egyértelműen a védekezés. Ambros Martin érkezése óta ez legtöbbször működött, ráadásul sokféleképp, zárt és nyitott formációban. Emellett most már a keret minősége mellett ide tartozik a mélysége is.
Gyengeség: Hullámvölgyek. Ebből minden évben kijutott a Győrnek.
Meglepetés/új elemek: Az új érkezőktől (Oftedal, Althaus) mindenképp várjuk a minőségi hozzáadott értéket.
Elvárt helyezés: 1-2. hely: A döntőbe várjuk az ETO-t. Ezt persze befolyásolhatja a F4 előtti sorsolás, illetve az adott hétvége formája.

Csapat: CSM Bucuresti
Erősség: A csapat összetétele, az a támadópotenciál, amit felvonultat a Bukarest.
Gyengeség: Nem sok van. Mindenképp ilyen lehet, hogy új a csapat, új az edző, s hogy a két legjobb védő inkább specialista, így a több csere nehezen megkerülhető.
Meglepetés/új elemek: Mindenképp Helle Thomsen. Tőle várunk valami extrát.
Elvárt helyezés: 1-3. hely: Igazából az előzetes esélyek ETO-CSM döntőt ígérnek, de egy meccsen sok minden történhet, és ez akár az elődöntő párosítása is lehet.

Csapat: ZRK Vardar
Erősség: Támadójáték. Tavaly ebben a számok alapján ők vitték a prímet. Sok a világklasszis, s az első sor kiemelten ütős, de a cserék sem rosszak (bár az a sor hígult picit).
Gyengeség: A mindenkori edző személye, s a soha nem biztos háttér.
Meglepetés/új elemek: Sokat várunk Polina Kuznetsovától, aki két távozó klasszist pótolhat
Elvárt helyezés: 1-3. Igazából bármi benne van ebben a csapatban.

Csapat: Rostov-Don
Erősség: Övék talán a világ legerősebb jobboldala, s minden poszton erősek.
Gyengeség: A Rostov az utóbbi 3 év mindegyikében okozott nehezen magyarázható, komoly negatív meglepetést. Ez simán benne lehet a csapatban.
Meglepetés/új elemek: Katarina Bulatovic megjelenése valami egészen újat hozhat.
Elvárt helyezés: 2-8. Nehezen látjuk bele a Rostovba, hogy megnyerheti a trófeát, de a F4-ra nagy esélye van.

Csapat: FTC-Rail Cargo Hungaria
Erősség: Csapategység, jó irányítók, nagy potenciállal rendelkező fiatal játékosok.
Gyengeség: El tudnánk képzelni itt egy 60 perces, védekezésben jól használható klasszis átlövőt, aki 10 méterről is veszélyes.
Meglepetés/új elemek: Az mindenképp pozitív, hogy van már bevethető balkezes lövő.
Elvárt helyezés: 4-8. Azaz, akár be is juthatnak a Final fourba.

Csapat: Metz
Erősség: Meghatározó klasszisok (Edwige, Gros). Igazából sok és kevés góllal is tudnak meccset nyerni.
Gyengeség:  Minden posztra jut jó ember és csapatként sem rosszak. Ez a legtöbb csapat ellen elég, de a szűk elithez kéne még néhány sztár.
Meglepetés/új elemek: Houette játéka a mérleg egyik nyelvén. A másikon meg Glauser hiánya.
Elvárt helyezés: 
5-8. Nem látjuk komoly esélyét annak, hogy 4 közé kerüljenek. Ha igen, az most már meglepetés lenne.

Ezek a csapatok alkothatják a szűk elitet (1-3), s a közvetlen kihívókat. Őket egy masszív középmezőny követi, akiknél a legjobb nyolc opció lehet, de a budapesti döntőbe kerülni szinte esélyük sincs. Róluk is érdemes néhány szót ejteni.

FC Midtjylland: Nehéz róluk jót írni, azt követően, hogy a fél csapat eligazolt. Maradt még minőségi játékos így is, de Burgaard, Kristiansen, és Englert együtt sem biztos, hogy sokra lesz elég.

RK Krim Mercator: A Krimben sok potenciál lehet  a jövőre nézve, s itt Omoregie mellett Tjasa Stankot lesz érdemes nézni. A legjobb nyolc nagy eredmény lenne, annál több meg nincs benne.

Brest Bretagne: Egész jól erősítettek (Sand, Pop-Lazic), jó a keretük, és van egy nagyon forró csarnokuk. Meg persze egy erős csoportjuk. Nagyon kéne Pineau, hogy innen tovább menjenek egyáltalán, de ha az megvan, már lehet picit tovább álmodni.

Larvik: Többen gyengültek a mezőnyben, de leginkább a Larvik. Klasszisok sora távozott, vagy nem lesz az idényben. A csoportból továbbjutni is nehéz lesz.

Thüringer HC: Nem lesz rossz most sem a német második. Hubinger nagy erősítés lehet. Azt várjuk, hogy továbbjut a csoportjából (a Larvik kárára).

Buducnost: Hosszú évek után szinte biztos, hogy a montenegrói bajnok nem lesz ott Budapesten. 3 világsztár távozott, de így is okozhat gondot a fiatal montenegrói csapat. Ennek ellenére a legjobb nyolc sem biztos, s a csoportjában is oda kell figyeljen Dragan Adzic csapata.

SG BBM Bietigheim: Hosszú távon sok várható a csapattól, de most még újoncok. Kudlacz kiváló erősítés, Visser kiesése fájhat. A nyolc simán bennük lehet, meg akár egy nagyobb égés is.

Vipers Kristiansand: Kiválóan igazolt a csapat. Lunde érkezésével, Arntzennel, Jeanett Kristiansennel, Sullanddal és Aunéval az idény egyik kellemes meglepetése lehet.