Női K&H liga: beharangozó a “bajnoki döntő” előtt

FOTÓ: FTC/BÉKEFI ANDRÁS

Bár a női bajnokságban nincs rájátszás, vagy bajnoki döntő, úgy alakult, hogy a május 3-ai, szerdai találkozó mégis nagy valószínűséggel mindenről dönthet. Rövid beharangozónk következik.

A két bajnoki éllovas szinte tökéletes idényt fut, a Ferencváros eddig hibátlan, az ETO pedig épp tőlük kapott ki. A nehezebbnek tűnő mérkőzéseket már letudták a csapatok, kicsi az esélye, hogy további pontokat hullajtanak, így a képlet leegyszerűsödik. Ősszel kettő góllal kapott ki az ETO a Népligetben, így ha legalább hárommal nyernek Amorimék, szinte biztos bajnokok. Ha nem nyernek, vagy csak egy góllal nyernek, akkor várhatóan a Fradi lesz a befutó. Ha kettő góllal nyernek, akkor érdekes szituáció áll elő, hiszen nem kupasorozatról beszélünk, hanem bajnokságról, így nem fontos, ki lőtt idegenben több gólt a két egymás elleni találkozón, hanem akár 18-16-ra, akár 38-36-ra nyer az ETO, a teljes bajnokságban elért gólkülönbség lesz mérvadó (az ide vonatkozó bajnoki kiírás, illetve a releváns melléklet ITT található). Ebben az esetben még viszonylag nyílt lenne a bajnokság kimenetele, s a következő mérkőzéseket kellene megnyomja mindkét csapatnak (a Fradi egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, de az ETO gólkülönbsége jobb jelenleg).

Nem számolva a fenti két gólos ETO-sikerrel, szinte biztosan eldől holnap a bajnokság. Ami az esélyeket illeti, nehéz bármit jósolni egy olyan mérkőzésen, amikor Európa 8 legjobb klubcsapatából kettő egymás ellen játszik. Ami a Ferencváros mellett szólhat, hogy remek és összeszokott csapatot alkotnak, amelyik rendre jól játszik az ETO ellen. Bajnoki és kupatalálkozókat is nézve bő másfél éve nem kaptak ki a kisalföldi gárdától a rendes játékidőben. A két kupadöntő hetesekkel zárult, a 2017 tavaszi mérkőzésük döntetlen lett, ősszel pedig (ahogy azt korábban említettük) kettővel győztek fővárosiak az akkor is tartalékos Győr ellen. Ráadásul a hazaiak most sem lesznek ott teljes létszámban a pályán, hiszen Nora Mörk és Tomori Zsuzsa is kihagyja a szezon hátralévő részét.

Az ETO mellett szól mindenképp, hogy bár egy ideje nem verték a Ferencvárost, egy ideje nem is játszottak otthon ellenük. Amikor legutoljára ez megtörtént, akkor egy remek második félidőt produkálva, kilenc góllal múlták felül az FTC-t, s a fővárosiaknak a 2014-15-ös szezon utolsó mérkőzésétől eltekintve eleve nem sok babér termett Győrben (igaz, utóbbi bajnoki címet ért) az utóbbi években. Szintén a Győr mellett szól, hogy még a két világklasszis hiányzójuk mellett is erősebbnek tűnik a keretük, több olyan, a szűk elithez tartozó játékosuk is van, amilyen az FTC-nek egyáltalán nincs. Ráadásul egy összeszokott, jó csapatot alkotnak, akik számtalan nagy csatát megéltek már, így várhatóan akkor sem esnek össze, ha a mérkőzés egyes szakaszaiban az ellenfelük felé billen a mérleg. Az ETO kapcsán gyakran emelik ki a nehézségeiket, a tényt, hogy a szezon folyamán lényegében nem játszottak teljes kerettel, ám eddig még mindig vették az akadályokat, s versenyben vannak mind a bajnoki-, mind a BL-címért.

Ha az esélyeket nézzük, túl evidens lenne kiemelni, hogy a védekezés dönthet a találkozón, így mindenképp kiegészítenénk ezt azzal, hogy a Ferencvárosnál kritikus lehet (a sérült Szikora Melinda hiányában) Bíró Blanka formája, illetve mindkét oldalon a két kezdő hármas védőpáros (Broch-Amorim, ill. Snelder-Szekeres) teljesítménye. Kérdéses, milyen formában lesz a Vác ellen már visszatérő Nycke Groot, aki szintén stabilitást adhat a győri védelemnek kettes poszton. Döntő lehet, hogy tud-e futni valamelyik csapat, s könnyű gólokat szerezni. A Magyar Kupa idei elődöntője megmutatta azt is, mennyit számítanak a büntetők (emlékezhetünk, hogy a találkozó folyamán mindkét csapat több hétméterest is rontott, majd a büntetőpárbajban mindössze egy hetes maradt ki). A támadójátékot tekintve pedig annyi x-faktor van a két csapatban, hogy az önmagában külön cikket érne.

Mindenesetre holnap ilyenkor már majdnem biztosan tudjuk majd, ki lesz idén a bajnok.