Női vb: össztűz alatt a norvég edző a vereség után

Fotó: Bjørn S. Delebekk

Ahogy azt korábban megírtuk, Franciaország 14 év után ismét elhódította a világbajnoki címet, legyőzve az előzetesen esélyesebbnek tartott norvég csapatot. A mérkőzés után többen  is kritizálták a norvégok izlandi edzőjét, Thorir Hergeirssont. Leghangosabb köztük Frank Löke volt, a korábbi norvég válogatott játékos, akinek testvére, Heidi Löke is a pályára lépett a tegnapi napon.

We Love Handball – Kézilabdások Éjszakája (december 22.). Ugye ezt TE sem hagyod ki?

Frank Löke azt vetette a norvég sikeredző szemére, hogy túlságosan nagy súly hárult a csapat klasszis belső hármasára, Nora Mörkre, Stine Oftedalra, illetve Veronica Kristiansenre, miközben jóval kisebb szerepet kapott a többi játékelem, így a szélek, illetve a beálló. Löke szerint a szakvezetőnek nem volt arra az esetre ötlete, ha nem működik az “A-terv”. A korábbi játékos jelezte, hogy természetesen nem az edző tevékenysége okozta egyedül a vereséget, de komoly, súlyos hibákat vétett.

Az izlandi szakember ennek kapcsán nyilatkozatában kiemelte, hogy számtalan támadást kap az eredményei miatt, sok olyan véleménnyel találkozik, mely szerint “ez Norvégia, semmi más nem elég jó, csak az aranyérem”. A szakvezető hozzátette, nagyon elege van már ezekből a véleményekből, s egyáltalán nem érzi úgy, hogy a tornagyőzelmek magától értetődőek lennének.

Nem mindenki a szakvezetőben keresi hibát Norvégiában sem. Randi Gustad, a korábbi válogatott norvég játékos kiemelte, hogy meglátása szerint a játékosok nem reagáltak arra megfelelően, amit a vezetőedző kért tőlük az időkérések során. Ráadásul nem működött jól a védelem sem, így nem jöttek a lerohanások, ami pedig a siker egyik kulcsa lehetett volna.

A mérkőzést követően megszólalt a franciák sztárkapusa, Amandine Leynaud is. A klasszis hálóőr a győzelmet egyrészt a kiváló francia védelemnek tulajdonította, másrészt annak, hogy sokan, még a fiatalabb játékosok is hozzá tudtak tenni a sikerhez részükről.

Természetesen a világbajnoki döntő forró témának számít ma Norvégiában, ám a skandináv vereség valószínűleg több tényezőre is visszavezethető. Ezek közül egy tízes listát állított össze a VG szaklap, amik között szerepelt a rossz támadójáték (1), a kihagyott büntetők (2), Stine Oftedal gyenge napi produkciója (3), a kapusok betlije (4), az eltűnő szélsőjáték (5), a belső hármas mögötti hiányzó lövőteljesítmény (Kurtovic, Arntzen, illetve a kimaradó Sulland hiánya) (6), a lerohanásgólok hiánya (7), a kezdősor túlzott erőltetése (8), Thorir Hergeirsson hibái (Sulland otthon felejtése, Silje Solberg túl későn csatasorba küldése, Heidi Löke padon ültetése) (9), illetve az eleve kiválóan játszó francia csapat (10).