Olimpia 2016 – Svédország

A svéd válogatott igazi sötét lóként érkezik az olimpiára. Kulcsjátékosaik szinte kivétel nélkül topligákban edződnek, a fiatal tehetségek előtt pedig itt a lehetőség a nemzetközi áttörésre.

Svedo

Legjobb eredmények

olimpia: 2. helyezés (1992, 1996, 2000, 2012)
világbajnokság: arany (1954, 1958, 1990, 1999), ezüst (1964, 1997, 2001), bronz (1938, 1961, 1993, 1995)
Európa-bajnokság: arany (1994, 1998, 2000, 2002)

Négy éve meglepetés-ezüst

Lassan másfél évtizede már, hogy lezárult a svéd férfi kézilabdázók aranykora. Az előző évezred végi dominancia óta jelentősen visszaestek a sárga-kékek, így négy évvel ezelőtt hatalmas meglepetést jelentett, hogy kitűnően szerepeltek a londoni olimpiai játékokon. A magyarokat is legyőzve jutottak el a döntőig, ahol szoros csatában buktak el a franciák ellen. Az azóta eltelt világversenyeken azonban már sokkal gyengébben szerepeltek: a legutóbbi olimpia óta egy Eb-7. helyezés a legelőkelőbb eredményük. Ráadásul a riói torna után távozik a szövetségi kapitányi pozícióból Ola Lindgren és Staffan Olsson, a szövetségi kapitány-duónak így adott a lehetőség egy utolsó nagy eredmény elérésére.

Kim Andersson és a jövő sztárjai a fedélzeten

A svéd nemzeti csapat egy generációváltás közepén tart éppen. Lassan kikopnak a keretből az előző évtized nagy sztárjai, a helyüket pedig már az elmúlt években is sikeréhes fiatalok vették át. Jim Gottfridssonék generációja pedig mostanra már elég tapasztalatot szedett össze élcsapatokban és nemzetközi tornákon ahhoz, hogy képes legyen a legmagasabb szinten is helytállni. A keret fiatalítása azonban nem hozta magával a játékstílus változását: a skandinávok kőkemény hatosfalas védekezésükre és gyors lerohanásaikra építik a játékukat.

A szélsőkre tehát nagy szerep fog hárulni a labdaszerzések után, és noha Jonas Källman nem vállalta a részvételt az olimpián, Niklas Ekberg pedig sérülés miatt marad le a játékokról, a svédek továbbra is irigylésre méltó helyzetben vannak ezeken a posztokon. A jobbszélen a berlini Mattias Zachrisson az egyedüli játékos a keretben, a baloldalt pedig korábbi berlini csapattársa, Fredrik Petersen kapott helyet. Az igazán nagy figyelem azonban nem feléjük fog fordulni, hanem a Kristianstad fiatal balszélsőjére, Jerry Tolbringre. Az 1995-ös születésű fiatalnak hatalmas jövőt predesztinálnak a szurkolók és a szakértők egyaránt, a BL-áttörés után pedig most válogatott szinten is berobbanhat a szűken vett elitbe.

Jerry Tollbring berobbanhat a svéd válogatottba az olimpián. Fotó: www.kristianstadsbladet.se
Jerry Tollbring berobbanhat a svéd válogatottba az olimpián.
Fotó: www.kristianstadsbladet.se

A svédek játékának másik kulcseleme a védekezés. A hatosfal tengelyében a világ egyik legjobb védőjátékosa, a flensburgi Tobias Karlsson irányítja csapatkapitányként a hátsó alakzatot, az ő párja pedig jellemzően a hatalmas termetű Jesper Nielsen. Roppant nehéz dolga lesz ellenük még a legjobb csapatoknak is, ráadásul a védők mögött egy újabb ?fal? is magasodik, a 39. életévében járó Mattias Andersson személyében. A rutinos portás karrierje utolsó éveire valósággal kivirágzott, hatalmas erőssége, hogy igen kiegyensúlyozott teljesítményre képes. Ha azonban mégis váltásra kerülne sor, a Löwenben edződő Mikael Appelgren bármikor készen áll a beugrásra. Beállóposzton pedig a már említett Jesper Nielsen mellett a veszprémi Andreas Nilsson kapott helyet a keretben, aki a válogatottban is biztos kézzel szokta értékesíteni a lehetőségeit.

Az átlövők között a fiatal Lukas Nilsson úgy tűnik, hogy hosszú távon orvosolni tudja a svédek krónikus balátlövő-hiányát. Mögötte a hármas védőként is kiváló Philip Stenmalm és Jonathan Stenbäcken várnak bevetésre. Klasszikus irányítóból mindössze egyet vitt magával a Lindgren-Olsson duó Brazíliába, a flensburgi Jim Gottfridssonra azonban nyugodt szívvel számíthatnak, fiatal kora ellenére komoly tapasztalattal rendelkezik már. Sokak nagy örömére újra ott van a keretben Kim Andersson, a rutinos jobbátlövő neve mellett azonban sok a kérdőjel. Egyrészt azért, mert félő, hogy kiújul egy korábbi sérülése, másrészt pedig azért, mert poszttársa, Johan Jakobsson támadásban az elmúlt években kitűnően tudta őt pótolni, így valószínű, hogy az olimpián is sok játékidőt fog kapni. Védekezésben azonban Jakobsson kimondottan gyenge, nagy kockázatot jelent fennhagyni őt az általában kettőt cserélő svéd csapatnak.

A sötét lovak

A svéd válogatott sikerének kulcsai a kiegyensúlyozott védekezés, a jó kapusteljesítmény, és a gyors lerohanások lesznek ezúttal is. Ha emellett az átlövők is tudásuknak megfelelően teljesítenek a kulcsmeccseken, akkor a sárga-kékek ezúttal is okozhatnak meglepetést. A csoportból való továbbjutásuk nem lehet kérdéses, viszont a negyeddöntőért már olyan ellenfelekkel találhatják szembe magukat, akik ellen csúcsformában kell játszaniuk a sikerhez.

Svédország kerete az olimpiára:

Kapusok: Mattias Andersson (SG Flensburg-Handewitt), Mikael Appelgren (Rhein-Neckar Löwen)
Jobbszélső: Mattias Zachrisson (Füchse Berlin)
Jobbátlövők: Johan Jakobsson (SG Flensburg-Handewitt), Kim Andersson (Ystads IF HF)
Irányító: Jim Gottfridsson (SG Flensburg-Handewitt)
Beállók: Andreas Nilsson (Telekom Veszprém), Jesper Nielsen (PSG Handball)
Balátlövők: Lukas Nilsson (THW Kiel), Philip Stenmalm (KIF Kolding Köbenhavn), Jonathan Stenbäcken (TBV Lemgo)
Balszélsők: Jerry Tollbring (IFK Kristianstad), Fredrik Petersen (HK Malmö)
Védekező játékos: Tobias Karlsson (SG Flensburg-Handewitt)

Tartalékok: Mikael Aggefors (kapus, Aalborg), Albin Lagergren (jobbátlövő, IFK Kristianstad)

Szövetségi kapitányok: Ola Lindgren és Staffan Olsson

Várható kezdőcsapat:

svéd

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here