Oroszország: új sztárcsapat születőben

Alexander Chernoivanov Fotó: EHF

A Chekhovskie Medvedi csapata a nyár elején sorozatban tizennyolcadszor nyerte meg az orosz bajnokságot. Az új szezonban azonban az eddigieknél sokkal komolyabb ellenállásra számíthat a riválisoktól, két másik klub is a bajnoki cím elhódítását tűzte ki célul.

A St. Petersburg HC évek óta a „Medvék“ legkomolyabb kihívója, a legutóbbi idényben is a döntőig meneteltek a hazai ligában. A volt szövetségi kapitány, Dmitry Torgovanov által trenírozott gárda a Gazprom pénzügyi segítségével igyekszik felvenni a versenyt a csehoviakkal, hivatalosan meg nem erősített információk szerint Zenit St. Petersburg néven indulnak az új idényben. Négy új igazolást jelentettek be eddig, a nagy riválistól Alexander Izmailov érkezik az irányító posztra, beállóba Ilya Isakov a Dynamo Stavropoltól, jobbátlövőbe Viktor Babkin a Sungul Snezhinsk együttesétől, míg a kapuba hazatér Finnországból (Cocks) Kirill Morozov.

A nagyobb durranást azonban egy új klub kialakulása okozza. Az egyelőre névtelen moszkvai egyesület a “semmiből” érkezik az orosz első ligába. Hivatalosan a Dynamo Chelyabinsk helyén szereztek élvonalbeli licencet, támogatójuk pedig a Moszkvai Állami Egyetem és Dmitry Rogozin, Oroszország miniszterelnök-helyettese. Az új idényre már 18 játékost igazoltak, köztük a Chekhovskie Medvedi sztárjait, Dmitry Kovalev, Alexander Chernoivanov, Oleg Skopintsev és Dmitry Shelestyukov is az aktuális bajnokcsapattól szerződött Moszkvába. Mellettük az egykori válogatott beálló, Egor Evdokimov is az új kaland részese lesz. A legnagyobb fogásuk a friss BL-győztes Vardar Skopjétól megszerzett Alexander Dereven, aki korábban mar szóban megállapodott a Medvedivel, a szerződésének részleteiben azonban nem tudtak megegyezni (a klub kétéves kontraktust szeretett volna, a játékos pedig csak egyet akart aláírni), így végül a riválishoz került. Mivel a “Medvék” sem igazoltak rosszul az uborkaszezonban (saját nevelésű fiatalok mellett az egyaránt szűk válogatott kerettag Igor Karlov és Denis Vasilev is érkezett), nem beszélhetünk egyből trónfosztásról. Annyi azonban biztos, minden idők legkiélezettebb orosz bajnoksága következik.