Rhein-Neckar Löwen 2017/18

A Rhein-Neckar Löwen nem panaszkodhat, szép évet zárt. Sok ideje nem volt ünnepelni a csapatnak, hiszen már augusztus végén kezdetét vette a szezon, amit a csapat a Német Szuperkupa elhódításával kezdte.

Ismét a Bundesliga trónján

A Löwen legszebb éveit éli. Azt követően, hogy bajnokságot nyertek Schmidék, úgy tudtak ismételni, hogy már nem volt a csapattal Uwe Gensheimer. Maradt viszont egy világsztárja a csapatnak, ő Andy Schmid, aki ha formában van, egészen zseniális lövő, irányító, s a gárda lerohanásainak is az egyik alapeleme. Tavaly is rajta múlt, s idén szintén az ő játékán múlhat a csapat szereplése.

Stabil keret, egy fontos kiesővel

Nem volt eseménytelen a holtszezon a klubnál. Már év közben bejelentette a visszavonulását Kim Ekdahl du Rietz, aki támadásban meghatározta a csapat játékát. Akik jöttek (Taleski még év közben, Rnic) helyette, jó játékosok, de kérdéses, hogy tudják-e őt pótolni ezen a szinten. Az első mérkőzéseken Mensah Larsen kezdett, aki szintén nem egy klasszikus bombázó. Jobbátlövőben Pettersson maradt, de 37 évesen már nem mindig tudja ugyanazt hozni, mint korábban, Reinkind pedig eddig nem mutatott tartósan meggyőző játékot. Mindenképp érzünk tehát gondokat középen, hozzátéve, hogy Andy Schmid sem fiatal, s gondot jelenthet a rotáció lövő posztokon. Beállóban Banea, Pekeler és esetenként Gedeon Guardiola jól oldja meg a feladatát, s miután eltérő típusú és tudású játékosok, gazdagítják is a csapat variációs lehetőségeit. Mindenképp meg kell említeni, hogy a balszélről Veszprémbe távozott Manaskov, a helyére érkező Jerry Tollbring viszont remek igazolás volt. A 21 esztendős svéd már most a világ egyik legjobbja posztján. Radivojevic igazolásával négy jó szélsője van a csapatnak, így ezek a posztok megoldottak.

Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Loewen,
Forrás: AS Sportfoto / Soerli Binder,
www. as-sportfoto.de,

Összességében épp a lövő posztok miatt nem érezzük olyan erősnek a mannheimieket, mint tavaly, de így is kiváló gárda maradt Nikolaj Jacobsen csapata. Támadásban a Löwen alkalmazza talán legjobban az üres kapus (7 támadó, 2 beállóval) felállást, amit esetenként teljes félidőkre is bevetnek, védekezésben pedig mind a hatosfalas, mind pedig a nyitottabb formációik erősek. Középen Pekeler és Guardiola a mezőny egyik legjobbja, de Mensah Larsen is fontos eleme a gárdának kettes védőként. Bliznac a védelemben erősítés lehet még.

Idén még nehezebb lehet

Nem lehet más a csapat célja a bajnokságban, mint a címvédés, de ez idén várhatóan nehezebb lesz. A Flensburg hasonlóan erős mint tavaly, a Kiel inkább erősödött, de a német bajnokságban szinte minden mérkőzés sorsa nyitott, így az is kérdés lehet, hogy mire jutnak Pekelerék a középmezőny ellen. A BL már más kérdés. Tavaly nagyon kevés pontot vesztett a bajnokságban a gárda, és időnként lehetett olyan érzése a külső szemlélőnek, hogy mindezt a nemzetközi kupaszereplés sínyli meg. Így idén kérdéses, hogy mekkora fókusz jut erre, s mennyire lesznek kénytelenek ezt beáldozni. Tény, hogy a csapat kerete nem túl mély, így ebben a szezonban sem várjuk, hogy Schmidék eljutnak Kölnig.

Kérdés lehet, hogy az új lövők mennyire válnak be, mennyire sikerül a terheket jól elosztani az év folyamán, s a sérülések elkerülik-e a csapatot.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Jerry Tollbring (balszélső, IFK Kristianstad), Momir Rnic (balátlövő, MT Melsungen), Kristian Bliznac (balátlövő/védekező, Elverum Handball), Bogdan Radivojevic (jobbszélső, SG Flensburg-Handewitt)

Távozott:

Kim Ekdahl du Rietz (balátlövő, visszavonult), Dejan Manaskov (balszélső, Telekom Veszprém), Marius Steinhauser (jobbszélső, SG Flensburg-Handewitt), Michael Abt (balátlövő/beálló, visszavonult)

A Rhein-Neckar Löwen kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Andreas Palicka, Mikale Appelgren, Lucas Bauer
Jobbszélsők: Patrick Groetzki, Bogdan Radivojevic
Jobbátlövők: Alexander Petersson, Harald Reinkind
Irányítók: Andy Schmid, Mads Mensah Larsen
Beállók: Rafael Baena, Hendrik Pekeler, Gedeon Guardiola
Balátlövők: Filip Taleski, Momir Rnic, Kristian Bliznac
Balszélsők: Jerry Tollbring, Gudjon Valur Sigurdsson

Vezetőedző: Nikolaj Jacobsen

Várható kezdőcsapat: