RK Celje PL – 2017/18

Komoly gondokkal küzdhet az előttünk álló szezonban a szlovén férfi kézilabdát az elmúlt években uraló RK Celje Pivovarna Lasko. Branko Tamse vezetőedző együttesét a nyári átigazolási szezon során megtizedelték.

Egyeduralom, de meddig?

A Celje uralja a szlovén férfikézilabda-bajnokságot. Az 1992 óta fennálló pontvadászatban mindössze ötször nem lett bajnok az RKCPL, jelenlegi sorozata pedig 2014 óta tart. Celjében egykoron olyan nemzetközileg elismert sztárok kézilabdáztak, mint Metlicic, Siarhei Rutenka, Koksharov, de a jelenlegi veszprémi keretből heten (Alilovic, Marguc, Gajic, Lékai, Terzic, Sulic, Blagotinsek) is megfordultak pályafutásuk során a Szlovénia harmadik legnagyobb városának csapatában.

Az utóbbi években egyre jobban vált hangsúlyossá az utánpótlás-nevelés, 2017-ben pedig egyenesen új fejezet kezdődik az együttes életében. A trónkövetelők közül a Velenje és a Maribor igyekszik előzni, de még azért a Celje látszik a legesélyesebbnek idén is a bajnoki- és kupaelsőségre.

A Bajnokok Ligájában tavaly nem élték túl a csoportkört, bár igen véleményes körülmények között maradtak alul egy góllal összesítésben a tabellán a Zagrebbel szemben. Idén a Telekom Veszprém nyolcasába kerültek, a továbbjutásra kevés esély mutatkozik számukra.

Jan Jurecic és Branko Vujovic (Fotó: Gregor Kotic)

Értékcsökkenés

Nem sikerült megtartania a nyáron a legnagyobb értékeit a Celjének. A tehetséges szlovén játékosok közül Zarabec, Poteko és Janc is eligazolt, bár utánpótlás az ország két királyposztjának számító pozíciójában éppen akad. Előreláthatólag irányítóban és jobbszélen sem lesznek komoly gondjai a Celjének, lévén a sarokban a veszprémi Gasper Marguc öccse, Gal kiváló csuklóval rendelkezik, míg középen Malus csillogtathatja meg tudását. Ha neki nem menne a játék, még mindig ott lesz a Velenjétől érkezett Mitrovic, aki két éve még Iváncsik Tamás csapattársa volt a norvég Elverumban.

Állítólagos bérvita miatt távozott a celjei klub legnagyobb ikonja, Luka Zvizej is. A 36 éves balszélső a rivális Mariborban játszik majd idén. Két balátlövő, Babarskas és Fizuleto is továbbálltak, de ők perembernek számítottak az elmúlt idényben. Visszavonult a legendás kapusuk, Ivan Gajic.

Luka Mitrovic Velenjéből igazolt Celjébe (Fotó: Slavko Kolar)

Ígéretes érkezőkben nem volt hiány

Az előzőekben leírtak ellenére sem kell azért még kongatni a vészharangot Celjében. Kielcéből két szemtelenül fiatal átlövő is érkezett kölcsönbe a szlovén bajnokhoz. A legendás játékos és BL-győztes edző, Talant Dujshebaev kisebb fia, Daniel 19 éves. Balátlövőben bevethető, de termete alapjában védekezésben is számíthat majd rá Tamse.

A 20. életévében járó Branko Vujovic az előző idényben már bemutatkozott a Kielce felnőttcsapatában. A montenegrói jobbátlövő azonban többnyire az B csapatban pallérozódott, de most a BL-ben edződhet, két évig lesz kölcsönben Szlovéniában. Mindkét fiatal nagy jövő előtt állhat, fejlődésükre pedig ideális hely Celje.

Igor Anic személyében egy igazi nagyhalat sikerült igazolniuk a celjei vezetőknek a beálló posztjára. A bosnyák származású játékos a francia válogatottal Európa-bajnok (2014) és világbajnok (2015), míg a THW Kiellel Bajnokok Ligája-győztes (2010). Mindezeken kívül több ízben nyert Németországban és Franciaországban bajnokságot, illetve kupát, valamint KEK-et.

Luka Mitrovic jó segítője lehet majd irányítóban Malusnak, míg Jurecic Marguccsal osztozhat majd a játékperceken.

Aljaz Panjtar nem valószínű, hogy kiszorítja a kapuból Urban Lesjakot, de sok munkával később egyre több szerephez juthat majd.

Borut Mackovsek maradt Celjében (Fotó: Slavko Kolar)

Rögös út vezethet a szezon végéig

Nehéz év előtt áll a Celje. A Bajnokok Ligája csoportkörében a B csoportba kerültek, ahol a továbbjutáshoz a Veszprém, Kielce, PSG, Flensburg, Kiel, Aalborg és Brest hetesből kellene legalább kettőt megelőzniük Beciriéknek.

A hazai bajnokság és kupa kiírásának még mindig a Tamse-tanítványok a legnagyobb esélyesei, azonban nem árt odafigyelniük a közeledő Velenjére és a Mariborra is a meglepetés elkerülése végett.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Daniel Dujshebaev (balátlövő, PGE Vive Kielce, kölcsönbe), Branko Vujovic (jobbátlövő, PGE Vive Kielce), Igor Anic (beálló, Saran), Luka Mitrovic (irányító, RK Goreje Velenje), Aljaz Panjtar (kapus, RD Urbanscape Loka), Jan Jurecic (jobbszélső, Krka), Urh Kastelic (kapus, MOL-Pick Szeged, kölcsönből vissza), Luka Kikanovic (balátlövő, HC Linz AG)

Távozott:

Blaz Janc (jobbszélső, PGE Vive Kielce), Povilas Babarskas (balátlövő, Bregenz Handball), Miha Zarabec (irányító, THW Kiel), Vid Poteko (beálló, HC Meshkov Brest), Luka Zvizej (balszélső, RK Maribor Branik), Urh Kastelic (kapus, RK PPD Zagreb), Arthur Patrianova (balátlövő, SL Benfica), Lucijan Fizuleto (balátlövő, HC Bruck), Ivan Gajic (kapus, visszavonul)

Az RK Celje PL játékoskerete a 2017/18-as szezonra:

Kapusok: Urban Lesjak, Gasper Dobaj, Aljaz Panjtar
Jobbszélsők: Jan Jurecic, Gal Marguc
Jobbátlövők: Branko Vujovic, Matic Groselj, Ziga Mlakar
Irányítók: Jaka Malus, Luka Mitrovic, Domen Makuc, Ocvirk Gregor
Beállók: Matic Suholeznik, Igor Anic, Kristian Beciri
Balátlövők: Daniel Dujhebaev, Borut Mackovsek
Balszélsők: David Razgor, Tilen Kodrin

Vezetőedző: Branko Tamse

Várható kezdőcsapat