RK Vardar Skopje – 2017/18

Számottevő mozgás nem volt a Vardar Skopje férfi kézilabdacsapatánál a BL-győzelmet követően, azonban így is meglepetés lenne a címvédés.

Hibátlan idény

Tökéletes szezont produkált a Vardar Skopje a 2016/17-es idényben. Macedóniában megnyerték a bajnokságot és a kupát, legyőzték a Veszprémet a SEHA-liga döntőjében és felülhettek Európa trónjára, miután a Bajnokok Ligája-finálét megnyerték a PSG ellen. Szinte biztos, hogy nem fogja reprodukálni ezt az eredménysort Raúl González vezetőedző együttese idén, mivel a Bajnokok ligája eddigi 24 kiírásában mindössze két gárda volt képes a címvédésre, a Barcelona és a Ciudad Real. Előbbi négyszer, utóbbi egyszer. A maradék három kiírásban azonban valószínűleg garantálható a szkopjei címvédés.

Óriás érkezett

Alex Dujshebaev személyében az előző szezon házi gólkirálya távozott. A 24 éves jobbátlövő a lengyel Kielcébe igazolt, ahol édesapja, Talant Dujshebaev lesz az edzője. Mindenképpen nagy hátrány a spanyol válogatott kézilabdázó elvesztése a Vardar számára, azonban a helyére érkező Dainis Kristopans nagy előnye, hogy Dujshebaevvel ellentétben nemcsak az ellenfél kapujára veszélyes, hanem kiválóan védekezik is. A 213 centiméteres lett óriás – a tavalyi BL legmagasabb játékosa volt Ángel Montoróval – 76 gólt lőtt a Brestben. Új állomáshelyén az eddigi mérkőzések alapján támadásban és védekezésben is kulcsszerep hárul rá, utóbbiban a hármas pozícióban Ilija Abutovic párja lesz.

Távozott Alexander Dereven is, aki az új moszkvai kézilabdaklub, a Spartak alkalmazásába állt. A 25 éves játékos nagy tehetségként érkezett 2015-ben a macedón fővárosba, de sérülései miatt nem tudta igazán megcsillogtatni tudását. Az ő helyére nem, viszont a kapus Petar Angelovéra érkezett új ember. A 40 éves hálóőr harmadikszámú pozícióját a Vardar második csapatából felhozott Daniel Gjorjeski veszi át. A 23 éves portással együtt jött még Popovski a jobbszélre és Oncev irányítóba a fakóból.

Az RK Vardar Skopje játékoskerete a 2017/18-as szezonra
(Fotó: www.facebook.com/rkvardar)

Hogyan tovább?

A 2016/17-es idényben amelyik sorozatban elindult a Vardar, azt megnyerte. Idén ez nehezen képzelhető el, de abban biztosak lehetünk, hogy meg fogják próbálni a lehetetlent. A hírek szerint ez lesz a bombaerős Vardar utolsó szezonja, mivel Sergei Samsonenko tulajdonos visszaadja az előző tulajnak a csapatot. Cindric már bejelentette távozását 2018 nyarára, kérdés lesznek-e követői, ha igen, akkor mennyien. Addig azonban még nyerhetnek négy trófeát.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Dainis Kristopans (jobbátlövő, HC Meshkov Brest), Martin Popovski (jobbszélső, Vardar Junior), Tose Oncev (irányító, Vardar Junior), Daniel Gjorgjeski (kapus, Vardar Junior)

Távozott:

Alex Dujshebaev (jobbátlövő, PGE Vive Kielce) Petar Angelov (kapus, Antalyaspor), Alexander Dereven (balátlövő, GK Spartak Moskow)

Az RK Vardar Skopje játékoskerete a 2017/18-os szezonra

Kapusok: Sterbik Árpád, Strahinja Milic, Daniel Gjorgjeski
Jobbszélsők: Ivan Cupic, Daniil Shishkarev, Martin Popovski
Jobbátlövők: Jorge Maqueda, Dainis Kristopans
Irányítók: Igor Karacic, Luka Cindric, Tose Oncev
Beállók: Stojance Stoilov, Mijajlo Marsenic, Rogério Moraes Ferreira
Balátlövők: Joan Canellas, Vuko Borozan
Balszélsők: Timur Dibirov, Vlado Nedanovski
Védekező: Ilija Abutovic

Vezetőedző: Raúl González

Várható kezdőcsapat támadásban: