Románia: A Constanta nélkül rajtol a Nemzeti Liga

Az utóbbi 10 év nagy román sikercsapata, a HCM Constanta pénzügyi problémák miatt nem indul az első osztályú bajnokságban, sőt, meg is szűnik. A pletykák viszont arról szólnak, hogy a HCMC több meghatározó játékosára építve a városban egy új klub alakul, amely a másodosztályból próbál minél előbb feljutni.

A HCM Constanta csapatát 2002-ben alakították, első bajnoki címüket pedig 2004-ben szerezték. Azóta még 8-szor hódították el a Nemzeti Liga trófeáját, csupán három olyan szezon volt, mikor ez nem sikerült a számukra – 2005-ben, 2008-ban, valamint idén. A 2015-ös kiírást a több volt NB I-es játékost is soraiban tudó HC Minaur Baia Mare nyerte meg.

Az EHF-kupa első berlini négyes döntőjében is szereplő HCM Constantánál már tavaly is jelentkeztek az anyagi gondok, akkor azonban még tudták vállalni az élvonalbeli szereplést. A Román Kézilabda-szövetség a hiányosságok miatt idén viszont már nem engedte indulni a csapatot a Nemzeti Ligában, így az utóbbi évek sikercsapata számára véget ért a szép kaland. A klub megszűnt, sőt sajtóinformációk szerint HC Dobrogea Sud Constanta néven már az ??utódja?? is megalakult. A HCMC több rutinos játékosa is kiállt a kikötőváros csapata mellett, készek a másodosztályban is szerepelni. A románok közül Rudi Stanescu, Laurentiu Toma és George Buricea is maradnak, légiósként pedig Dalibor Cutura, Mladen Rakcevic, Branislav Angelovski és Predrag Vujadinovic is hű marad Constantához. Az új együttes a ??nulláról?? indul, így mindenképpen szükség lesz a nevezett rutinos játékosokra, akik köré be lehet építeni a fiatalokat. A tehetségek között ott lehet a MOL-Pick Szeged és a HCM Constanta egykori edzőjének, Zoran Kurtesnek a fia, Alexander, aki jelenleg az U-21-es világbajnokságon Brazíliában szerepel a szerb válogatottal.

Szerb sajtóinformációk szerint Djordje Cirkovic lesz a csapat edzője, aki az RK Vojvodinát hagyja ott a románok kedvéért. A szakember az újvidéki egyesülettel az utóbbi két évben szerb bajnok volt, és a 2014/15-ös idényben az EHF-kupa csoportkörében szerepelt. Új állomáshelyére nem egyedül érkezik, hozza magával erőnléti edzőjét, Marko Sesumot is.

A román Nemzeti Liga 2015/16-os kiírását tehát a HCM Constanta nélkül rendezik, de hasonlóan gazdasági okokból a szintén sikeresnek számító Stiinta Bacau sem lesz ott a rajtnál. Ott lehet azonban az élvonalban a HC Adrian Petrea nevű együttes, melynek alapítója és névadója az ex-szegedi Adrian Danut Petrea.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here