Románia: Negyedik és ezzel újra Challenge Kupa-induló az SzKC

Majdnem tökéletes rájátszással fejezte be az idényt a Székelyudvarhelyi KC, amivel megszerezte a bajnokság negyedik helyét, mely egyben nemzetközi kupaindulást is ér. Cikkünkben visszatekintünk a csapat évadjára, illetve az igazolásokkal is foglalkozunk.

szkc-targu jiu
Az SzKC Challenge Kupát érő győzelemmel búcsúzott közönségétől. (Fotó: a klub hivatalos oldala)

Nehezen indult, de annál jobban végződött a Székelyudvarhelyi KC utolsó rájátszásbeli mérkőzése, hazai közönség előtt. A félidőben még kettővel vezetett a Targu Jiu, de a szünet után teljesen összeesett, így hat góllal is el tudott lépni a székely gárda (22-16). Végül magabiztosan, az ellenfélnek kevés gólt engedve 28-21-re nyertek az SzKC.

Nemzeti Liga, 4-6. helyért, 5. forduló
Székelyudvarhelyi KC – ACS Energia Rovinari Targu Jiu 28-21 (13-15)
Székelyudvarhely, Városi Sportcsarnok, 1200 néző.
Székelyudvarhely: Mihalcea 7, Tálas 6, Majnov 5 (3), Feuchtmann 3, Kuzmanoszki 3, Komporály 2,  Sipos 1, Irimescu 1. Edző: Vlad Caba
Hétméteresek: 5/4, ill. 3/2
Kiállítások: 10, ill. 4 perc

Ferenczi Botond szavaival élve, mentette a menthetőt a csapat. A Székelyudvarhelyi KC a 4-6. helyért zajló rájátszásban négy találkozón csak egy vereséget szenvedett, és megszerezte a negyedik helyet, illetve a Challenge Kupa-indulás jogát.

Szezonértélkelő

Nem teljesen úgy alakult az Székelyudvarhelyi KC szezonja, ahogy várhattuk. A bajnokságban a dobogó volt a cél, hiszen az utóbbi két idényben ezüst-, illetve bronzérmes volt a csapat. Az alapszakasz azonban akadt egy pár kellemetlen meglepetés az Udvarhely számára, például a Targu Jiu és a Nagybánya ellen. A tavalyi döntősök (a Constanta és a Bacau) két-két győzelmet arattak az SzkC-val szemben, ezek a vereségek viszont nem számíthatnak kudarcnak. A szezon két meglepetés csapata, Torda és főleg a Targu Jiu volt, ellenük sem sikerült a már bravúrnak nevezhető győzelem, bár minden alkalommal volt reális esélye az Udvarhelynek. Végül a Dinamo Bukarest otthonában sem tudott pontot szerezni az SzkC. Így tehát csak a hatodik helyen zárta az alapszakaszt a csapat, 11 győzelem és 1 döntetlen mellett 10 vereséggel, azaz 34 ponttal.

A harmadik számú nemzetközi versenyben, a Challenge Kupában,  is nagy reményei lehettek az udvarhelyieknek, akik a nyolcaddöntőben kapcsolódtak be a küzdelmekbe. A lengyel Górnik Zabrze ellen kettős győzelemmel jutottak tovább a székelyek, a negyeddöntőben viszont a három gólos előny nem volt elég a portugál Águas Santas otthonában. A legjobb nyolc között búcsúzott Európától az SzKC, ám jövőre ismét ebben a kupában szerepelhet, és remélhetően jobban is szerepel majd.

Jatékosmozgás

Alakul az SzKC kerete a következő idényre. A klub honlapján több hosszabbításról, illetve igazolásról is olvashattunk: Sipos Adrián, Ferenczi Botond, Tálas Huba, Goran Kuzmanoski és Chike Onyejekwe is marad még Hargita megyében, két játékos pedig rövid idő múlva érkezik. A szélső Orbán Levente 2012 novemberében kölcsönbe került, és nyáron tér vissza Udvarhelyre. A macedón balátlövő, Mitko Stoilov is a székely csapatot erősíti jövőre. A 31 éves játékos a Zágráb és a két szkopjei együttes tagja volt, illetve több nemzetközi kupában is szerepelt már, most kétéves szerződést kötött az SzKC-val. Nagy valószínűséggel nem Mitkov lesz a csapat utolsó nyári igazolása.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here