Rostov-Don – 2017/18

Az orosz bajnok ismét nagy célokkal kezd neki az idénynek, remélve, hogy idén a BL-ben is nagyot alkothat a csapat.

Felemás idény

A második olyan szezont zárta a csapat, ami nem úgy sikerült, mint tervezték. Tavaly nem lett meg a Final4, sőt, a bajnoki cím sem. Emiatt jött egy halálcsoport az elmúlt szezonban, ahonnan azonnal kiesett a csapat csoportutolsóként. Ezt követte egy edzőváltás, majd bajnoki cím, és a csapat elhódította az EHF-kupát is. Mondani sem kell, idén még nagyobb célokért játszana a klub.

Átalakuló csapat

Hosszas találgatás után jelentette be a csapat, hogy leigazolja Katarina Bulatovicot a jobbátlövő posztra, valamint visszatért Marina Sudakova is a jobbszélre. Erre a két posztra ott van még a csapatnál Managarova, illetve Vyakhireva is, ami így jelenleg talán a legerősebb “jobboldal” a világon, 3 világklasszissal, s több variációs lehetőséggel. Az átlövő posztokról Sen és Bobrovnikova kiesik ugyan egy időre, de Kalinichenko (korábban Shymkuite) visszatér. Maradt Barbosa, Ilina, Rodrigues, ami klasszis (adott esetben világklasszis) szint. Dembele balszélen posztja egyik legjobbja, s még kettes védőnek is használható, de Borschenko is jó opció. Ehhez mérten a beállósok neve kevésbé cseng jól, bár jól használható játékosok, s Petrova a védelemnek is alapköve lehet középen. A Rostov hatosfalában Petrova mellett Slivinskaya jelentheti még a stabilitást, s egyben a tapasztalatot is. Kettőjük átlagéletkora 36 év, de jól működik ez a kettős. Anna Sen hátul hiányozhat, de az új érkezők részben pótolhatják a játékost. Kapusposzton egy jó Lunde elkelhetne, ám a távozó norvég már korántsem tudta azt a formát huzamosabb ideig tartani, amit korábban megszokhattunk tőle, így a három rutinos hálóőr, ha nem is tartósan világklasszis, de magas szinten meg tudja oldani a posztot.

Katarina Bulatovic
(forrás: gol.mk)

Bármi megeshet

Ha ez a csapat azt tudná hozni, amit a keret minősége és mélysége előrevetít, akkor harcban lennének a BL-címért is. Ugyanakkor ez nem mindig volt jellemző a klubra, s a Bajnokok Ligája azért más kávéház, mint az EHF-kupa. Ettől függetlenül a Rostov a Vardar, a Bukarest és az ETO mellett nagy eséllyel pályázik a budapesti négyes döntőre. Papírforma szerint ez meg is lehet, de reméljük, ehhez még lesz egy-két szava a Ferencvárosnak is. Az orosz bajnokságot illene nyerni ezzel kerettel, de ezzel az elmúlt években is akadt gond Rostovban, s a ligában akad olyan csapat amely borsot törhet Ilináék orra alá, ahogy azt láthattuk is a napokban.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Katarina Bulatovic (jobbátlövő, Buducnost), Mayysa Pessoa (kapus, ZRK Vardar), Marina Sudakova (jobbszélső, Kuban)

Távozott:

Katrine Lunde (kapus, Vipers Kristianstad), Lotte Grigel (irányító, DVSC-TVP), Olga Chernoivanenko (jobbszélső), Maria Basarab (kapus)

A Rostov-Don kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Mayssa Pessoa, Galina Mekhdieva, Anna Sedoykina
Jobbszélsők: Julia Managarova, Marina Sudakova
Jobbátlövők: Katarina Bulatovic, Anna Vyakhireva
Irányítók: Anna Rodrigues, Ekaterina Ilina
Beállók: Mayya Petrova, Kseniya Makeeva
Balátlövők: Alexandra Cabral Barbosa, Regina Kalinichenko
Balszélsők: Viktoriya Borschenko, Siraba Dembele
Védekező: 
Elena Slivinskaya

Vezetőedző: Frédéric Bougeant

Várható kezdőcsapat: