Sabaté: “Lépésről lépésre kell közelebb kerülnünk a Kielcéhez”

Fotó: Plock/Facebook

Javier Sabaté a Veszprém és a magyar válogatott korábbi szakvezetője egy év kihagyás után vállal ismét munkát. A spanyol edző  kétéves szerződést kötött a lengyel Wisla Plockkal.

A Veszprém és a magyar válogatott kispadja után nem vállalt munkát, Berlin felé vette az irányt. Mi volt ennek az oka?

Két kemény veszprémi évet, valamint a magyar válogatott irányítását követően pihenni akartam. A Veszprémmel végig a legmagasabb szinten, az összes döntőben játszva, az összes magyar sorozatban nyerve küzdöttünk. Ezek után azt éreztem, hogy meg kell állnom, friss levegőre, pihenésre van szükségem ahhoz, hogy továbbra is száz százalékosan tudjak teljesíteni. Németországban a német nyelvet tanultam, pihentem, de mellette rengeteg meccset is megnéztem.

Kapott ajánlatot máshonnan is? Végül miért a Plockét fogadta el?

Több ajánlatot kaptam a szezon közben kluboktól és nemzeti csapatoktól egyaránt, de számomra világos volt az, hogy karácsonyig pihenek, majd olyan ajánlatot fogadok csak el, ami motivál engem. Ha nem érkezik ilyen nem vállalom el, mert számomra nem a pénz az elsődleges. A plocki megkeresés azért tetszett, mert egy olyan projektről van szó, ami rendkívül motivál.

Hogy látja új csapatát? Mire lehetnek képesek a szezonban?

A csapatot készen kaptam, mindenkinek van szerződése. Ez a névsor jelenleg a legjobb, ami lehet. Plockban mindenki tisztában van a célokkal, ami nagy stabilitást tud adni mind nekem, mind a játékosoknak, valamint az egész klubnak. A cél természetesen nem a final four megnyerése. Itt egy hosszabb távú projektről van szó, csapatként kell fejlődnünk és lépésről lépésre kell közelebb kerülnünk a Kielcéhez. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nagyon nehéz, hiszen kiváló munkát végeznek. Az elmúlt években remek csapatot építettek fel és mindig figyeltek a jövőre, hiszen kiváló fiatal játékosokat igazoltak. Tehát nagyon nehéz lesz, de megpróbálunk egyre közelebb jutni hozzájuk és három éven belül trófeát, trófeákat szerezni. Azt is szeretném, hogy a játékosok is fejlődjenek, és egyre jobbak legyenek.

Megtörtént a sorsolás a Bajnokok Ligájában. Mire lehetnek képesek a csoportkörben?

Ambiciózusok vagyunk. A mi csapatunk az egyik, amelyik harcolhat azért, hogy továbbjusson. Ez azonban nem lesz könnyű. Ott van az Elverum, az Ademar León és a Bucuresti több új játékossal. Nem lesz könnyű, de izgalmas lesz.

Mennyire fix a névsor? Beszélt korábban egy magyar játékosról…

Egy játékos érkezésére van még lehetőség. A csapat költségvetése limitált, természetesen nem mérhető a nagy klubokéhoz. Egy fiatal magyar játékost szeretnék igazolni, de neki élő szerződése van klubjával, aki nem engedi el őt. Ezt tiszteletben kell tartanunk. Pedig mind a játékosnak, mind a magyar kézilabdának hasznára válhatna az, hogy a Bajnokok Ligájában játsszon. A klub döntését azonban tiszteletben kell tartanunk.

Az összes magyar szurkolónak szeretnék köszönetet mondani. Egész évben üzentek nekem, végig támogattak. Nagyon boldog és hálás vagyok, hogy ilyen sokan szeretnek – természetesen én is őket. A Magyarországon eltöltött öt évem alatt nagyon sokat tanultam, sok tapasztalatot és barátot szereztem, amiért nagyon hálás vagyok.

Készítette: Kiss Péter