SG Flensburg-Handewitt – 2016/17

Lasse Svan remekelt a Brest ellen. Fotó: SG Flensburg-Handewitt/Facebook

A Flensburgnak sikerült egyben tartania keretét, mindössze egy távozóval és egy érkezővel kellett számolniuk a nyáron. A Vranjes-csapatnak nem lehet más a célja az új szezonban, minthogy megszerezze a klub történelmének második Bundesliga-aranyát.

Lasse Svan tavaly remekelt, az új szezonban is nagy feladat vár rá. Fotó: SG Flensburg-Handewitt/Facebook
Lasse Svan tavaly remekelt, az új szezonban is nagy feladat vár rá.
Fotó: SG Flensburg-Handewitt/Facebook

Újabb ezüsthullám

A flensburgiak az elmúlt évek során hozzászokhattak már ahhoz, hogy a klubot rendre kevés választja el a bajnokság, avagy a Német Kupa megnyerésétől. A 2014-es BL-győzelem és a tavalyi kupasiker után elkezdhettek bizakodni a szurkolók, hogy ez az átok megtörik, ám hiába, a mögöttünk hagyott szezonban ismét ezüstérmet szerzett a csapat a Bundesligában, és vereséget szenvedtek a kupadöntőben is. A Bajnokok Ligájában egy végletekig kiélezett párharcban, egy vitatható utolsó másodperces játékvezetői döntést követően búcsúztak a későbbi győztes Kielce ellen. Ljubomir Vranjes fiai ugyanakkor bizakodva tekinthetnek az új idény elé, a roppant hosszú cseresorral rendelkező flensburgiak ugyanis 2004 után újra felérhetnek a német élvonal csúcsára.

A jelszó az állandóság

Azt már megszokhattuk, hogy a temperamentumos svéd tréner nem szereti a sűrű változásokat a játékoskeretben, az észak-német gárda magja ugyanis már hosszú ideje együtt játszik. A rutinos dán trió, Thomas Mogensen, Lasse Svan és Anders Eggert közül előbbi a tizedik, a két szélső pedig egyaránt a kilencedik szezonját kezdi meg Flensburgban, mellettük pedig a kulcsemberek közül Mattias Andersson és Holger Glandorf is túl van öt-öt idényen a klub színeiben. Miután a tavalyi igazolások is beváltak, Ljubomir Vranjes mindössze egyetlen játékostól volt kénytelen búcsút venni az őszi rajt előtt.

Kresimir Kozina az év közben érkezett a sérült beállók pótlására (emlékezhetünk, volt olyan mérkőzése ősszel a csapatnak, amikor ideig-óráig négy átlövővel játszottak, mert nem volt bevethető vonaljátékosuk). A horvát válogatottba is bekerülő óriás a szezon egyik kellemes meglepetése lett, jó teljesítménnyel tudta segíteni a csapatot. Zachariassen és Heinl felépülése után viszont már nem maradt neki hely a keretben, így a Füchse Berlinben folytatja pályafutását. Egy horvát ment, egy Horvat érkezett, csatlakozott ugyanis a kerethez GRK Varazdin fiatal balátlövője, Ivan Horvat. A 23 éves játékos hamar bevetésre kerülhet, Rasmus Lauge sérülése után ugyanis azzal számol a szakmai stáb, hogy ő fogja enyhíteni a többi hátsó soros játékosra nehezedő terhelést.

Ivan Horvat új csapata mezében. Fotó: SG Flensburg-Handewitt/Facebook
Ivan Horvat új csapata mezében.
Fotó: SG Flensburg-Handewitt/Facebook

Apropó, Lauge. A fiatal kora ellenére már komoly rutinnal rendelkező dán irányító-balátlövő a tavalyi szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújtott, így különösen rosszul érinti a Flensburgot, hogy november előtt valószínűleg nem térhet vissza sérülése miatt. A csapat egyetlen valamivel gyengébb pontja így a balátlövő lehet, ugyanis az itt számításba vehető játékosok közül Mogensen inkább irányító, Djordjic tavaly nem tündökölt, Ivan Horvatnak pedig még bizonyítania kell új klubjában.

Előre az aranyért!

A tavalyi Bundesliga-ezüst után az idén nem lehet más célja a Vranjes-csapatnak, 12 év után ismét fel szeretnének ülni a német bajnokság trónjára. A játékoskeretük adott ehhez, minden poszton két (vagy akár három) klasszis játékossal vághatnak neki az új szezonnak. A széleken Eggert és Svan mellett Hampus Wanne is egyre több szerepet kaphat; az átlövősorban Glandorf és Jakobsson felel a hálószaggató bombákért, Mahé és Mogensen pedig a gyors ritmusváltásokért, váratlan megoldásokért. Ki kell emelni még a Tobias Karlsson irányította védelmet, amely a kapuban Mattias Andessonnal a világ legkeményebb hatosfalai közé tartozik. A bajnokságban tehát egyértelmű a cél, a Bajnokok Ligájában pedig a legjobb nyolc közé jutás lehet alapelvárás a piros-kékekkel szemben, de nem jelentene az sem meglepetést, ha három év után visszatérnének a kölni parkettre.

Átigazolások a 2016/17-es szezon előtt

Érkezett:
Ivan Horvat (balátlövő, GRK Varazdin)

Távozott:
Kresimir Kozina (beálló, Füchse Berlin)

Az SG Flensburg-Handewitt játékoskerete a 2016/17-es szezonra

Kapusok: Mattias Andersson, Kevin Möller
Jobbszélsők: Lasse Svan, Bogdan Radivojevic
Jobbátlövők: Holger Glandorf, Johan Jakobsson
Irányítók: Thomas Mogensen, Kentin Mahé, Jim Gottfridsson
Beállók: Henrik Toft Hansen, Anders Zachariassen, Jacob Heinl
Balátlövők: Rasmus Lauge, Petar Djordjic, Ivan Horvat
Balszélsők: Anders Eggert, Hampus Wanne
Védekező: Tobias Karlsson

Vezetőedző: Ljubomir Vranjes

Várható kezdőcsapat

flens

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here