Siófok KC – 2017/18

A Siófok KC az utóbbi évek egyik legnagyobb “alul-teljesítője” volt. A csapat kerete/igazolásai a külső szemlélő számára gyakran ígérnek sokat, hogy aztán keveset adjanak. Kérdés, hogy mire lehet képes papíron minden idők legerősebb Siófokja.

Messze az élmezőny

Két éve még távoznia kellett Vlagyimir Golovinnak, mikor a Siófok az utolsó pillanatban bukta el a bajnoki rájátszás akkori felsőházát (az 1-4. pozíciók valamelyikét). Őt követte a padon Christian Dalmose, akivel a gárda nemhogy elődöntőig nem jutott, de a nyolcadik helyre futott csak be végül. Tavaly egy fiatal magyar edzővel próbált szerencsét a csapat, de ez sem hozta meg a várt eredményt. Az újabb nyolcadik hely csalódást keltő eredmény volt, de a Siófok menedzsmentje megint odatette magát, s olyan keretet hozott össze erre az idényre, ami megsüvegelendő.

Óriási igazolások

A Siófok az előző idényben több gólt dobott, mint a bajnoki harmadik Érd, viszont többet kapott, mint a kieső Mosonmagyaróvár. Ez hűen mutatja is a problémát. Idén viszont a klub jól megerősítette a védelmét. Először is érkezett Denisa Dedu, a román válogatott fiatal hálóőre, valamint Szemerey Zsófia, aki korábban az utánpótlás-válogatottak kapuját őrizte. A rutinos Pastrovics Melindával együtt ez egy kiváló hármas. A védelem oszlopa maradt Mazák-Németh Csilla, s érkezett Sanja Damjanovic, aki remek védő (bár helyenként túl agresszív), és Gabriela Perianu, aki szintén használható a védelem tengelyében.

Damjanovic érkezése sokat jelenthet
Forrás: http://www.nspm.rs

Utóbbi két játékos a balátlövő posztot erősítheti. Mindkettő jó játékos, de Damjanovic akár klasszis teljesítményre is képes, bár az utóbbi két évben inkább padozott a Vardarban. Maradt Estelle Nze-Minko is, aki szintén nemzetközi szinten is kiemelkedő produkcióra képes irányítóban, őt pedig jól egészítheti (s egészíti) ki Ferenczy Fruzsina. A jobbátlövő poszt is mélyült a francia válogatott Gnabouyou érkezésével, főképp úgy, hogy Janjusevic  a hírekkel ellentétben maradt a klubnál. A lövősor így nemzetközi szintű, sokoldalú, s kellően mély is. Beálló posztra visszatért fél év után Asma Elghaoui, de nem lenne meglepő, ha poszttársa, a horvát Katarina Jezic mögé szorulna. A Siófoknak az is belefért a holtszezon végén, hogy a sérült Erdősi Ildikó helyére szerződtessék Camille Aoustint a balszélső posztra, jobbszélre pedig jött Simone Böhme Bukarestből.

A klub tehát mindent megadott az új vezetőnek, Lars Rasmussennek, hogy sikerre vigye csapatát. Nemzetközi szintű, válogatott és/vagy BL-tapasztalattal rendelkező játékosok jöttek a csapathoz, így mélyült a keret, és erősödött is. Távozott a gólkirálynő Triscsuk Krisztina, de egyrészt őt jól sikerült pótolni, másrészt a többi távozó inkább kiegészítő szerepet töltött be. Ha a játékosok tudását, és a hátteret nézzük, minden adott a sikerhez.

A legjobb ötben lenni kötelező

Legalábbis ezzel a kerettel ez alap célkitűzése kellene legyen a csapatnak. Ehhez persze össze kell érjenek, s nem árt, ha a sérülések elkerülik (a szezon elején rögtön lesérült Damjanovic, majd az Elek-kupán Nze-Minkót is jegelték) a gárdát. Ha a keretre nézünk, simán benne lehetne a harmadik, vagy akár a második hely is ebben a csapatban, ugyanakkor az Érdet és a Fradit is túl erősnek érezzük idén, így a Siófokot a 4-6. helyek valamelyikére várjuk, hozzátéve, hogy ebből leginkább a negyedik hely lenne a realitás, ha csak a csapatban játszó klasszisokat néznénk. Ennél jobb helyezés bravúr, rosszabb pedig nehezen magyarázható lenne.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Marie-Paule Gnabouyou (jobbátlövő, Viborg HK), Sanja Damjanovic (balátlövő, ZRK Vardar), Gabriela Perianu (balátlövő, HC Dunarea Braila), Asma Elghaoui (beálló, Győri Audi ETO KC), Simone Böhme (jobbszélső, CSM Bucuresti), Denisa Dedu (kapus, HC Dunarea Braila), Szemerey Zsófia (kapus, Mosonmagyaróvári KC SE)

Távozott:

Chloé Bulleux (jobbszélső, Issy Paris Hand), Deáki Dóra (balátlövő, Kecskeméti NKSE), Brettner Zsófi (balátlövő/irányító, Budaörs Handball), Triscsuk Krisztina (balátlövő, Kisvárda Master Good SE), Farkas Evelin (balszélső/irányító, Budaörs Handball), Jelena Agbaba (beálló, ?), Marija Agbaba (jobbátlövő, ?), Gercsó Nóra (kapus, kölcsön)

A Siófok KC kerete a 2017/2018-as szezonra:

Kapusok: Szemerey Zsófia, Denisa Dedu, Pastrovics Melinda
Jobbszélsők: Simone Böhme, Such Nelli
Jobbátlövők: Andela Janjusevic, Marie-Paule Gnabouyou, Mazák-Németh Csilla
Irányítók: Estelle Nze-Minko, Ferenczy Fruzsina
Beállók: Katarina Jezic, Asma Elghaoui
Balátlövők: Sanja Damjanovic, Gabriela Perianu
Balszélsők: Erdősi Ildikó, Camille Aoustin, Sárosi Nanetta

Vezetőedző: Lars Rasmussen

Várható kezdőcsapat: