Sportgazdaság: tovább nőtt a Veszprém és a Szeged költségvetése

Fotó: Sólya Eliza /hetmeteres.com

Nyilvánosságra hozta beszámolóját a férfi kézilabda NB I két élcsapatát üzemeltető pénzügyi társaság. A beszámolók azt mutatják, hogy mindkét együttes többet költött mint egy évvel ezelőtt, ám a bevételek is növekedtek Veszprémben és Szegeden.

MOL-PICK Szeged:
A friss bajnoki aranyérmes bevételei minimálisan, de csökkentek az előző évhez képest, míg a kiadásai 10%-kal növekedtek. Ez a növekmény elsősorban a személyi jellegű ráfordítások, azon belül a bérekköltségek emelkedésével magyarázható. A dél-alföldi csapat egy évvel korábbi ráfordításai alig haladták meg az 1,6 milliárd forintot, ám ez az összeg most 1,8 milliárd forint fölé szökött. A társaság mérlege mindemellett is pozitív maradt, bár a nyereség összege csökkent.

Telekom Veszprém:
A Veszprém költségvetése továbbra is kiemelkedik a magyar mezőnyből, de a nemzetközi elitben is az egyik legjelentősebb éves büdzsével gazdálkodik a csapatot működtető részvénytársaság. Az egyesület kiadásai 2016-ról 2017-re nőttek,  így az összes ráfordítás 2017-ben (anyagi, személyi jellegű és egyéb ráfordítások, valamint értékcsökkenés) több, mint 4,1 milliárd forintra (körülbelül 13-14 millió Euróra) rúgott. Ennek az összegnek az oroszlánrészét továbbra is a személyi jellegű kifizetések (pl. bérköltség, járulék) adták. A ráfordításokkal párhuzamosan az egyesületi bevételek magasabb értékben nőttek, így bár veszteséggel zárta a 2017-es üzleti évet is a rekordbajnok, ám a korábbi deficit összértéke csökkent.