Sporting CP – 2017/18

A portugál bajnok a mezőnyből egyedüliként a selejtezőből jutott fel a Bajnokok Ligája főtáblájára. A Sporting 16 év után, története során másodszor áll rajthoz a legrangosabb európai kupasorozatban, és akár meglepetést is okozhat a D-csoportban.

Egy éve komoly erősítésbe kezdett a zöld-fehér lisszaboni egylet, nemzetközi szinten is ismert játékosokkal turbózta fel keretét, szinte a teljes csapat kicserélődött. Az immáron Carlos Ruesga, Janko Bozovic, Ivan Nikcevic, Michal Kopco és Matej Asanin által fémjelzett együttes nem is okozott csalodást az előző idényben, magabiztosan zsebelte be a bajnoki aranyérmet, 16 hosszú év után. A duplázás azonban nem jött össze hazai porondon, a kupadöntőben a Braga jobbnak bizonyult a Sportingnál. A szezont a Challenge-kupa megnyerésével tette teljessé a menet közben edzőt váltó gárda, a keretük erőssége alapján ezt a serleget kötelező is volt megnyerniük.

Hazai klasszis érkezett

Hugo Canela februárban lépett Zupo Equisoain örökébe, a fiatal tréner pedig nagyon jó munkát végzett tavasszal. A begyűjtött címek hatására a klub vezetősége meghosszabbította az edzővel eredetileg csak ideiglenesre tervezett megállapodást, így az új idényt is Canela irányításával kezdte meg a Sporting. Sok átalakuláson nem ment keresztül a csapat a nyáron, csak a még meglévő lyukak befoltozását végezték el az átigazolási időszakban. A legfontosabb célpont a portugál válogatott két ásza, Tiago Rocha és Gilberto Duarte volt. A Wisla Plock természetesen nem akarta rögtön két alapemberét is elveszíteni, ezért csak a családi okokra hivatkozó beálló szerződését bontották fel, Duarte várhatoan jövőre, jelenlegi kontraktusa lejártával kerül majd a zöld-fehérekhez. Rochával is nagyon jól járt a Sporting, személyében egy rutinos, sokoldalú, majdnem klasszis szintű vonaljátékos került a keretükbe (és egy biztos kezű büntetőlövő). A transzferrel egyidőben távozott a nem sokat mutató egykori veszprémi Marco Oneto, Igor Zabic pedig utódja “örököse” lett Plockban.

Rocha megszerzése komoly fogás a Sportingtól (Fotó: sporting.pt)

A brazil Felipe Borges leigazolását már tavaly szerette volna nyélbe ütni a klub, de a balszélső akkor súlyos sérülés után lábadozott. Most azonban már semi nem állt a szerződés útjába, Borges tehát a tervezetthez képest egy évvel később, de tagja lett a Sportingnak. Mivel Duarte nem érkezett, a balátlövő posztot a kubai Pedro Valdés megszerzésével erősítették meg, aki az előző szezonban kiemelkedőt nyújtott a portugál bajnokságban.

A csapat szerkezete tehát nem változott meg, csupán a kispad lett hosszabb eé variálhatóbb az új idényre. A kezdőbe a frissen érkezők közül Rocha kerülhet be, ám az ő helye sem biztos a szezont kiemelkedően jól kezdő, és a védelem alapemberének számító Michal Kopco előtt. A falban Bosko Bjelanovic a megszokott párja a szlováknak, de akár Rocha is megfelelő megoldás lehet a hármas védő pozícióban. Matej Asanin egy jó BL-teljesítménnyel kiléphet az ígéret kategóriából, a horvát kapus már a selejtezőkben is fontos védéseket mutatott be. A Sporting lövő és irányító sora abszolút megüti a legrangosabb sorozat szintjét, közülük sokan már komoly rutinnal is rendelkeznek. A legnagyobb név a keretben Carlos Ruesga, aki az Ademar Leónnál eltöltött évek óta nem igazán tudta megmutatni klasszisát, Veszprémben se tudott alapember lenni. Ha úgy nézzük, ez az év számára az utolsó lehetőség, hogy bebizonyítsa, helye van az elitben.

A csapat mindenese, a kubai Frankis Carol Marzo hét éve a zöld-fehérek kötelékében van, ezalatt játszott jobbkezes jobbátlövőt (kényszerből) és irányítót is, de tavaly óta eredeti posztján, balátlövőben veti be őt edzője. A “rosszkéz” oldalon két hasonló értékű alternatívával rendelkezik Canela, mindegy, hogy a hazai Cláudio Pedroso, vagy az osztrák Janko Bozovic van a pályán, ugyanaz a teljesítmény várható el tőlük. A Sporting a széleken is erősnek mondható, Pedro Portela, Ivan Nikcevic és Felipe Borges is gyors, magabiztos befejezőnek számít.

Ruesga újra a BL-ben szárnyalhat (Fotó: sporting.pt)

Nehéz idény

Hiába a keret további megerősítése, a hazai bajnokságban még így sem mondható biztosnak a Sporting címvédése, a riválisok is jól igazoltak a nyáron. A portugál liga élmezőnye szépen összerázódott, a három nagy (Sporting, Porto, Benfica) mellett a Bragaval is komolyan számolni kell (ezt az éppen Ruesgáék ellen megnyert Szuperkupa-döntő, valamint az eheti bajnokin kiharcolt döntetlen bizonyitja), sőt, a Madeira sem intézhető el egy kézlegyintéssel. A Bajnokok Ligájában sem lesz könnyű szezonja a csapatnak, a D-csoportban a Montpellier és a Motor is erősebbnek tűnik elsőre. Meglepetés lenne, de benne van a pakliban ennek ellenére egy Sporting-továbbjutás.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt

Érkezett:
Tiago Rocha (beálló, Orlen Wisla Plock), Felipe Borges (balszélső, klub nélküli), Pedro Valdés (balátlövő, Artística de Avanca)

Távozott:
Igor Zabic (beálló, Orlen Wisla Plock), Marco Oneto (beálló, ASD Albatro Siracusa), Joao Pinto (balátlövő, Madeira SAD)

A Sporting CP kerete a 2017/18-as szezonra

Kapusok: Matej Asanin, Aljosa Cudic, Manuel Gaspar
Jobbszélsők: Pedro Portela, Francisco Tavares
Jobbátlövők: Janko Bozovic, Cláudio Pedroso
Irányítók: Carlos Ruesga, Carlos Carneiro
Beállók: Tiago Rocha, Michal Kopco
Balátlövők: Frankis Marzo, Pedro Valdés, Edmilson Araújo
Balszélsők: Ivan Nikcevic, Felipe Borges, Pedro Solha, Bruno Gaspar
Védekező: Bosko Bjelanovic

Vezetőedző: Hugo Canela

Várható kezdőcsapat