Szilágyi Zoltán: mások a célok

Forrás: youtube.com

Az elmúlt szezon után jelentősen átalakult a váci női kézilabdacsapat kerete. Rutinos játékosok távoztak, a helyüket pedig fiatal tehetségek vették át. Erről, és a következő év kihívásairól nyilatkozott a Hétméteresnek Szilágyi Zoltán, a csapat vezetőedzője.

A tavalyi év elején Németh Andrással közösen irányítottátok a csapatot. Ez a korszak teljesen lezárult, vagy van még edzői szerepe a szakmai igazgatónak?

Idén januárig András aktívabban kivette a részét az edzői teendőkből. Jelenleg is tart egy, esetleg két edzést hetente, de csak egyes területek tartoznak hozzá, így az egyéni képzés, vagy a lerohanások.

Személyesen profitáltál ebből a “két edzős” periódusból?

Igen, ezért is jöttem el Dabasról, ahol a férficsapatnál biztos helyem volt 9 éven keresztül. Nagyon sokat tanultam, s eleve sokat beszéltünk/beszélünk. Tetszik az a vonal, amit András képvisel, s értelemszerűen ehhez az alaphoz adom hozzá az én stílusom, egyéniségem.

Rengeteg változás volt a csapatnál a holtidényben. Rutinos játékosok hagyták el a csapatot, a helyüket fiatalok vették át. Hogyan hat ez a csapat idei céljaira?

A tavalyi idényben nagy előny volt, hogy tapasztalt játékosok alkották a keretet, akik mögött sok mérkőzés állt, így a kritikus helyzetekből gyakran mi jöttünk ki jól. Idén más  a a feladat, s mások a célok is. Fiatal, ambiciózus csapatunk van, akikkel nem az élmezőnyt célozzuk meg, hanem egy biztos középcsatapattá szeretnénk válni, természetesen elkerülve a kiesőzónát. Vácon eleve hagyománya van a fiatalok, az utánpótlás szerepeltetésének. Mi ezt a vonalat követnénk. Nem szeretnénk versenyezni azokkal a nagy csapatokkal, akik sok légióst foglalkoztatnak.

Jelenleg is szerepel váci az ifjúsági Eb-n.

Így van, Kácsor Gréta, de rajta kívül a múltból megemlíthető Zácsik Szandra, Bíró Blanka, vagy Mészáros Rea, akik nálunk itt kezdték a karrierjüket, illetve itt váltak ismert játékossá.

Kitől vársz sokat a szezonban?

Mindenképp nagy szerepe lesz Barbara Arenhartnak, aki tartást adhat a csapatnak hátul. Irányító poszton Lakatos Ritának és Kovács Patríciának kell megragadja a vezérszerepet, jó döntéseket hozni a pályán. Nem lesz idén balkezes átlövőnk, itt Barján Bianka, illetve Hámori Konszuéla szerepelhet. Ennek persze nyilván lesz kihatása a taktikára is.

Beszéltünk már a bajnokságról, de a Vác az EHF-kupában is érdekelt. Gondot jelenthet az izraeli csapat, vagy már a Buxtehudéra készültök?

Az izraeli egy teljesen ismeretlen csapat. Elvileg kötelező túllépni rajtuk, de nem indulhatunk ezzel a tudattal neki. Már szereztünk róluk felvételeket, s komolyan fogjuk venni a párharcot. A Buxtehude nagy falat lesz, ha oda jutunk. Ki lehet mondani, hogy ők az esélyesebbek, de itthon zárhatjuk a párharcot, s ha ezen dől el a továbbjutás, akkor ott már bármi lehet.