Tatabánya: egy könnyű és egy nehéz ellenfél

Az Achilles Bocholt csapatképe (forrás: http://www.handbalbocholt.be)

Az EHF ma Bécsben kisorsolta a második számú európai kupasorozat selejtezőinek párosítását. A Csurgó ellenfeléről már írtunk, most következzen a Grundfos Tatabánya KC sorsolása.

Debre Viktor együttese eredetileg a Challenge Kupába kvalifikálta magát a bajnokságban elért eredménye (4. helyezés) alapján. Azonban a klub vezetése az EHF Kupára is leadta nevezését, az Európai Szövetség pedig pozitívan bírálta el a kandidációt. Viszont ennek következményeként a Bányász már a legelső selejtező körben pályára lép.

Fortuna a belga kupagyőztes Achilles Bocholt együttesét sodorta Harsányiék útjába. A csapat a hazai bajnokságban is jól szerepelt, de a két győzelemig tartó fináléban 2-1-re alulmaradt az Initia Hasselt ellen (rájuk emlékezhetünk a tavalyi Challenge Kupa negyeddöntőjéből). Belgium kézilabda kultúrája számunkra ismeretlen, így gyakorlatilag senkit nem ismerünk a csapat keretéből. Ennek ellenére kijelenthetjük, a Tatabánya számára kötelező feladat a továbbjutás.

Az Achilles Bocholt csapatképe (forrás: http://www.handbalbocholt.be)

A 2. selejtező fordulóban már sokkal keményebb erőpróba vár a Bányászra, hiszen a svéd Lugi HF került az útjukba. Lund városának első számú csapata az előző szezonban megnyerte az alapszakaszt a hazai ligában (a Sävehof, a Kristianstad és a Drott előtt), ez önmagában komoly teljesítménynek nevezhető. A rájátszás azonban nem sikerült ilyen fényesen, hiszen a sikeresen megvívott negyeddöntő után az elődöntőben 3-2-es összesítésbeli vereséget szenvedtek a Drott Halmstad együttesétől. Az sem vigasztalhatta Tingsvallékat, hogy legyőzőjük később ? nem kis meglepetésre ? a bajnoki címet is behúzta. Az alapszakasz győzelem EHF Kupás helyet ért a klubnak, így a gárda története során negyedszer kiléphetett az európai porondra.

Albin Tingsvall (forrás: http://www.lugihandboll.se)
Albin Tingsvall (forrás: http://www.lugihandboll.se)

A csapat legjobb játékosa a már korábban említett Albin Tingsvall volt a tavalyi szezon során, a jobbátlövő összesen 187-szer vette beaz ellenfelek kapuját. További kulcsember volt az irányító Anders Hallberg, a balátlövő Johannes Hippe, valamint Marcus Cleverly kapus is. A hálóőröket tekintve egészen jól állt a Lugi, a bajnokság öt legjobb kapusa közül kettő is náluk szerepelt. Fontos láncszem a korábbi svéd válogatott a jobbszélső, Kristian Meijer is, továbbá a Wickman-Modig ? Milosevic duó a svéd liga egyik legjobb védőpárosa.

Az átigazolási szezonban eddig senki nem érkezett a csapathoz, távozóból viszont akadt néhány, közülük a legnevesebb a Hamburggal szerződést kötő Cleverly. A többi értékét sikerült megőriznie a klubnak, Tingsvall, és a Nantes kölcsönjátékosaként szereplő Hippe is maradt Lundban. A klub vezetői szerint nincs kizárva még egy-két játékos érkezése a szezon kezdetéig.
Az együttest ? Svédországban kevésbé szokatlan módon ? edzőpáros irányítja, Tomas Axnér és Johan Zanotti személyében, előbbi nevezhető vezetőedzőnek. A szakember duó nagyszerű munkát végzett tavaly is, a kiváló eredményeket elsősorban a szinte tökéletes csapatmunkának tudják be a svédek.

A Tatabányának mindent összevetve nehéz feladata lesz a Lugi ellen, véleményünk szerint a svéd együttes számít a továbbjutás favoritjának. De bízzunk Harsányiék jó teljesítményében, végülis nem verhetetlen együttessel kerültek össze. Ha sikerül még jobban megerősíteni a játékoskeretet, és a Bányásznak végre lesz balkezes átlövője is, szoros meccsekre lehet kilátás.

A Lugi HF jelenlegi játékoskerete:
Kapusok: Espen Christensen, Johan Larsson
Jobbszélsők: Kristian Meijer, Simon Stridsberg, Niklas Mörk
Jobbátlövők: Albin Tingsvall
Irányítók: Anders Hallberg, Joacim Ernstsson, Anton Roth
Beállók: Jakob Wickman-Modig, Jonatan Leijonberg
Balátlövők: Johannes Hippe, Felix Kasch, Nemanja Milosevic, Simon Jeppson
Balszélsők: Niklas Gudmundsson, Olof Skäremo, Gustav Sjölin

Várható kezdőcsapat:
Christensen ? Meijer, Tingsvall, Hallberg, Wickman-Modig, Hippe, N.Gudmundsson

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here