Telekom Veszprém – 2017/18

A Veszprém az előző évadban a harmadik helyen zárt a Bajnokok Ligájában. A nyári erősítéseknek köszönhetően a 2017/18-as szezonban azonban ismét esélyes a BL-győzelemre a magyar bajnokság címvédője.

Vranjes lehet a kulcs a sikerhez

A nyár legfontosabb változása a kispadon történt, Javier Sabaté helyére a Flensburg együttesével 2014-ben Bajnokok Ligáját nyerő Ljubomir Vranjes érkezett. A svéd mester teljesen új szemléletet és játékstílust hozott a bakonyiakhoz. Annyi bizonyos, hogy a lerohanások száma már most növekedett a Veszprémnél.

– Nem akarok minden alkalommal rohanós kézilabdát játszani. Azt szeretném, ha a csapatom egy új, magasabb szintre lépne, ehhez pedig lépésről lépésre kell fejlődnünk. Vannak új ötleteim, egyelőre azonban csak a lerohanások számát növeltük

nyilatkozta Vranjes a vehirsport.hu-nak.

Ljubomir Vranjes
Fotó: a Veszprém Facebook-oldala

A rohanós játékba tökéletesen passzol majd a két új átlövő, a PSG-től érkező William Accambray, és Kent Robin Tönnesen, aki a Füchse Berlint hagyta el a magyar csapat kedvéért. Mindketten jó korban vannak, támadásban hatalmas tűzerővel ruházzák fel az ebben eddig is jeleskedő Veszprémet, ráadásul védekezésben sem kell cserélni őket. A kölcsönből visszatérő Dzsamali Iman, és a szintén magyar válogatott Ancsin Gábor lehet a nagy vesztese a francia és a norvég játékos érkezésének, hiszen az első két bajnokin a keretbe sem kerültek be.

William Accambray fotó: a Veszprém Facebook-oldala

A macedón válogatott kulcsembere, Dejan Manaskov egyéves szerződést kötött a Veszprémmel, de eddig produkcióját látva meglepő lenne, ha nem hosszabbítanának vele. Az utóbbi években kezdőnek számító Cristian Ugalde a kispadra kerülhet a rendkívül technikás macedón mögött. 2018 nyarán a Kielce horvát sztárja, Manuel Strlek érkezik majd a balszélre.

Győri lehet az új Pálmarsson?

A Pálmarsson-ügy a nyár egyik fő témája volt a Veszprém körül. Az izlandi játékos edzés előtt közölte az együttessel, hogy nem kíván részt venni a foglalkozáson. Vranjes pedig jelezte, hogy ezek után nem számol vele.

– Ljubomir Vranjes tájékoztatta a klub elnökségét, valamint a klubot működtető gazdasági társaság vezetését, hogy a történtek miatt nem számít a játékosra a következő idényben –

írta ekkor a Veszprém honlapja.
Aron Pálmarsson ugyanakkor még érvényes szerződéssel rendelkezik, kérdés, hogy mi lesz a sorsa.
A nyáron Balatonfüredről érkező Győri Mátyás kaphat ennek köszönhetően nagy feladatokat idén Lékai Máté mögött. A magyar kézilabdázás talán legnagyobb reménysége vélhetően megállja majd a helyét a BL-ben is, azonban az igazán komoly mérkőzéseken dől el, hogy mire képes. A következő évadban erre a posztra érkezik majd a franciák világbajnoka, Kentin Mahé a Flensburgtól.

Győri Mátyás
Fotó: a Veszprém Facebook-oldala

Két ikon visszavonult

A távozók között elsőként a klub két ikonjának, Iváncsik Gergőnek és Gulyás Péternek a visszavonulását kell megemlíteni. Mindketten a klub utánpótlásában fognak dolgozni. Chema Rodríguez Franciaországba igazolt, az egykoron a világ legdrágább játékosának számító irányító kulcsember volt Veszprémbe érkezésekor, de az utóbbi két évben már egyre kevesebb szerepet kapott. Marko Kopljar hatalmasat bukott a bakonyiaknál, igaz, a játéklehetőséget sem igazán kapta meg. A horvát jobbátlövő Berlinben építheti fel magát.

Európa talán legerősebb kerete

A Veszprémnél a belső posztokon fixnek tűnik a Nagy László, Lékai Máté, Momir Ilic trió támadásban, de idén már minőségi cseréi is vannak a két rutinos átlövőnek. Beállóban három teljesen eltérő stílusú játékost – Sulic, Andreas Nilsson, Blagotinsek– rotálhat Vranjes, míg a széleken szintén bármelyik opció remek megoldásnak számít. A kapuban Mikler Roland és Mirko Alilovic még mindig Európa egyik legjobb párosának számít. Előttük Nagy és Ilic alkothatja a védelem tengelyét a találkozók elején, majd Blagotinsek és Schuch kerülhet ebbe a pozícióba. Minden posztra megvan tehát Vranjesnek a két minőségi embere, ha irányítóban nem lesz gond, akkor ez a kontinens legjobb kerete a PSG névsora után. Érdemes megemlíteni a balátlövő posztot, ahol Ilic és Tönnesen mellett Ligetvári Patrik és Dzsamali is bevethető.

Fotó: handballveszprem.hu

A Final Four elérése alapelvárás ezzel a kerettel. Vranjes pedig a kirakós hiányzó láncszeme lehet a BL-győzelemhez. Az utóbbi években ugyan már szorongatott a hazai hadszíntéren a Szeged, de meglepetés lenne, ha idén el tudnák venni a Veszprémtől a trófeákat.

Átigazolások a 2017/18-as szezon előtt:

Érkezett:

Dzsamali Iman (balátlövő, HC Meshkov Brest, kölcsönből vissza), Kent Robin Tönnesen (jobbátlövő, Füchse Berlin), William Accambray (balátlövő, PSG Handball), Dejan Manaskov (balszélső, Rhein-Neckar Löwen), Győri Mátyás (irányító, Balatonfüredi KSE)

Távozott:

Borbély Ádám (kapus, Orlen Wisla Plock), Chema Rodríguez (irányító, Saran), Marko Kopljar (jobbátlövő, Füchse Berlin), Gyene Norbert (jobbszélső, Orosházi FKSE), Iváncsik Gergő (balszélső, visszavonult), Gulyás Péter (jobbszélső, visszavonult), Tóth Attila (jobbátlövő, Csurgói KK), Szeitl Erik (beálló, Csurgói KK), Mirko Milasevic (balátlövő, Göztepe SK), Ivan Sliskovic (balátlövő, ?), Szita Zoltán (balátlövő, Balatonfüredi KSE, kölcsönbe)

A Telekom Veszprém játékoskerete a 2017/18-os szezonra

Kapusok: Mikler Roland, Mirko Alilovic
Jobbszélsők: Dragan Gajic, Gasper Marguc
Jobbátlövők: Nagy László, Kent Robin Tönnesen, Ancsin Gábor
Irányítók: Lékai Máté, Győri Mátyás
Beállók: Renato Sulic, Blaz Blagotinsek, Andreas Nilsson
Balátlövők: Momir Ilic, William Accambray, Dzsamali Iman, Ligetvári Patrik
Balszélsők: Dejan Manaskov, Cristian Ugalde
Védekezők: Schuch Timuzsin, Mirsad Terzic

Vezetőedző: Ljubomir Vranjes

Várható kezdőcsapat