Törő Szabolcs Németországba igazolt – INTERJÚ

Németországba, az ötödik ligás TuS Helmlingenbe igazolt Törő Szabolcs a nyáron. A magyar válogatott egykori balszélsője kétéves szerződést kötött a feljutást megcélzó együttessel. A 33 éves játékos négy szezon után távozott Tatabányáról. A hetmeteres.com ennek okán beszélgetett Törő Szabolccsal.

Az új csapat mezében (Fotó forrása: Törő Szabolcs)
Az új csapat mezében
(Fotó forrása: Törő Szabolcs)

“Igazolhattam volna Svájcba vagy Ciprusra, de Németországból is több megkeresésem volt. A profi kézilabdázást már szerettem volna abbahagyni, ezért mindenképpen az lebegett a szemem előtt, hogy a fogtechnikusi szakmám az elsődleges már” -avatta be a klubváltás okainak részleteibe a hetmeteres.com-ot Törő Szabolcs. “Már Tatabányán is építettem a civil jövőmet, ezért nagyon szépen köszönöm a klubnak és a játékostársaknak is, hogy segítettek mindenben nekem, ahol tudtak” -folytatta a dunaújvárosi nevelésű balszélső.

“Kovács Róbert, serdülőkori csapattársam segített abban, hogy a Helmlingenhez igazoljak. Meghallotta, hogy klubot keresek, így felhívott. Elintézte a helmlingeni vezetőkkel, hogy egy napot kint töltsek náluk és megnézzenek. Hamar meg is egyeztünk. Segítettek a munkakeresésben is, elvittek Németország egyik legnagyobb fogtechnikusi cégéhez állásinterjúra, ahova egyelőre még a szakmai nyelv ismeretének hiánya miatt nem vettek fel, de fél év múlva várnak vissza” -beszélt a kezdetekről a Tatabányát 2012 óta erősítő játékos.

“Amikor először kint voltam és egymás tenyerébe csaptunk, megkérdezték, hogy mire lenne szükségem. Felsoroltam néhány dolgot, majd amikor másfél hónapja kiköltöztem, szinte hihetetlen volt: egy óriási házban lakom, még autót is kaptam. A feleségem, a kislányom és a kisfiam pénteken költöznek ki hozzám, a két kutyám már pár napja megérkezett. Bízom benne, hogy hamar beilleszkedünk és megszokjuk a helyi szokásokat” -számolt be meglepettségéről Törő.

Törő Szabolcs és gyermekei (Fotó: Törő Szabolcs)
Törő Szabolcs és gyermekei
(Fotó: Törő Szabolcs)

“A térdproblémáim miatt szívesen abbahagytam volna a játékot, azonban ezt nem tehettem meg. Kétéves szerződést kötöttem a Helmlingennel, ezt mindenképpen szeretném kitölteni. De közben már szeretnék felkészülni a civil életre még jobban” -ismertette céljait a 2009-ben az Arraténél már egy idényt légióskodó szélső.

“Sajnos a csapatoknál eredménykényszer van, ezért a legtöbbjük kész játékosokat igazol sok pénzért. Persze van ennek ellenpéldája is, a Dunferr férfi szakága: összeraktak egy fiatal és tehetséges gárdát, amelyet egyből a mélyvízbe dobtak. Ebből olyan játékosokat kapott a magyar kézilabda, mint Mikler Roland, Császár Gábor, Zubai Szabolcs, Nagy Kornél, Peter Kukucka vagy Marko Vujin. Őket a mai napig ismerjük, nem kis eredményt értek el! De egy fiatal csapat összerakása nagy kockázattal is jár: nem garantálható ugyanis, hogy sikeres is lesz az 5, 8 vagy 10 év múlva” -kezdte válaszát arra a kérdésünkre, hogyan látja a magyar kézilabda jövőjét.

“Amikor a gyerekek elérnek egy bizonyos szintre, szükség lenne rá, hogy egy magasabb minőségben játszhassanak. Ez most csak egy-két játékos az országban, de idővel csapatonként kellene egy-két ilyen kézilabdázónak lenni. De ehhez építkezni kell gyerekkortól kezdve, hogy egyszer úgy működjenek nálunk is a dolgok, mint Franciaországban, Németországban vagy Dániában. Ezekben az országban, ha valaki lesérül, 3-4 ugyanolyan kvalitású játékos áll sorba a több lehetőség reményében. Előbb vagy utóbb az NB I is kiegyensúlyozottabbá válna! Vannak félelmeim, úgy gondolom, hogy az alapoktól kellene újrakezdeni az építkezést, azonban ez nagy áldozatokkal járna. De hamarosan ismét nagyon kapósak lennének a magyar játékosok az átigazolási piacon!” -zárta mondandóját a nyáron a német ötödik ligába igazoló Törő Szabolcs.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here