Vb 2017 – Argentína

A dél-amerikai válogatott szeretne történelmet írni a franciaországi világbajnokságon, ahol nehéz sorsolása ellenére van esély a továbbjutásra a “Simonet-klán” által vezetett csapatnak.

argentina

Legjobb eredmények

olimpia: 10. helyezés (2012, 2016)
világbajnokság: 12. helyezés (2011, 2015)
Pánamerikai Játékok: arany (2011), ezüst (2003, 2007, 2015), bronz (1995, 1999)
Pánamerikai Bajnokság: arany (2000, 2002, 2004, 2010, 2012, 2014), ezüst (1996, 1998, 2006, 2008), bronz (2016)

Út a vb-ig

Argentína a tavalyi, hazai rendezésű Pánamerikai Bajnokságról jutott ki a világbajnokságra, ahonnan a dobogósok kvalifikálták magukat. A csoportkörből a Chile elleni utolsó percben elért győzelemmel (22-21), jutottak tovább, ám mivel korábban Grönlandtól kikaptak, az elődöntőben a nehezebb ágra kerültek. Az örök rivális Brazília ellen telt ház előtt, drámai mérkőzésen szenvedtek vereséget (23-20), a fináléról így lemaradtak a kék-fehérek. A bronzcsatában aztán magabiztosan (29-13) intézték el Uruguay válogatottját, megváltva ezzel a franciaországi repülőjegyet.

Szövetségi kapitány

A 46 éves Eduardo Gallardo a dél-amerikai ország legsikeresebb trénere. A korábbi jobbszélső már 25 évesen elkezdett edzősködni, hét évvel később pedig már a River Plate szakvezetője volt. Az azóta ott eltöltött időszakban több mint ötven trófeát nyert. Innen egyenes út vezetett a válogatotthoz, ahol hat éve töretlen felé a bizalom. Nevéhez fűződik a nemzeti együttes történetének legsikeresebb korszaka, a kontinenstornákon megszerzett trófeák mellett a legjobb olimpiai és világbajnoki helyezéseket is vele érte el a csapat.

Kulcsjátékosok

Kétségkívül Diego Simonet az argentin válogatott legnagyobb sztárja. A Montpellier irányítóját nem hiába nevezik “le Messi du hand”-nak, azaz a kézilabda Messijének Franciaországban. A 26 éves játékos márciusban súlyos sérülést szenvedett, így kénytelen volt kihagyni az olimpiát, de a világbajnokságra kvalifikáló kontinensbajnokságról is lemaradt. Kreatív játéka meghatározó a csapat szempontjából. Több poszton is bevethető, sokat szerepel balátlövőként is a nemzeti együttesben.
A 30 éves jobbszélső, Federico Pizarro volt a csapat legeredményesebb tagja az utolsó három nagy tornán. A katari világbajnokságon 37, a riói olimpián 22, a Pánamerikai Bajnokságon 32 góllal segítette Argentínát. Az UNLu játékosa kiváló képességei ellenére eddig nem tudott európai karriert befutni.
Kirobbanthatatlan a kapuból Matías Schulz. A 34 éves hálóőr Nantesban igazi vezérré érett, tavaly nyáron mégis áttette székhelyét Svájcba, a Pfadi Winterthurhoz. A német felmenőkkel is rendelkező Schulz Franciaország előtt megfordult Spanyolországban is, komoly rutinra tett szert az európai bajnokságokban, valamint kupákban, ami jól jön az argentinoknak a világversenyeken.

pizarro
Federico Pizarro (Fotó: superhandball.com)

 

A franciaországi keret

Az argentin u20-as válogatott a negyedik helyen végzett a 2007-es junior világbajnokságon, a mostani keret magját az ott szereplő játékosok adják. Diego Simonet mellett szerepet kaphat két testvére, Sebastián és Pablo is, mindketten légiósként keresik kenyerüket a spanyol bajnokságban. A fivérek nagyon hasonló szerepet képesek betölteni a pályán, így nehezen jutnak egyszerre mindhárman szóhoz. A két idősebbnek mindenképpen helye van a legerősebb összeállításban, az irányító és a balátlövő posztot “osztják be” egymás között.

Mivel a csapatban nem szerepel igazán magas, klasszikus átlövő alkatú játékos, ezért támadásban inkább a gyors, kreatív, sokpasszos játékot erőltetik sok keresztmozgással, gyakran helyzetbe hozva szélsőiket, akik igen jó százalékban lövik be helyzeteiket. A már említett Pizarro mellett a másik szárnyon klubtársa, Federico Fernández játszik, de a padon lévők közül a balkezes Pablo Vainstein is egyre nagyobb teret követel magának. Jobbátlövő poszton az Ademar León játékosa, Federico Vieyra a mindenes, tőle a távolról eleresztett lövések sem szokatlanok, klubjában kimondottan jó őszt produkált.

Egyik utolsó világversenyére készül a csapat legrutinosabb játékosa, Gonzálo Carou. A szintén leóni beálló támadásban is fontos szerepet tölt be, de elsősorban a védelem alappillére a válogatottnál. Gallardo taktikája a sokmozgásos, olykor nyitott védekezésen alapul, ami nem a megszokott 5+1, hanem a falból sűrűn kilépegető kettesek miatt lesz nyitott. Carou mellett két rutinos védő, Pablo Portela és Leonardo Querín a legfontosabb láncszemek a defenzív játéknál, ők támadásban csak elvétve kapnak szerepet.

Az utóbbi tornákon megszokott keretből ezúttal kimaradt Agustín Vidal és Mariano Cánepa, helyüket a fiatalabb generáció vette át, Sebastián DeschampsLucas Moscariello és Julián Souto Cueto személyében.

A 18-as keret:
Kapusok: Matías Schulz (Pfadi Winterthur), Fernando García (SM Vernon Handball)
Jobbszélsők: Federico Pizarro (UNLu), Pablo Vainstein (Liberbank Ciudad Encantada), Facundo Cangiani (CBM Zamora)
Jobbátlövők: Federico Vieyra (Abanca Ademar León), Leonardo Querín (Billére HB64)
Irányítók: Diego Simonet (Montpellier HB), Sebastián Simonet (Abanca Ademar León), Julián Souto Cueto (SAG Villa Ballester)
Beállók: Gonzálo Carou (Abanca Ademar León), Pablo Portela (Colegio Ward), Lucas Moscariello (BM Villa de Aranda)
Balátlövők: Pablo Simonet (BM Benidorm), Juan Pablo Fernández (UNLu), Sebastián Deschamps (AACF Quilmes)
Balszélsők: Federico Fernández (UNLu), Adrián Portela (CA River Plate)

Szövetségi kapitány: Eduardo Gallardo

Várható kezdőcsapat

argentin

Világbajnoki esélyek

Argentína a D-csoportba kapott besorolást Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein és Katar társaságában. Elsőre elég nehéz falatnak tűnik a sorsolás, ám a kék-fehérek tudnak meglepetést okozni az északi csapatok ellen. A 2011-es világbajnokságon, Göteborgban szerezték történetük legnagyobb sikerét, ötgólos győzelmet (27-22) arattak a házigazda Svédország ellen. Két éve, a katari tornán pedig Dániával kezdtek, döntetlent (24-24) értek el Mikkel Hansenékkel szemben. Egyiptomot szeptemberben, barátságos mérkőzésen legyőzték hazai környezetben (25-23), velük a vb-n is partiban lehetnek. Az ázsiai riválisok közül Bahrein a verhető kategória, Katar pedig nem a legerősebb keretével érkezik Franciaországba, így ellenük is van esélyük (annak ellenére, hogy pár napja 30-25-ös vereséget szenvedtek tőlük felkészülési meccsen). A csoportból való továbbjutás tehát nemcsak álom, ebben az esetben akár a magyar válogatottal is megmérkőzhetnek.

További csapatbemutatók:

Angola
Chile
Dánia
Egyiptom
Svédország
Tunézia

argentina
Argentin öröm Katarban Dánia ellen (Fotó: qatarhandball2015.com)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here