Vb 2017 – Brazília

Az olimpia után a világbajnokságon is megvillanthatja oroszlánkörmeit a viadalnak már új szövetségi kapitánnyal nekivágó brazil válogatott.

brazilia

Legjobb eredmények

olimpia: 7. helyezés (2016)
világbajnokság: 13. hely (2013)
Pánamerikai Bajnokság: arany (2006, 2008, 2016), ezüst (1981, 1989, 1994, 2002, 2004, 2010, 2012,2014), bronz (1985, 1998, 2000)
Pánamerikai Játékok: arany (2003, 2007, 2015), ezüst (1991, 1995, 1999, 2011), bronz (1987)

Út a vb-ig

A brazil válogatott egy hosszú csapatépítési folyamat végén a hazai rendezésű olimpián az európai csapatok szintjére lépett. Rióban többek között a lengyeleket és a németeket is legyőzték, a negyeddöntőben pedig a franciák állították meg őket. Természetesen a világbajnoki kvalifikáció nem okozott gondot nekik, a Pánamerikai Bajnokság elődöntőjében Buenos Airesben fektették két vállra a nagy rivális argentinokat, majd a fináléban Chile is meghajolt előttük.

Szövetségi kapitány

Jordi Ribera második regnálása idején kihozta a maximumot a brazilokból, majd az olimpiát követően négy esztendő után távozott, és átvette a spanyol válogatott irányítását. Az új tréner az a Washington Nunes lett, aki 2008-2009-ben már irányította a nemzeti csapatot. Ezen kívül a brazil Nemzeti Kézilabda Akadémiának is ő a vezetője, ami miatt klubjánál, a Sao Caetanónál is felmondott.

Kulcsjátékosok

Haniel Lángaro mindössze 21 éves, de már alapember a brazil válogatottban, valamint a spanyol La Rioja színeiben is. Utóbbiban már 44 szerzett gólnál jár a Bajnokok Ligájában. A fiatal balátlövő elképesztő erővel tüzel, nagy távolságból is veszélyes, valamint gyors lábú játékosnak is számít, mindemellett kettes védőként is bevethető. Sok múlhat majd rajta a világbajnokságon.
A Szeged légiósa, Thiagus Petrus a védelem talán legfontosabb láncszeme. Az 5+1-es védekezésnél ő a középső ember hátul, de a felkészülés során kettes pozíciójában is szerepelt hátul. A hatosfalas felállásnál pedig szintén az egyik bástya a tengelyben. Támadásban nem sokat van fent, hiszen kiváló lövők vannak előtte, de a labdaszerzés utáni lerohanásokból eredményes szokott lenni.
A jobbszélső Fábio Chiuffa az idei évadtól már a dán Koldingot erősíti, amellyel az EHF-kupa csoportkörébe is bejutott, a dán ligában pedig 62 találatnál jár. Az extravagáns frizurájú játékos rendkívül technikás és atletikus szélsőnek számít, a hétmétereseket is biztos kézzel értékesíti.

Fabio Chiuffa Fotó: WP SportoweFakty / Leszek Stępień
Fábio Chiuffa (Fotó: WP SportoweFakty / Leszek Stępień)

 

A franciaországi keret

Egy nagy hiányzója lesz a brazil válogatottnak, aki nem más, mint a klasszis balszélső, Felipe Borges. A jelenleg sérüléséből lábadozó és klub nélküli játékos legutóbb a Montpellier-t erősítette. A szélsőjáték mellett a zavaró védekezésben volt kulcsszerepe. Az eddigi második számú balszélső, André Soares sincs a keretben. A zavaró védekezésben, valamint a pálya bal oldalán Miguel Torriani és David Cleryston lesz bevethető. A felkészülés során felváltva kezdtek, valószínűleg a vb-n is osztoznak a játékperceken. A másik szélen is nagyjából ez lesz a helyzet, ám Chiuffa valamivel előrébb van a rangsorban Lucas Candidonál.

Átlövő posztokon komoly merítési lehetősége van Washington Nunes szövetségi kapitánynak. A jobbkezesek közül hiányzik majd Arthur Patrianova, de nélküle is bőven megvannak a brazilok. A kezdőben Lángaro kaphat majd helyet, de a spanyol Ciudad Encantada házi gólkirálya, Thiago Ponciano is nagy szeletet kap majd a ?perctortából?. Ponciano egyébként a védelemben tengelyében is fontos szereplő, ahol a szintén ebben a pozícióban bevethető Thiagus Petrus lesz a társa.
Jobbátlövő poszton is hasonló képességű felhozatal áll bevetésre készen. Nehéz megjósolni, hogy a plocki José Toledo vagy az idén remek évet futó Oswaldo Guimaraes lesz a kezdő. Papíron előbbi, de klubjában másodhegedűs lett idén, míg a rasztahajú vetélytársa élvezi a bizalmat az Anaitasuna színeiben, amelyben 54 gólnál tart idén a spanyol ligában. A 19 esztendős Gabriel Jung a brazil kézi egyik nagy ígérete, a vb előtt igazolt igazolt el a Barcelona második csapatától a Helvetia Anaitasuna gárdájához, ahol Guimaraes poszttársa lesz tavasszal.

Joao Silva kezében lesz a karmesteri pálca, a Chambéry villámgyors, technikás irányítója remekül osztogatja a labdákat. Remek cselező képességének hála pedig könnyen meg tudja verni védőit.

Joao Silvát nehéz tartani Fotó: http://rio.sportschau.de/
Joao Silvát nehéz tartani (Fotó: rio.sportschau.de)

 

Az átlövőből középre kormányzott Henrique Teixeráról nehéz lenne megformázni a mozgékonyság szobrát. Rutinjával, valamint remek védőmunkájával azonban sokat segíthet a brazil gárdának. Beálló poszton elég egyértelmű a helyzet, Alexandro Pozzer az úr. A hosszú évek óta Spanyolországban légióskodó játékos hatékonyságáról mindent elmond, hogy beálló létére házi gólkirály a Saguntóban. A válogatottban csak támadásban használják, de egyébként jó védőnek is számít. Pihenőidejében a nyáron a Kiel mezét a Vardaréra cserélő Rogério Moraes lesz a pályán. A hegyomlás méretű beálló nem sok sót eszik meg a macedón fővárosban, úgy fest, nem futja be azt a pályát, amit az utánpótlás tornák után jósoltak neki. Igaz, még mindig csak 23 esztendős.

Végül elértünk a kapusokhoz, ahol szintén két hasonló kaliberű – mint oly sok poszton a braziloknál – játékos van a névsorban. A Norvégiában légióskodó César Almeida felé billen a mérleg nyelve a kezdőben. A ?BomBom? becenévre hallgató portás fantasztikus bravúrokra képes, hihetetlenül mozgékony és hajlékony kapus. Maik Santos a rangidős a keretben 36 évével, megannyi világversennyel a háta mögött. Ez a tapasztalat pedig jól jöhet majd a kiélezett mérkőzéseken. Az előttük álló védelemben – ahogyan már fentebb említettük – Thiagus Petrus az úr, zavaróban pedig az egyik balszélső. Az 5+1-es védekezést remekül alkalmazó dél-amerikaik hatosfal esetén sem elvesztettek, magasságban és erőben is megvannak a játékosaik ehhez a szisztémához is.

A 16-os keret
Kapusok:
 César Almeida (OIF Arendal), Maik Santos (Al Rayyan SC)
Jobbszélsők: Fábio Chiuffa (KIF Kolding Köbenhavn), Lucas Candido (BM Guadalajara)
Jobbátlövők: José Toledo (Orlen Wisla Plock), Oswaldo Guimaraes (Helvetia Anaitasuna), Gabriel Jung (Helvetia Anaitasuna)
Irányítók: Joao Silva (Chambéry Savoie HB), Henrique Teixeira (Bada Huesca)
Beállók: Alexandro Pozzer (Fertibería Puerto Sagunto), Rogério Moraes (RK Vardar Skopje)
Balátlövők: Haniel Lángaro (Naturhouse La Rioja), Thiagus Petrus Santos (MOL-Pick Szeged), Thiago Ponciano (Liberbank Ciudad Encantada)
Balszélsők: Miguel Torriani (ADC Estrela de Guarulhos), David Cleryston (HC Taubaté)

Szövetségi kapitány: Washington Nunes

Várható kezdőcsapat

b

Világbajnoki esélyek

Ha a brazilok tudják hozni az olimpián mutatott játékukat, akkor az A-csoport második helyéért lesznek harcban az orosz és a norvég együttessel. Az ötkarikás játékokon egy ennél jóval erősebb lengyel csapatot is legyőztek, míg Japánnál sokkal nagyobb játékerőt képviselnek. A nyitómeccsen a házigazda franciák ellen azonban az áldozati bárány szerepét tölthetik be. Ha sikerül legalább a harmadik pozícióban végezniük, akkor a negyeddöntő is elérhetőnek tűnik számukra.

További csapatbemutatók:

Angola
Argentína
Chile
Dánia
Egyiptom
Svédország
Tunézia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here