Vb 2017 – Chile

A magyar válogatott egyik csoportkörös ellenfele a világbajnokságon a chilei nemzeti együttes. A korábbi világklasszis játékos, Mateo Garralda által irányított dél-amerikaiak legnagyobb sztárjuk, az egykori veszprémi Marco Oneto nélkül utaznak a tornára.

chile

Legjobb eredmények

olimpia: ?
világbajnokság: 22. hely (2011)
Pánamerikai Bajnokság: ezüst (2016), bronz (2010, 2012, 2014)
Pánamerikai Játékok: bronz (2011, 2015)

Út a vb-ig

Chile a 2016 nyarán rendezett Pánamerikai Bajnokság második helyével kvalifikálta magát a franciaországi vb-re. Az ezüstérem a csapat történetének eddigi legnagyobb sikere volt. A kontinenstorna csoportkörében – grönlandi segítséggel – az első helyen végeztek, megelőzve a rendező argentin nemzeti csapatot is, így kerültek az előre tervezettnél kissé könnyebb ágra. A két együttes egymás elleni találkozóját ugyan a hazaiak nyerték, dacára annak, hogy a meccs második félidejében annyira összeállt a chilei védekezés, hogy Simoneték 17 percen keresztül gólképtelenek voltak. A Garralda-csapat végül döntőbe került, ahol a braziloktól négygólos vereséget szenvedve ezüstéremmel gazdagodtak.

Szövetségi kapitány

A chilei válogatottnál a legnagyobb név egyértelműen a szövetségi kapitány, Mateo Garralda. A spanyolok egykori világklasszis jobbátlövője játékosként világbajnokságot nyert hazájával, többek között hatszoros BL-győztesnek is mondhatja magát. Edzői pályafutása közel sem ilyen fényes még. Kezdésként hazájában csinált masszív csapatot a Guadalajárából, majd a román Bacau vezetésével bízták meg, de az anyagi gondok miatt nem sokáig maradt keleti szomszédunknál. Rövid ideig ült a Puerto Rico-i válogatott kispadján is, majd a 2016-os év elején írt alá a chilei nemzeti csapathoz, ahol hosszútávon, a 2020-as olimpiai ciklus végéig számolnak vele.

Mateo Garraldára felnézhetnek a chilei játékosok Fotó: http://www.noticiasdenavarra.com/
Mateo Garraldára felnézhetnek a chilei játékosok
Fotó: http://www.noticiasdenavarra.com/

Kulcsjátékosok

A chilei válogatott gólgyárosa az a Rodrigo Salinas, aki a katari világbajnokságon negyedik helyen végzett a góllövőlistán. A helyosztók során Iránnak laza 18 gólt dobott, de többször is kétszámjegyű találat virított a neve mellett. A jelenleg a francia másodosztályú Chartres színeiben játszó Salinas támadásban és védekezésben is szinte végig pályán van a válogatottban. Talpról eleresztett bombái élményszámba mennek, de egy az egyben is meg tudja verni védőit.
A három Feuchtmann-testvérből kettőt kell említenünk a kulcsemberek között. A karmesteri pálcát viselő Emil számít az elsőszámú hétméteres lövőnek az együttesben, valamint remekül hozza helyzetbe társait. Védekezésben azonban mindig cserélik a Svácjban légióskodó irányítót. Egyébként ő a rangidős is a keretben. Öccse, Erwin jelenleg Ausztriában játszik, de korábban a török Besiktassal BL-rutint is szerzett. Komoly lövőerővel rendelkezik a balátlövő poszton bevethető játékos. Ezen kívül a védekezésben is kulcsszerepe van, hiszen ő az egyik standard hármas védő.
Érdemes itt megjegyezni, hogy mindhárom Feucthmann, valamint Víctor Donoso is lemondta 2013 júniusában a válogatottságot, a szövetségi kapitány, Fernando Capurro személye miatt, mondván magasabban kvalifikált szakembert szerettek volna a kispadra. Garralda pedig érkezett, és vissza is tértek a válogatottba.

A Feuchtmann-testvérek (balról-jobbra): Harald, Emil, Erwin. Fotó: http://www.elgraficochile.cl/
A Feuchtmann-testvérek (balról-jobbra): Harald, Emil, Erwin. Fotó: http://www.elgraficochile.cl/

A franciaországi keret

A chileiek vb-beharangozójánál mindenképpen élre kívánkozik Marco Oneto hiányának említése, aki sérülés miatt nem lehet ott Franciaországban. A korábbi veszprémi beálló védekezésben és támadásban is kulcsszereplő lett volna, méreteivel messze kimagaslott a chilei keretből. A sérülés miatt a teljes őszi szezont kihagyó és klub nélküli Oneto egyébként decemberben a portugál Sportinghoz igazolt, ahol a tavasszal már teljes erőbedobással küzdhet.
A kapuban René Oliva számít az első számú opciónak, de Felipe Barrientos is közel egyenrangú vele. A 16-os keretben ott van még a 23 éves Felipe García is, aki az idei évtől már légiósként, Törökországban bizonyítja tehetségét. A portások előtt hatosfalat védekeznek a chileiek. A két hármas védő Erwin Feuchtmann és a beálló, Javier Frelijj. Utóbbi támadásban is kezdeni szokott, de van, amikor már egészen hamar érkezik a helyére akcióban Esteban Salinas. Kettesben Rodrigo Salinas (szintén testvérek), valamint Víctor Donoso alkotja még a falat. A Franciaországban légióskodó Donoso támadásban csak elvétve jut szóhoz.
A gólszerzésért elsősorban a belső hármas felelős. Jobbátlövőben Rodrigo Salinas az úr, Emil Feuchtmann irányít, míg Erwin Feuchtmann balátlövőben mozdíthatatlan. A balszélen Sebastian Ceballos, a jobbon Pablo Baeza számít első számú opciónak. Érdekesség, hogy a kezdősor szinte minden tagja hatvan perceket tölt a pályán, a védekezésben történő két csere (Donoso és Frelijj jön Emil Feuchtmann és Esteban Salinas helyére) számít állandó rotációnak. Rajtuk kívül a balátlövő Diego Reyes kaphat még többnek nevezhető játékidőt, a többiek csak percekben reménykedhetnek. Felállt fal ellen nem sokat használják a szélsőket, inkább átlövésekkel és betörésekkel operálnak. Oneto hiányában a beállós játékuk sem az igazi. Esteban Salinas technikailag ugyan képzett, de a 180 cm-es magasságához társuló 90 kg súllyal nem sok sót eszik meg a komoly védelmek ellen.

A 16-os keret:
Kapusok: René Oliva (Ovalle BM), Felipe Barrientos (Club Italiano BM),  Felipe García (MYK Hentbol)
Jobbszélsők: Pablo Baeza (BM Usab), Eric Caniu (CD Luterano Valparaíso)
Jobbátlövők: Rodrigo Salinas (Chartres MHB 28)
Irányítók: Emil Feuchtmann (Wacker Thun), Cristian Moll (CH Sant Joan)
Beállók: Esteban Salinas (BM Benidorm), José López (Unión Machalí BM), Javier Frelijj (Club Inter BM)
Balátlövők: Diego Reyes (BM Alarcos Ciudad Real), Erwin Feuchtmann (SG Insignis Handball Westwien), Víctor Donoso (Montélimar CHB)
Balszélsők: Sebastián Ceballos (BM Zamora), Harald Feuchtmann (DJK Waldbüttelbrunn)

Szövetségi kapitány: Mateo Garralda

Várható kezdőcsapat

chile

Világbajnoki esélyek

Az európai csapatokkal szemben -Magyarország, Németország, Horvátország, Fehéroroszország- a papírforma szerint nem sok keresnivalója lesz Garralda együttesének a B-csoportban, hiszen fizikálisan, ilyen rövid kispaddal nem fogják bírni a tempót. Azonban nem szabad őket félvállról venni, hiszen képesek minőségi kézilabdára is ideig-óráig. A szaúdiak ellen viszont teljesen reális a győzelmi esélyük a tornán, a csoportból való továbbjutáshoz azonban ez kevés lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here