Vb 2017 – Dánia

Dánia a riói olimpián a csúcsra ért, ám a világbajnoki arany még hiányzik az éremkollekciójukból. Ezen szeretnének változtatni Mikkel Hansenék a franciaországi viadalon.

 

Legjobb eredmények

olimpia: arany (2016), 4. hely (1984)
világbajnokság: ezüst (1967, 2011, 2013), bronz (2007), 4. hely (1958, 1970, 1978, 1982, 2009)
Európa-bajnokság: arany (2008, 2012), ezüst (2014), bronz (2002, 2004, 2006), 4. hely (1994)

Út a vb-ig

A dánok Ausztriával játszottak világbajnoki selejtező mérkőzéseket, s a várakozásoknak megfelelően magabiztosan, kettős győzelemmel jutottak tovább, így biztosítva helyüket a világbajnoki mezőnyben.

Szövetségi kapitány

Gudmundur Gudmundsson 2014 óta irányítja a dán válogatottat, s egyben az utolsó világversenyére is készül a skandináv csapat vezetőjeként, lévén az már korábban hivatalossá vált, hogy 2017 nyarán Nikolaj Jakobsen váltja majd a kispadon. Az izlandi tréner, aki korábban saját hazája csapatának élén olimpiai ezüstérmet szerzett 2008-ban, a legutóbbi világbajnokságon a csalódást okozó ötödik helyig vezette a dánokat, s a 2016-os Eb-n sem tudta éremhez segíteni csapatát. Az olimpiai siker minden korábbi kétséget eloszlatott, ám nem sokkal ezt követően több spekuláció látott napvilágot arról, miszerint megromlott a viszonya a szövetség sportigazgatójával, Ulrik Wilbekkel, aki lépéseket is tett Gudmundsson távozásáért. Bár ezt később Wilbek cáfolta, végül lemondani kényszerült pozíciójáról, az izlandi tréner pedig novemberben jelentette be szándékát, mely szerint 2017-ben elhagyja a skandináv csapatot.

Kulcsjátékosok

Ránézve a dán válogatott keretére, számos kiemelkedő képességű játékost találhatunk, ugyanakkor mindenképp ki kell közülük emelni, Mikkel Hansent, aki a válogatott állócsillaga, a 2015-ös év legjobbjának választott játékosa, s az elmúlt olimpiai torna MVP-je. Hansen amellett, hogy kivételes lövőtechnikával rendelkezik, s akár kettes védőként is jól használható, képes arra, hogy fontos mérkőzéseken szórja meg magát, ami tovább növeli értékét.

Mikkel Hansen Forrás: www.dr.dk
Mikkel Hansen (Fotó: www.dr.dk)

 

Mellette Niklas Landin neve szerepel rendre a legnagyobb csillagok között, nem véletlenül, hiszen kettejük kivételes képességei mérkőzést eldöntő tényezők lehetnek egy-egy torna során. Landin évekig aktuális csapata egyértelműen első számú hálóőre volt. Idén Kielben Andreas Wolff lett a társa, aki szintén elit kapussá érett, s akire több fontos mérkőzés is jutott a szezonban, ám Landin világklasszis voltát mindez nem kérdőjelezte meg. Hozzájuk hasonlóan klasszis teljesítményre képes több társuk is,  többek között Lasse Svan, Hans Lindberg, Lasse Andersson, Mads Mensah, Jesper Nöddesbo vagy akár René Toft Hansen is, a teljesség igénye nélkül.

A franciaországi keret

A dán válogatott a neveket tekintve is az egyik kiemelkedő tudású csapat a világbajnokságon, ám posztonként végignézve itt is akadnak erősségei és hiányosságai a gárdának. Koncentrálva a védekezésre, Landin jelenléte önmagában magabiztosságot adhat a csapatnak, ám mellette mindenképp lesz még egy kiváló hálóőre a csapatnak. Mind Möller, mind Green hathatós segítség lehet a dánoknak, bárki is lesz az utazó keret tagja. Előttük a falban René Toft Hansen és Henrik Mölgaard is elit védőnek számít, de Olsen és Damgaard kivételével szinte minden dán játékos magas szinten is jól használható hátul. Elöl a balátlövő poszt egyértelműen a torna egyik legerősebbje lehet Mikkel Hansennel, Lasse Anderssonnal és Michael Damgaard-ral. Irányítóban Morten Olsen az olimpiai torna egyik pozitív meglepetése volt, de Mensah, és a Barcelonában mutatott játéka alapján Lasse Andersson is jól oldhatja meg a karmesteri feladatokat. Kevésbé tűnik erősnek a jobbátlövő poszt. Már az olimpián sem ez volt a dánok legjobb csapatrésze, de miután Mads Christiansen visszavonult a válogatott szerepléstől, itt lehetnek gondok. A poszton Kasper Söndergaard rutinja segíthet, Kirkelökke pedig már a 2013-as U19-es világbajnok csapat egyik legjobbja volt, így számára ez a torna hozhatja meg a berobbanást az elitbe. A jobbszélről sokat nem érdemes beszélni, hiszen itt két idősödő, ám világklasszis játékos kaphat szerepet, s hasonlóan erősek a dánok beálló poszton is. A balszélen Casper Mortensen jól oldotta meg a feladatát az olimpián, itt érdekes lehet Magnus Landin játéka, aki hosszú távon, az Eggert utáni időszakban jelentheti a megoldást Dániának.

Lasse Svan (forrás: www.rio2016.com)
Lasse Svan (Fotó: rio2016.com)

 

A 19-es névsor:
Kapusok: Niklas Landin (THW Kiel), Jannick Green (SC Magdeburg), Kevin Möller (SG Flensburg-Handewitt)
Jobbszélsők: Lasse Svan (SG Flensburg-Handewitt), Hans Lindberg (Füchse Berlin)
Jobbátlövők:  Kasper Söndergaard (Skjern Handbold), Niclas Kirkelökke (GOG)
Irányítók: Morten Olsen (TSV Hannover-Burgdorf), Mads Mensah (Rhein-Neckar Löwen)
Beállók: René Toft Hansen (THW Kiel), Henrik Toft Hansen (SG Flensburg-Handewitt), Jesper Nöddesbo (FC Barcelona Lassa)
Balátlövők: Mikkel Hansen (PSG Handball), Lasse Andersson (FC Barcelona Lassa), Michael Damgaard (SC Magdeburg), Henrik Möllgaard (PSG Handball)
Balszélsők: Casper Mortensen (TSV Hannover-Burgdorf), Magnus Landin (KIF Kolding Köbenhavn)

Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson

Várható kezdőcsapat

dán

Világbajnoki esélyek

A dánok egyértelműen a világbajnokság egyik esélyesei, s külön motivációt jelenthet számukra a tény, hogy ezt a tornát még soha nem sikerült megnyerniük. Francia földön ugyanakkor elég nehéznek tűnik megverni a házigazdákat, és mellettük is számtalan csapat pályázik az egyik elődöntős pozícióra. Mindettől függetlenül a katari 5. hely egyértelmű csalódás volt a dánoknak, s most is csak az érem tűnik elfogadhatónak.

További csapatbemutatók:

Angola

Chile

Egyiptom

Svédország

Tunézia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here