Vb 2017 – Fehéroroszország

Új csapat építésére a négyéves olimpiai ciklus első világversenye a legalkalmasabb. Így gondolja ezt a fehérorosz szövetségi kapitány, Yuri Shevtsov is. Több idős kulcsembere helyett fiatalokat hívott be. 

feheroroszo

Legjobb eredmények

olimpia: ?
világbajnokság: 9. hely (1995)
Európa-bajnokság: 8. hely (1994)

Út a vb-ig

Picin múlott, hogy a fehérorosz férfi kézilabda-válogatott nem esett el a selejtezők során. Az első mérkőzésen Lettország ellen hazai pályán mindössze kétgólos győzelmet arattak. A szoros visszavágón ugyanennyivel kaptak ki, de szerencséjükre idegenben több gólt szereztek, így Fehéroroszország kvalifikált a világbajnokságra.

Shevtsov képviseli az állandóságot

A fehérorosz férfi kézilabda-válogatott kispadját 2012 óta foglalja el a jelenlegi kapitány, Yuri Shevtsov. Vele jöttek a sikerek: 2013-ban tizennyolc év után jutott ki ismét a nemzeti együttes világbajnokságra. Azóta viszont minden világversenyen részt vettek, az olimpiákat nem számítva. A franciaországi vb-n azon kevés edzők közé tartozik, aki elmerte kezdeni a játékoskeret fiatalítását.

Kulcsjátékosok vonultak vissza

Új korszak veheti kezdetét a fehéroroszoknál ezen a világbajnokságon. A csapat legnagyobb sztárja, Siarhei Rutenka, először a címeres meztől, majd éppen a napokban a klubkézilabdától is visszavonult. A hatszoros BL-győztes játékos hiányát biztosan megérzi majd a Shevtsov-gárda. Személyében támadásban és védekezésben is fontos láncszem került ki a keretből. A támadások fazonszabásza, Dzmitry Nikulenkau bár nem hagyta abba az aktívsportot, de Franciaországban ő sem lesz ott térdsérülése miatt. Nincs ott a szűk keretben a 31. életévében járó Maxim Babichev sem, valószínűleg kapitányi döntés miatt. A beálló eddig biztos pontja volt a válogatottnak. Róla éppen a napokban jelent meg sajtóinformáció, hogy elhagyja jelenlegi klubját, a Meshkov Brestet és a következő szezont már az ukrán bajnok Motor Zaporozhynénél kezdi meg.

A fehérorosz válogatott természetesen a hazai pontvadászat két élklubjára, a Brestre és az SKA Minskre épül. Előbbiből négyen, utóbbiból hatan vannak ott a végleges keretben. Siarhei Rutenka visszavonulásával kimagasló tudású sztárja nincs a fehéroroszoknak, de így is több kiváló játékosuk van. A Bresttől kölcsönben Csurgón levő Astrashapkin a K&H férfi kézilabda ligában tizennégy mérkőzésen hatvan gólt szerzett. A kezdőben azonban még így is a rutinos Shylovich kaphat majd helyet, aki nem csak támadásban, de védekezésben is jól használható.

A selejtezős mérkőzéseket nézve Siarhei Rutenka távollétében a balátlövő pozíció lyukasnak tűnik. Más posztokon viszont, mint például a teljes jobboldalon vagy beállóban, két egyenértékű kézilabdázóra is számíthat Yuri Shevtsov. Irányítóban pedig az excsurgói Bary Pukhouski kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból.

Hiába a csapat rangidős játékosa a 37 éves Ivan Brouka, még mindig számít rá a balszélen a szövetségi kapitány. Két fiatalabb poszttársa és trónkövetelője van, Yurynok a Brest színeiben már a BL-ben bontogatja szárnyait, míg Tsitou csak az utolsó selejtezőkörig jutott a finn bajnokkal.

A 28-as bő keretben helyet kapott Vitali Charapenka, azonban a világbajnokságra nem vitték magukkal a fehéroroszok. Így sincs azonban félnivalójuk, mivel Saldatsenka kiváló Európa-bajnokságot zárt 2016-ban, Lengyelországban. Stabilan jól védett mezőnyből, de kimagaslott a többi hálóőr közül hétméteres hárításaival. Tizenkilenc büntetőből hetet védett.

A fehérorosz 16 fős keret:

Kapusok: Ivan Matskevich (Steaua Bucuresti), Viachaslau Saldatsenka (SKA Minsk)
Jobbszélsők: Maxim Baranau (Székelyudvarhelyi KC), Dzianis Rutenka (HC Meshkov Brest)
Jobbátlövők: Aleh Astrashapkin (Csurgói KK), Siarhei Shylovich (HC Meshkov Brest)
Irányítók: Barys Pukhouski (HC Motor Zaporozhye), Aliaksandr Padshyvalau (SKA Minsk), Vadim Gayduchenko (SKA Minsk)
Beállók: Viachaslau Shumak (HC Meshkov Brest), Artsem Karalek (Saint-Raphael VHB)
Balátlövők: Uladzislau Kulesh (SKA Minsk), Aliaksei Shynkel (SKA Minsk)
Balszélsők: Ivan Brouka (SKA Minsk), Andrei Yurynok (HC Meshkov Brest), Aliaksandr Tsitou (Cocks)

Szövetségi kapitány: Yuri Shevtsov

Várható kezdőcsapat

forosz

Világbajnoki esélyek

Nagy meglepetés lenne, ha Fehéroroszország nem jutna tovább a C csoportból, ahol majd megmérkőzik a magyarokkal, a horvátokkal, a németekkel, a chileiekkel és a szaúdiakkal. Az esetleges kiesés mellett az sem lenne hétköznapi tett tőlük, ha a negyedik helynél jobb pozícióból jutnának be a nyolcaddöntőbe.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here