Vb 2017 – Franciaország

A címvédő francia férfi kézilabda-válogatott rendezőként száll harcba a világbajnoki aranyéremért, és mint az utóbbi évek nagy tornáin, ezúttal is favoritnak számítanak a végső győzelem megszerzésére.

franciao

Legjobb eredmények:

Olimpia: arany (2008, 2012), ezüst (1992, 2016)
Világbajnokság: arany (1995, 2001, 2009, 2011, 2015), ezüst (1993), bronz (1997, 2003, 2005)
Európa-bajnokság: arany (2006, 2010, 2014), bronz (2008)

Út a vb-ig

A torna rendezőjeként Franciaország természetesen automatikus részvételi jogot is nyert. De Karabaticék enélkül is kvalifikálták volna magukat a viadalra, hiszen két éve Katarban ők emelhették a magasba a vb-trófeát. A gallok sorozatban tizennegyedik, összességében huszonegyedik alkalommal rajtolnak világbajnokságon.

Szövetségi kapitány

Claude Onesta 2001-ben lett francia kapitány, vezetésével mindent megnyert a gall alakulat. A legendás edző a világbajnokság előtt azonban hajdani segítőjének, Didier Dinart-nak adta át a stafétabotot, aki Guillaume Gille személyében segítőt is kapott maga mellé. Az új szakvezetés Onesta munkáját viszi tovább, hasonlóan jó eredményeket várnak el tőlük a nemzeti csapat kispadján. Dinart és Gille évekig együtt értek el sikereket a pályán, így trénerként is megvan az összhang kettejük között. A váltásra egy ideje készültek már, az utóbbi világversenyeken többször is láthattuk, hogy Dinart ?meccselt? Onesta helyett, ráadásul az éles mérkőzéseken is.

Kulcsjátékosok

Az egyik legfontosabb, és legrutinosabb játékost a kapuban kell keresni, aki nem más, mint Thierry Omeyer. A 40 éves hálóőrt nem lehet kirobbantani a csapatból, hiszen évről évre hozza a világklasszis formáját, amire ismét szüksége lehet franciáknak. Többször is szó esett róla, hogy átadja helyét a következő generációnak, de ezt eddig képtelen volt megtenni. Sérülései és formahanyatlása után minden alkalommal visszatért a kezdőcsapatba, és az őszi formáját elnézve ezen a tornán is meggyűlik vele az ellenfelek baja.

Az elnyűhetetlen Omeyer (Fotó: AFP)
Omeyer ismét győzelemre vezetheti a franciákat.
(Fotó: AFP)

Nikola Karabatic balátlövő és irányító poszton is feltűnhet, hiszen mind a két poszton világklasszis teljesítményre képes. Nélküle egyszerűen elképzelhetetlen a francia válogatott. Támadásban óriási repertoár van a birtokában, átlövései életveszélyesek, és védő legyen a talpán, aki egy az egyben képes megállítani. Ha túlságosan is figyel rá az ellenfél, akkor a nagyon pontos passzaival hozza kihagyhatatlan helyzetbe társait. Hátul is fontos szerepe van, hiszen testvérével, Luka Karabaticcsal áthatolhatatlan védőpárost alkotnak a tengelyben, nagyban megkönnyítik a fentebb említett Omeyer munkáját. A hármas védő pozíció mellett még bal kettesként is be tud ugrani a defenzív játéknál.
Elől-hátul kulcsjátékos a francia csapatban Cédric Sorhiando. A Barcelona beállója jó zárásokkal segíti a belső emberek munkáját, és a befejezéseknél is nagyon magabiztos. Nagy termete révén ha labdát kap, akkor csak két három ember képes megállítani, és ekkor is gyakran fordulnak elő büntetések a védő csapatban. Ráadásul jó pontossággal passzol tovább megadva társainak a létszámfölényes helyzet lehetőségét, tehát amíg nála van a labda addig mindig veszélyben van a kapu. A rutinos beálló a védelemben is fontos láncszem, hiszen a belső posztok mindegyikén kiemelkedő védőmunkára képes. Ő lehet az első számú opció hármas védőben valamelyik Karabatic fivér helyettesítésére.

A világbajnoki keret

Egy érzékeny veszteség érte a csapatot az ősszel, hiszen Mathieu Grébille térdsérülés miatt kénytelen kihagyni a hazai viadalt. A Montpellier ászának kiválásával megnyílt az út William Accambray előtt, hogy újra bizonyítson a nemzeti csapatban. A legutóbbi két nagy világversenyt kihagyó átlövőnek Timothey N?guessan-nal kell megküzdenie a játékpercekért, aki Barcelonában igen jó formába került az őszi szezon folyamán, többször is a kezdőben kapott helyet a katalán sztárcsapatnál. Nikola Karabatic is sokat szerepelhet ezen a poszton, így jó teljesítmény szükséges mind a két játékostól, hogy megkapják a megfelelő játékmennyiséget. Sokan vannak előtte a rangsorban, de Olivier Nyokas hihetetlen atletikus képességei, és páratlan lövőereje miatt, egy új stílust hozhat a pályára, ami pedig bármikor megváltoztathatja egy mérkőzés addigi menetét.
Óriási rutinból nincs hiány a balszélen, hiszen még mindig Michael Guigou szerepel itt. Róla tudni lehet, hogy bármilyen helyzetből képes betalálni, és szinte mindig a legjobb döntést hozza a pályán. Egyedüliként van ugyan a posztján, de besegíthet neki az a Kentin Mahé, aki nagyszerű irányító játéka mellett igen magas szintű teljesítményre képes a szélen is, így bármikor tudja pótolni Guigout. Irányítóban Mahé mellett ott van még a csapatban ?Air France?, azaz Daniel Narcisse, akinek súlypont-emelkedése és gyorsasága mit sem kopott az évek során, jó játékára ezúttal is nagy szüksége lesz a galloknak.
A jobb szárnyon a rutin, és a fiatalság is megjelenik. Kirobbanthatatlan a keretből Luc Abalo, aki ellen nagyon nehéz tökéletesen védekezni, hiszen minden helyzetből gólveszélyes. A PSG szélsője biztos kézzel értékesíti helyzeteit, és különösen aktív az emberhátrányos szituációkban, bármikor képes valami váratlant, és meglepőt húzni. Mellette fontos szerepet kaphat Valentin Porte, de ő nemcsak a szélen, hanem az átlövő poszton is képes nagyszerű teljesítményre. Játékstílusa hasonlít Mahééra, ők ?univerzális? játékosokként több pozícióban is bevethetőek. Jobbkettőben megtalálható még a fiatal titán, Nédim Rémili aki kora ellenére már rendszeres résztvevőnek számít a Bajnokok Ligájában. Tőle az a hihetetlen lendület és dinamika várható, ami kevés játékosban van meg a mezőnyben. Beállóban három nagyon komoly játékosra számíthat a kapitány, Ludovic Fabregas, Luka Karabatic és Cédric Sorhaindo személyében. Mindhárman alapemberek a csapataikban, támadásban és védekezésben is lehet rájuk számítani. Fabregas 20 éves létére már többször bizonyította, helye van ebben a csapatban.

PORTE
Fontos feladatok hárulhatnak Valentin Porte játékára ( fotó: AFP/J.Nackstrand)

A védelemben a már említett Karabatic testvérpár lehet az első számú opció a tengelyben, de mind Sorhiando, mind Fabregas és a jobbátlövő Adrien Dipanda is képes klasszis teljesítményre ebben a pozícióban. Rengeteg variációs lehetőség áll Dinart rendelkezésére, mert Mahé kivételével szinten minden irányító vagy átlövő jól védekezik kettesben, így akár gond nélkül csere nélküli felállást is tudnak alkalmazni. A legalapvetőbb felállásban a rövidebb oldali átlövőt cserélik, és az ő helyére jön a fiatalabbik Karabatic testvér a tengelybe, és a mindenkori beálló kerül kettesbe. Ilyen sok lehetőség birtokában biztosak lehetünk benne, hogy a franciák nagyon hamar megtalálják a tökéletes védelmet, mely mögött Omeyer is remekelni fog.

16-os névsor
Kapusok: Thierry Omeyer  (PSG Handball), Vincent Gérard (Montpellier HB)
Jobbszélsők: Luc Abalo (PSG Handball)
Jobbátlövők: Valentin Porte (Montpellier HB), Nédim Rémili (PSG Handball), Adrien Dipanda (Saint-Raphael VHB)
Irányítók: Kentin Mahé (SG Flensburg-Handewitt), Daniel Narcisse (PSG Handball)
Beállók: Luka Karabatic (PSG Handball), Cédric Sorhaindo (FC Barcelona Lassa), Ludovic Fabregas (Montpellier HB)
Balátlövők: Nikola Karabatic (PSG Handball), Timothey N?guessan (FC Barcelona Lassa), William Accambray (PSG Handball), Olivier Nyokas (HBC Nantes)
Balszélső: Michael Guigou (Montpellier HB)

Tartalék: Yanis Lenne (Sélestat AHB)

Szövetségi kapitány: Didier Dinart

Várható kezdőcsapat

Képkivágás

Világbajnoki esélyek

Házigazdaként a franciák játsszák a nyitómérkőzést, méghozzá Brazília válogatottja ellen. A csoportellenfeleik még Lengyelország, Oroszország, Japán és Norvégia. A hatosból való továbbjutásukhoz nem férhet kétség, a csoport első helyét is valószínűleg ők fogják megszerezni. Számukra inkább ezután, az egyenes kieséses szakaszban indul el a világbajnokság érdemi része. Jellemző a franciákra, hogy a nagy tornák elején botlanak egyet, ám utána fokozatosan jönnek bele a játékba, és lesznek egyre jobbak. Ez most a hazai pálya, és persze a játékerejük miatt valószínűleg nem fog megtörténni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here