Vb 2017 – Horvátország

Zavaros őszt tudhat maga mögött a horvát férfi kézilabda-válogatott. Szeptemberben a szövetségi kapitány lemondott, a szövetség Babic döntését elfogadta, majd kisebb hezitálás után visszahívták. Akárcsak a lengyelországi Eb-keretében, úgy a mostaniban is hozott érdekes döntéseket a 45 éves tréner.

horvato

Legjobb eredmények:
olimpia:
aranyérem (1996, 2004), bronzérem (2012)
világbajnokság: aranyérem (2003), ezüstérem (1995, 2005, 2009), bronzérem (2013)
Európa-bajnokság: ezüstérem (2008, 2010), bronzérem (1994, 2012, 2014, 2016)

Út a vb-ig

Horvátország a lengyelországi 2016-os Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, így azzal az eredménnyel kvalifikálta magát a franciaországi világbajnokságra selejtező nélkül. A riói olimpián nem jutottak elődöntőbe, az ötödik helyen végeztek.

Bízni, vagy nem bízni

Zeljko Babicot a csalódást keltő 2015-ös katari világbajnokság után nevezte ki a Horvát Kézilabda-szövetség. A kezdetekben klubedzőként tevékenykedő Babic az egykori veszprémi játékost, Slavko Goluzát váltotta a kispadon. 2016 szeptemberében azonban lemondott, mivel úgy érezte, hogy a szövetség bizalmatlan vele és kétségbe vonja edzői kompetenciáit. A döntést elfogadták, a kapitánykeresés elindult, majd októberben kiderült, marad az addigi posztján Zeljko Babic.

Vannak hiányzók

Sokféleképpen jellemezhetjük a horvát vb-keretet, de gyengének nem nevezhetjük. Bár olyan nagynevű játékosok nem lesznek ott a pályán Franciaországban, mint Mirko Alilovic, Marko Kopljar, Marino Maric, Ivan Sliskovic vagy Ilija Brozovic. Utóbbin kívül mindenki sérülés miatt marad le a vébéről, bár Alilovic nem tudható okok miatt már korábban hiányzott. Kopljar térdsérülését rehabilitálja, ám, ha szükség lesz rá, ígérete szerint a szövetségi kapitány rendelkezésére áll.

Talán a legérdekesebb a beálló pozíció kialakítása. Igor Vori címeres meztől való visszavonulása után az első számú várományosa a posztnak a jelenleg Kielben, a következő idénytől Hannoverben játszó Ilija Brozovic. A 25 éves kézilabdázó azonban nem kapott meghívót, így a Kontrec, Musa kettősön lesz a világ szeme.

Ilija Brozovic kihagyja a vb-t (Fotó: Karol Bartnik)
Ilija Brozovic kihagyja a vb-t
(Fotó: Karol Bartnik)

Meglepő húzás

Hasonlóan meglepő húzás, hogy kulcsjátékos is lehetett volna, végül ott sincs a vb-keretben a Vardar irányítója, Igor Karacic. Nyilván Duvnjak itt a prioritás, de a macedón gárda két horvátja közül -Karacic és Cindric- kevesen gondolták, hogy bármelyikük is parkolópályára kerül a 22 esztendős Lovro Joticcsal szemben.

A legnagyobb hiányzó amúgy kétségkívül a világ egyik, hanem a legjobb balkezes szélsője, Ivan Cupic. A nyáron Kielcéből a Vardarba igazoló 30 éves klasszis a bő keretbe sem kapott meghívást. Távollétében a zágrábiak legendája, Zlatko Horvat lesz a kezdő, míg helyettese, amolyan percembere, Bozic-Pavletic lesz.

A két átlövő pozíciójában viszont semmi váratlant nem húzott Babic, a merítési lehetőségek közül a legjobbakat válogatta be. A jobboldalon Stepancicot és Sebeticet, míg a túloldalon Mandalinicet és Mamicot, Gojunra csak védekezésben fog számítani a szakember. Még Sliskovic és Kopljar nélkül is rendkívül erős átlövősora van a horvátoknak.

A 28 fős keretben a MOL-Pick Szeged két játékosa is helyet kapott, azonban igazán komoly esély nem mutatkozott rá, hogy utazzanak a világbajnokságra. Sandro Obranovicnak irányítóban több vetélytársa van, míg a védekező specialista Alen Blazevic a fal koordinálásáért Jakov Gojunnal mérkőzhetett volna meg, de a berlini jól bevált, így nem nyúlt hozzá Babic.

A Duvnjak-faktor

Két masszív poszt, a kapus és a balszélső. Ha bárkit magával vihetne Babic ketrece őrzésére, nagy gondban lenne. Stevanovic és Ivic mellett az utolsó keretszűkítésen esett csak ki Ivan Pesic, míg Mirko Alilovic a háttérben van az utóbbi időben. A szegedi Marin Sego pedig az utóbbi években hiába hívta fel magára a figyelmet, világversenyek közelébe nem került. Kellemes gondok, bombaerős párost alkot a zágrábi -jövőre már Schaffhausenben védő- Stevanovic, és a Kielcében kiváló őszi idényt záró Ivic. A balszélen pedig a világklasszis Strlekre számíthatnak a társak, ha pedig cserére kerül sor, a fiatal plocki Lovro Mihichez is bátran nyúlhat Zeljko Babic.

A legnagyobb sztárja még így is kimondva, kimondatlanul Domagoj Duvnjak a horvátoknak. Világklasszis szinten irányítja a támadásokat, de védekezésben is vezér, legyen szó zárt vagy nyitott formációról.

A horvátok legnagyobb sztárja, a világklasszis irányító, Domagoj Duvnjak (Fotó: Uros Hocevar)
A horvátok legnagyobb sztárja, a világklasszis irányító, Domagoj Duvnjak
(Fotó: Uros Hocevar)

A horvátok 16 fős kerete:

Kapusok: Ivan Stevanovic (RK PPD Zagreb), Filip Ivic (KS Vive Tauron Kielce)
Jobbszélsők: Zlatko Horvat (RK PPD Zagreb), Josip Bozic-Pavletic (RK Nexe)
Jobbátlövők: Luka Stepancic (PSG Handball), Luka Sebetic (RK PPD Zagreb)
Irányítók: Domagoj Duvnjak (THW Kiel), Lovro Jotic (RK PPD Zagreb), Luka Cindric (RK Vardar Szkopje)
Beállók: Tin Kontrec (RK PPD Zagreb), Zeljko Musa (SC Magdeburg)
Balátlövők: Jakov Gojun (Füchse Berlin), Stipe Mandalinic (RK PPD Zagreb), Marko Mamic (US Dunkerque HB)
Balszélsők: Lovro Mihic (Orlen Wisla Plock), Manuel Strlek (KS Vive Tauron Kielce)

Szövetségi kapitány: Zeljko Babic

Várható kezdőcsapat:

horvat

Világbajnoki esélyek:

A velünk egy csoportban levő horvátok nagy harcot vívhatnak majd az első helyért Németországgal, de valószínűleg mi magyarok akkor lehetnénk a legboldogabbak, ha a két nagy valamelyikét a harmadik helyre utasítanánk. A nyolcaddöntőben, ha a dánokat elkerülik a horvátok, márpedig igen nehéz elképzelni, hogy bármelyik válogatott olyan rosszul szerepeljen, akkor a Babic-legénységnek kötelező a nyolcba kerülés, de az elődöntő is elvárható lehet akár.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here