Vb 2017 – Izland

Az izlandi válogatott immár több rutinos sztárja nélkül vág neki a világbajnokságnak. A rosszul sikerült Európa-bajnokság után Franciaországban térnének vissza az elitbe Sigurdssonék.

izland

Legjobb eredmények

olimpia: ezüst (2008)
világbajnokság: 5. hely (1997)
Európa-bajnokság: bronz (2010)

Út a vb-ig

Izland pocsékul szerepelt a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságon. Hiába verték meg a norvégokat nyitányként, azt követően alulmaradtak a fehérorosz és a horvát nemzeti csapat ellen is, így utolsóként zárták csoportjukat. Ennek köszönhetően az olimpiáról is lemaradtak. A világbajnoki selejtezők sorsolásnál a portugálokat kapták ellenfélnek. Izlandon háromgólos győzelmet arattak Pálmarssonék, de Portóban alaposan megizzadtak, hiszen a második félidőben többször álltak kiesésre, ám végül a hajrában felülkerekedtek a luzitánokon.

Szövetségi kapitány

A csalódást keltő Eb után természetesen vette a kalapját Aron Kristjánsson, aki négy évig trenírozta a szigetlakókat. Helyére márciusban nevezték ki Geir Sveinssont. Az 52 éves szakember azt megelőzően rövid időszakot töltött a Magdeburgnál, ahol a rossz eredmények miatt pár hónap után menesztették. Hazáján kívül még Ausztriában edzősködött a németországi kaland előtt. Szövetségi kapitányként az izlandi utánpótlás válogatottnál szerzett tapasztalatokat a 2011/12-es évadban.

Kulcsjátékosok

A dániai felkészülési tornát ugyan kihagyta sérülés miatt Aron Pálmarsson, a spanyolok elleni első találkozó előtt dől el, hogy tudja-e vállalni aznap a játékot. A magyar bajnoknál irányítót játszó Pálmarsson a válogatottban balátlövőként szerepel. Félelmetes lövőereje, kiváló csuklója és passzai a világ legjobbjai közé emelik. Állandó veszélyt jelent támadásban, éles szituációkban sem remeg meg a keze. Emellett kettes védőként is tagja az izlandi védelemnek.
A válogatott gólfelelőse az idei szezont újra a Rhein-Neckar Löwennél töltő Gudjón Valur Sigurdsson. A rutinos balszélső az első számú hétméteres végrehajtója a válogatottnak, ahonnan még mindig kirobbanthatatlan, pedig már túl van a 300. szereplésén is címeres mezben, és ezeken már az 1700 lőtt gólt is átlépte. A fontos pillanatokban ő lesz a másik játékos, akire nyugodtan lehet számítani, befejezései még mindig halálosak, nagyon ritkán látni hibát tőle, ha már helyzetbe kerül.
A harmadik kulcsember Björgvin Páll Gústavsson. Az izlandiak hálóőre hihetetlen teljesítményre is képes a kapuban, sokszor ő a meccsdöntő faktor. Az extravagáns játékos ugyanakkor sosem tudta ezt a szintet folyamatosan hozni. Az őszi szezon sem sikerült jól számára, hiszen mindössze 23,14%-os védési hatékonysággal áll a Bundesligában, de ez nagyban köszönhető annak is, hogy klubja, a Bergischer HC az utolsó helyen áll. Ettől függetlenül címeres mezben mindig kivirágzik, ami nélkül most nem sok sansza lesz Izlandnak egy elfogadható eredményhez.

Björgvin Páll Gústavsson fotó: http://pol2016.ehf-euro.com/
Björgvin Páll Gústavsson
fotó: http://pol2016.ehf-euro.com/

A franciaországi keret

Alapvetően határozza meg Izland erejét, hogy 2016-ban több rutinos alapember is visszavonult a válogatottól. A 36 éves Alexander Petersson folyamatos sérüléseire hivatkozva döntött így, a Löwen világklasszis jobbátlövőjének hiánya pedig hatalmas érvágás lesz majd. Hozzá hasonlóan a 35 esztendős Snorri Gudjónsson is elérkezettnek látta az időt a nemzeti csapattól való visszavonulásra. A kiismerhetetlen irányító pótlása hasonlóan nehéz feladat lesz. A Peterssonhoz hasonló korú Róbert Gunnarsson a támadójáték egyik alapköve volt beállóban, válogatott szinten klasszis teljesítményt nyújtott. Ezt a triót kellene tehát pótolnia a szigetlakóknak, amihez hozzájön még, hogy Aron Pálmarsson sérülés miatt kihagyta a felkészülést, de Arnór Atlason is maródi volt még decemberben.

Kapusposzton nem lehet gondja Izlandnak, hiszen Gústavsson mögött Aron Rafn Edvardsson is megbízható megoldásnak számít. A jobbszélre mindössze Arnór Gunnarssont nevezték, aki 73 góljával házi gólkirály a bundesligás Bergischer HC-nél. Ami miatt nem probléma az egyetlen klasszikus szélső, az Ásgeir Hallgrímsson személye. A Nimes jobbátlövője a válogatottban rendre egy sorral kintebb játszott, mivel Petersson volt a kezdő lövő. Az egyébként mindkét poszton bevethető és otthonosan mozgó játékos fontos elem a defenzív játéknál is, remek kettes védőnek számít. Könnyen lehet olyan felállás is, hogy Rúnar Kárason kezd majd jobbátlövőben, Hallgrímsson pedig lehúzódik a szélre. Kárason csapata, a Hannover remek szezont fut a Bundesligában, az 5. helyen állnak, de az izlandi csak második számú opció a német válogatott Kai Häfner mögött.

Irányító poszton a rutinos Arnór Atlasoné lesz a karmesteri pálca. A jelenleg Dániában légióskodó játékos átlövőként is bevethető, de elsősorban passzjátéka a kiemelkedő.

Arnor Atlason fotó: http://pol2016.ehf-euro.com/
Arnor Atlason
fotó: http://pol2016.ehf-euro.com/

Mögötte Janus Smárason kaphat sok szerepet, aki a felkészülés során bizonyította tehetségét. Pár nappal ezelőtt jelentették be, hogy az Aalborg gárdájában folytatja a következő évadtól. Beállóban Vignir Svavarsson kezdhetett volna, de influenza miatt hazautazott, hogy ne fertőzze meg a társakat. Valószínűleg a spanyolok elleni találkozót kihagyja, majd azt követően csatlakozik a kerethez. Svavarsson egyébként Bjarki Gunnarsson párjaként az izlandi védelem tengelyét is alkotja, hiányában Ólafur Gudmundsson lehet az egyik hármas védő. Támadó beállóként Kári Kristjánsson számít egyébként a legjobb opciónak, de ő már túl van pályája zenitjén.

A balátlövő poszt Pálmarsson nem szász százalékos állapota miatt neuralgikus pont lehet. A Veszprém ásza mögött a svéd bajnok Kristianstad tagja, Ólafur Gudmundsson az elsőszámú megoldás. A jó védőnek is számító játékos komoly lövőerővel is rendelkezik, de jóval statikusabb, mint Pálmarsson. A balszél korlátlan ura Gudjón Valur Sigurdsson, de most minőségi cseréje is van Bjarki Elísson személyében, aki nemrég hosszabbított a Füchse Berlinnél, ahol a második legjobb gólszerző idén.

A világbajnoki keret:
Kapusok: Björgvin Páll Gústavsson (Bergischer HC), Aron Rafn Edvardsson (SG Bietigheim)
Jobbszélsők: Arnór Thor Gunnarsson (Bergischer HC)
Jobbátlövők: Ásgeir Örn Hallgrímsson (USAM Nimes), Rúnar Kárason (TSV Hannover-Burgdorf), Ómar Ingi Magnússon (Arhus Handbold)
Irányítók: Arnór Atlason (Aalborg Handbold), Gunnar Steinn Jónsson (IFK Kristianstad), Janus Dadi Smárason (Haukar)
Beállók: Vignir Svavarsson (TTH Holstebro), Arnar Freyr Arnarsson (IFK Kristianstad), Bjarki Már Gunnarsson (EHV Aue), Kári Kristján Kristjánsson (ÍBV)
Balátlövők: Ólafur Andrés Gudmundsson (IFK Kristianstad), Gudmundur Hómar Helgason (Cesson Rennes MHB), Aron Pálmarsson (Telekom Veszprém)
Balszélsők: Bjarki Már Elísson (Füchse Berlin), Gudjón Valur Sigurdsson (Rhein-Neckar Löwen)

Szövetségi kapitány: Geir Sveinsson

Várható kezdőcsapat:

izland

Várható kezdőcsapat Pálmarsson és Svavarsson hiányában:

Képkivágás

Világbajnoki esélyek

Izland a B-csoportba került a világbajnokságon. A jelenlegi keret erőssége a spanyolokkal szemben nem valószínű, hogy elég lesz a pontszerzésre. Óriási csatát fognak azonban vívni a szlovén, a tunéziai és a macedón együttessel a minél jobb továbbjutó pozícióért, egyikük pedig ki is esik ebből a négyesből. Angola ellen viszont a papírformának megfelelően hoznia kell mindkét pontot Izlandnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here