Vb 2017 – Japán

A felkelő nap országának válogatottja két kihagyott torna után vesz részt ismét világbajnokságon. Atsushi Mekaruék helyzete nem könnyű, a pontszerzés is bravúr lenne tőlük a csoportkörben.

japan

Legjobb eredmények

olimpia: 9. hely (1976)
világbajnokság: 10. hely (1970)
Ázsia-bajnokság: arany (1977, 1979), ezüst (1983, 1987, 1989, 1991, 2004), bronz (1993, 2000, 2010, 2016)

Út a vb-ig

Japán legutóbb Svédországban (2011) szerepelt világbajnokságon. Riválisai azóta megerősödtek Ázsiában, így évekig nem tudtak a kontinenstornákon az érmek sorsába, vagyis a vb-kvóták kérdésébe beleszólni. Az áttörést a tavalyi év hozta meg számukra, Bahreinben a harmadik helyet szerezték meg, amivel kvalifikálták magukat a franciaországi vb-re.

Szövetségi kapitány

A japán válogatott számunkra legismertebb tagja Antonio Carlos Ortega szövetségi kapitány. Az egykori veszprémi tréner magyarországi munkája után, éppen a tavalyi Ázsia-bajnokság előtt néhány héttel vette át az együttest. Segítőjének magyar szakembert választott, Nemes Roland tölti be a másodedzői tisztet az együttesnél. Ortega egy teljesen új szisztémát és szemléletet vezetett be a csapatnál, ami a játékosok saját bevallása szerint nagyon fontos tényező volt a sikeres szereplésben. Megbízatása azonban csak egy évre szól, a világbajnokság végéig, utána az izlandi Dagur Sigurdsson veszi át a helyét a kispadon, akivel az olimpiai ciklus végéig tervez a szövetség.

Kulcsjátékosok

Magyarországon a legismertebb japán kézilabdázó Atsushi Mekaru. A több NB I-es csapatban (Kecskemét, Gyöngyös, Balmazújváros, Mezőkövesd) is megforduló, jelenleg az Asobal Ligában játszó átlövő-irányító azonban hazája válogatottjában nem számít egyértelmű kezdőnek, posztján szerepel még Hiroki Shida is. Mekaru ennek ellenére sok gólt szerez általában, hiszen ő a csapat egyik büntető-felelőse, a heteseket pedig jó százalékkal értékesíti.
A csapat legnagyobb sztárja azonban nem ő, hanem Rémi Feutrier. A francia apától és japán anyától Párizsban született balszélső egész fiatal korát a Távol-Keleten töltötte, 23 évesen került vissza szülőhazájába a Chambéry hívására. A szavolyaiaknál megszokta az európai kézilabda légkörét, sok rutint szerzett, amivel segíthet a válogatottnak. Először a tavalyi Ázsia-bajnokságon húzta magára a címeres mezt, a jegyzőkönyvekben édesanyja családnevén (Doi) szerepel. Ha pályán van, egyértelmű alapember, Ortega csak nagyon ritka esetben cseréli le a fontos meccseken.
A másik szélen is jó képességű játékos a kezdő Jin Watanabe személyében. A balkezes kézilabdás meglepően technikás, szinte bármilyen szögből vállalkozik, emellett csapata lerohanásos játékában is fontos szereplő. Feutrier-hez hasonlóan szintén 60 perces játékos.

remi-feutrier
Rémi Feutrier (Fotó: facebook.com/Handball-Team-Japan)

 

A franciaországi keret

Japán világbajnoki keretének többi tagja szinte ismeretlen egy átlagos kézilabda szurkoló számára. A két európai topligás játékoson (Mekaru, Feutrier) kívül mindenki a hazai bajnokságban keresi a kenyerét. A hat évvel ezelőtti vb-keretből hárman maradtak hírmondónak, a csapatkapitány Akihito Kai, valamint Takeda Toru és Jun Mori. Mára már egyikük se számít alapembernek, bár Kai a kapuban, Toru pedig a védelem tengelyében rendszeresen kap lehetőséget.

Ugyan spanyol edzője van a csapatnak, védekezésben azonban nemigen alkalmazzák a hispánokra jellemző nyitott felállást. A jól bevált hatosfalat Kohei Narita irányítja, akit csak a defenzív játéknál cserél be Ortega, ennek ellenére a gyors lerohanásoknál sokszor kulcsszereplő, magabiztos befejező. Hármasban párja az aktuálisan pályán lévő beálló szokott lenni. A kapuban Masatake Kimura a kezdő, a portás az Ázsia-bajnokságon jó játékával több meccset is hozott a csapatnak. A defenzív felállásnál fontos szereplő Hiroki Shida, a nagy munkabírású átlövő így támadásban is fent maradhat, Mekarut kiszorítva.

A japánok az akcióknál a gyorsaságra építenek, nem véletlen, hiszen kevés az igazán magas játékosuk. A lerohanásos játékban kulcsszereplők a szélsők, Feutrier és Watanabe is így szerzi góljai jelentős részét. A beállók megjátszása is kulcsfontosságú, elsősorban Takashi Kato számít jó befejezőnek a vonalról. A lövősorból Mekaru és Shida mellett a balkezes Kairi Kochi rendelkezik sokéves rutinnal, rá a védelemben, kettesként is fontos feladatok hárulnak,

A 19-es névsor:
Kapusok: Masatake Kimura (Osaki Electric), Akihito Kai (Toyota Auto Body), Takayuki Shimizu (Wakunaga Phamaceutical)
Jobbszélsők: Jin Watanabe (Toyota Auto Body), Hiroki Motoki (Osaki Electric)
Jobbátlövők: Kairi Kochi (Toyota Auto Body), Shinnosuke Tokuda (University Tsukuba)
Irányítók: Kento Uegaki (Osaki Electric), Yuto Agarie (Daido Steel)
Beállók: Takashi Kato (Daido Steel), Daichi Komuro (Osaki Electric), Jun Mori (Osaki Electric), Hiroyasu Tamakawa (University Kokushikan)
Balátlövők: Hiroki Shida (Osaki Electric), Atsushi Mekaru (Ángel Ximénez Puente Genil), Takeda Toru (Toyota Gosei)
Balszélsők: Rémi Feutrier (Chambéry Savoie HB), Goki Koshio (Toyota Gosei)
Védekező: Kohei Narita (Wakunaga Phamaceutical)

Szövetségi kapitány: Antonio Carlos Ortega

Várható kezdőcsapat

jAP

Világbajnoki esélyek

Japán a házigazda Franciaország, valamint Lengyelország, Oroszország, Brazília és Norvégia mellett az A-csoportba kapott besorolást a vb-n. Nem kétséges, Mekaruék számítanak a hatos leggyengébb tagjának, egyetlen megszerzett pont is bravúr lenne tőlük a csoportban. Az Elnöki Kupában már teremhet nekik babér, a keretük erőssége nem az utolsó helyre predesztinálja a csapatot. A tornát egyébként tanulásnak és tapasztalatszerzésnek tekinti a szövetség, céljuk a 2020-as hazai rendezésű (Tokió) olimpiára egy ütőképes együttes összerakása.

További csapatbemutatók:

Angola
Argentína
Brazília

Chile
Dánia
Egyiptom
Norvégia
Svédország
Tunézia

ortega2
Ortega mire lesz képes a Japánokkal a vb-n? (Fotó: facebook.com/Handball-Team-Japan)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here