Vb 2017 ? Katar

A világbajnokságon a címvédő jogán induló katariak kerete csak 8 ponton maradt változatlan a két évvel ezelőttihez képest. A több sztárjukat is otthon hagyó ázsiaiak számára álomnak tűnik a legutóbbi szereplés megismétlése.

katar

Legjobb eredmények

olimpia: 8. hely (2016)
világbajnokság: ezüst
Ázsia-bajnokság: arany (2014, 2016), ezüst (2012), bronz (2004, 2006)

Út a vb-ig

Katar rendezőként egészen a döntőig jutott a legutóbbi világbajnokságon, a fináléban azonban Franciaország jobbnak bizonyult náluk. Az idei esemény házigazdái azonban éppen Karabaticék, akik ezzel automatikus indulási jogot is birtokolnak, a címvédő jogát a katariakra átruházva. Saricék ettől függetlenül is kvalifikálták volna magukat a tornára, hiszen tavaly megvédték címüket az Ázsia-bajnokságon, ahol a fináléban Bahreinnél bizonyultak jobbnak (27-22).

Szövetségi kapitány

A néhány éve “olajmilliókból” felépített csapat legfontosabb láncszeme Valero Rivera. A spanyol tréner 2014 óta dolgozik a katariak válogatottjának élén, munkájának mindenki által látható komoly eredménye van. Rivera vezetésével eddig három érmet szerzett a csapat világversenyeken, ám ez 2020-ig, jelenlegi szerződésének határidejéig még változhat.

Kulcsjátékosok

A kubai származású Rafael Capote egyértelműen a csapat legmeghatározóbb tényezője a mezőnyjátékosok közül. A balátlövő az utóbbi világversenyeken a katariak második legjobb gólszerzője volt, ám Franciaországban Zarko Markovic hiányában a házi rangsor élére kerülhet. Capote szerepe védekezésnél is kulcsfontosságú, a hatosfal tengelyében lesz feladata Hassan Mabrouk mellett. A felkészülési meccseken jó formát mutatott.
A katariak másik világsztárja Danijel Saric lesz a vb-n. A bosnyák származású kapus ősztől már nem európai élklubban, hanem választott hazája sztárcsapatainak mezében keresi kenyerét, ez nagyban megkönnyítette a nemzeti együttes világbajnokságra való felkészülését. A hálóőr 40 éves kora ellenére is az abszolút elitbe tartozik a posztján, mindegyik meccsen az eredményt döntően befolyásoló szerepe lesz.
A katari keretbe egyedüli légiósként bekerülő Youssef Benali a beálló poszt felelőse Riveránál. A tunéziai származású vonaljátékos tavaly igazolt vissza szülőhazájába, ám ha címeres mezről van szó, továbbra is az olajállam színeit képviseli. A spanyol játékrendszert alkalmazó együttesben beállóként kiemelt szerepe van a támadásoknál, emellett kettes védőként is nagyszerűen helytáll.

capote
Rafael Capote (Fotó: qatarhandball.com)

 

A franciaországi keret

Katar világbajnoki kerete mindössze 8 ponton maradt változatlan a legutóbbi tornához képest. Olyan sztárok maradnak le az eseményről, mint az “örökös” házi gólkirálynak számító Zarko Markovic, vagy a mindig megbízhatóan teljesítő Goran Stojanovic kapus, valamint a nagydarabb beálló, Borja Fernández. A korábbi alapemberek közül Eldar Memisevic neve sem szerepel Valero Rivera listáján. Az említettek jó része a tavalyi Ázsia-bajnokságon még a pályán volt, mostani távolmaradásuk okát nem hozták nyilvánosságra. A kapitánynak tehát egy teljesen új csapatot kellett építenie.

A gárda magjából Saric, Capote és Benali mellett megmaradt Bertrand Roiné is. A franciából katarivá váló átlövő a legfontosabb játékos lesz a kispadon, csereként bármikor bevethető mindhárom belső poszton, de leginkább a védelem tengelyében. Ott, ahol továbbra is Hassan Mabrouk az úr, aki bár kihagyta a tavalyi kontinenstornát, még mindig az első számú védőnek számít Riveránál. A hátsó alakzat az egyik legerősebb pontja lehet az együttesnek a vb-n. Nemcsak a hatosfalat, hanem a nyitott felállást is jól alkalmazzák, az évek alatt volt idejük az összeszokásra is.

A támadásokat szervező irányítók három éve élvezik a bizalmat, Mahmoud Hassaballa és Kamalaldin Mallash felváltva szerepel a kezdőben. A felkészülés alatt előbbi volt jobb formában. A szélek megjátszása is szerepel a katariak taktikai repertoárjában, ebben a bal oldal jeleskedik inkább. A rutinosabb Murad Abdulrazzaq várható a kezdőcsapatba, ám mellette a fiatal Anis Zouaui is kiválóan képzett technikailag, gyorsaságukat a lerohanásoknál tudják kamatoztatni. A jobbszélen az a Abdulla Al-Karbi lehet főszereplő, aki két éve még csak a cserepadról beszállva kapott némi játékpercet. A keretben Al-Karbi egyedüliként szerepel a posztján, ám a lövő sorból lehúzódva Mustafa Alsaltialkrad bármikor képes őt tehermentesíteni.
Beállóban Bassel Alrayes lesz Benali cseréje. A szír származású játékos a jelenlegiek közül legrégebb óta tagja a válogatottnak, nemrég került vissza Riveránál a rotációba, az olimpián is ő szerepelt Borja Fernández helyett. Támadásban gólerős, hátul megbízható kettes védő.

A katariak legsarkallatosabb pontja az átlövő posztok lesznek. Majdnem minden Capote formáján áll vagy bukik, de sok múlik Roiné cserepadról történő beállásain is. A jobb oldalon Markovic hiányában a jobbkezes Abdelrahman Abdalla játszhat a kezdőben, az El Jaish átlövője klubjában is sokszor helyettesíti az egykori veszprémit. Abdalla elsősorban védőmunkája miatt élvez bizalmat Riveránál, ám ha a helyzet úgy kívánja, a balkezes Ahmed Abdelhakot is pályára küldheti a spanyol mester a posztján.

A 16-os keret:
Kapusok: Danijel Saric (El Jaish SC), Yousuf Alabdulla (Al Gharafa SC)
Jobbszélsők: Abdulla Al-Karbi (Al Sadd SC)
Jobbátlövők: Mustafa Alsaltialkrad (Al Sadd SC), Ahmed Abdelhak (Al Gharafa SC)
Irányítók: Kamalaldin Mallash (El Jaish SC), Mahmoud Hassaballa (Al Sadd SC), Abdelrahman Abdalla (El Jaish SC), Omar Alsafadi (Al Rayyan SC)
Beállók: Youssef Benali (Espérance ST), Bassel Alrayes (Al Rayyan SC)
Balátlövők: Rafael Capote (El Jaish SC), Bertrand Roiné (Lekhwiya SC)
Balszélsők: Abdulrazzaq Murad (Al Gharafa SC), Anis Zouaoui (Al Arabi SC)
Védekező: Hassan Mabrouk (El Jaish SC)

Szövetségi kapitány: Valero Rivera

Várható kezdőcsapat

katar

Világbajnoki esélyek

A keret a nagyobb nevek hiányában a fiatalabb generációra épül, akik valóban szép reményűek, de még nem rendelkeznek ilyen szintű nemzetközi rutinnal, így gyakorlatilag megjósolhatatlan Katar valódi játékereje. Az A-csoportból ezzel együtt továbbjuthatnak, az olimpiai bajnok dánokon kívül bármelyik csapat ellen van győzelmi esélyük. Az ezüstérem megvédése, sőt még a legjobb nyolcba jutás is bravúr lenne azonban tőlük, főleg, hogy a két évvel ezelőtti – rosszmájúak szerinti – egyértelmű játékvezetői támogatást most nem valószínű, hogy megkapják.

rivera
Valero Rivera képes egy újabb csodára a katariakkal? (Fotó: qatarhandball.com)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here