Vb 2017 ? Lengyelország

A lengyel válogatott generációváltáson megy keresztül, így aligha tudják megismételni az előző vb-n szerzett harmadik helyezést. Emellett egy szerencsétlen sérüléshullám is sújtja Talant Dujshebaev együttesét, ezért sok fiatal bizonyíthat a francia viadalon.

lengyelo2

Legjobb eredmények:

olimpia: bronz (1976)
világbajnokság: ezüst (2007), bronz (2015)
Európa-bajnokság: 4. hely (2010)

Út a vb-ig

A lengyeleknek a Franciaországba szóló repülőjegyért az egyre nagyobb játékerőt képviselő Hollandia csapatán kellett átverekednie magát. A párharc első találkozóján ötgólos előnyt alakított ki a Dujshebaev-brigád. A visszavágón Szmal, Bielecki, Bartosz Jurecki és Krzysztof Lijewski sem lépett pályára, ezt megérezték Michal Jureckiék, és egygólos vereséget szenvedtek idegenben, ám a kvalifikációjuk nem forgott veszélyben.

Szövetségi kapitány

A lengyel válogatott és a Vive Tauron Kielce trénerét, Talant Dujshebaevet talán be sem kell mutatni. Az ellentmondást nem tűrő kirgiz származású spanyol szakember játékosként és klubedzőként is sikert sikerre halmozott. Első szövetségi kapitányi felkérését Magyarországról kapta meg, majd az Európa-bajnoki kudarcért vállalva a felelősséget felállt a magyar kispadról.

2016.04.09 Gdansk Sopot Ergo Arena Turniej kwalifikacyjny do Igrzysk Olimpijskich Rio de Janeiro 2016 Polska - Chile (Poland - Chile) N/z Talant Dujshebaev (DUSCHEBAEV DUJSZEBAJEW) Foto Norbert Barczyk / PressFocus 2016.04.09 Gdansk Sopot Ergo Arena Handball Mens Olympic Qualification Tournaments Rio de Janeiro 2016 Polska - Chile (Poland - Chile) Talant Dujshebaev (DUSCHEBAEV DUJSZEBAJEW) Credit: Norbert Barczyk / PressFocus
Nem vár egyszerű feladat Talant Dujshebaevre (Fotó: Norbert Barczyk / PressFocus)

 

A lengyelek számára sem sikerült túl jól a hazai rendezésű kontinensviadal, ami után a korábbi kapitánynak, Michael Bieglernek nem volt maradása a kispadon. A világbajnoki selejtezőket és az olimpiát már Dujshebaev vezénylésével játszották le, ahol végül a negyedik helyen zártak. A spanyollal hosszú távon terveznek Lengyelországban, aki türelmet kért a szurkolóktól és munkaadójától egyaránt, hiszen egy generációváltás előtt állnak, amelyet most Franciaországban kezdenek meg, – a sérülések miatt – a vártnál drasztikusabb módon. A válogatottságot tavaly lemondó Karol Bielecki, Krzysztof Lijewski és Slavomir Szmal pótlása nem lesz egyszerű feladat.

Kulcsjátékosok

Éppen a rengeteg sérülés miatt nehéz is megnevezni a – szó klasszikus értelmében nevezett – kulcsjátékosokat. A bő keretükből egyértelműen Mariusz Jurkiewicz magaslott ki rutinjával, de az irányító-átlövő a felkészülés utolsó szakaszában vállsérülést szenvedett, így Michal Jurecki, Piotr Wyszomirski, Michal Szyba és Kamil Syprzak után ő is felkerült a vb-t kihagyók listájára.
Az irányítóval a soraikban is elsősorban a védekezésükre alapozhattak volna a lengyelek. Ez most hatványozottan igazzá válhat. Mindig is jellemző volt rájuk, hogy rendkívül magas, robusztus középső védőkkel nehezítik meg a támadók dolgát. Így sok múlhat a védekező Piotr Chrapkowskin és a beálló Maciej Gebalán. Főként annak a tudatában, hogy Wyszomirski és Szmal sem lesz ott, így klasszis kapusok nélkül utaznak Franciaországba.
A támadásoknál a szélek lesznek kiemelkedők, egyik oldalról sem esett ki alapember a megmérettetés előtt. Elsősorban Michal Daszektől várhatnak sokat a lengyelek. A plocki jobbszélső kora ellenére már komoly nemzetközi rutinnal bír, technikai képzettsége és gyorsasága pedig a legjobbakra hajaz. Daszek a büntetők elvégzéséért is felelős. Posztján egyedüliként szerepel a vb-keretben, így meccsenkénti 60 perc játék vár rá.

A franciaországi keret

Itt a lehetőség a fiatal hálóőrök számára, hogy bebizonyítsák, hosszabb távon számolhatnak velük. A piros-fehérek legendás hálóőre, Slawomir Szmal ugyanis átadta a stafétát a következő generációnak, címeres mezben nem kíván többet pályára lépni. Ahogy említettük, az egykori szegedi Wyszomirski pedig közvetlen a felkészülés előtt esett ki, így két legjobb kapusa nélkül maradt a lengyel gárda. A pályára küldhetők közül a legtöbb időt valószínűleg Adam Morawski fogja a parketten tölteni. A Wisla Plock 23 éves hálóőre már a Bajnokok Ligájában is szerepelt, tehát nem teljesen idegen számára a nemzetközi légkör.

A karmesteri pálcát Pawel Niewrzawa és Lukasz Gierak kaphatja meg Jurkiewicz kiesése után. Mindkét irányító rendelkezik a válogatotton kívül is nemzetközi tapasztalattal (előbbi két éve, utóbbi jelenleg is a német Lübbecke légiósa). Az átlövő posztokon nagyobb a “baj”. A királyposzton az egyedüli opciót a 21 éves, ám 212 centi magas Tomasz Gebala jelenti, aki nem csak elöl, de a védelemben is megállja a helyét. Igaz, a keretben van még Chrapkowski is, ám a kielcei az utóbbi években csak védőként kapott szerepet. Jobbátlövőben a Pawel PaczkowskiRafal Przybylski páros közül utóbbi szerepelt többet a felkészülés alatt, így valószínűleg rá számít a kezdőcsapatban a kirgiz szakember.

Tomasz Gebala Fotó_zprp.pl
Tomasz Gebala messziről is veszélyes (Fotó: zprp.pl)

 

Tomasz Gebala bátyja, a beállóban első számú opciónak számító Maciej a védelem alapembere is. A támadásoknál Marek Dacko is sok szerepet kaphat mögötte, ám mivel ő nem védekezik, Dujshebaev Patryk Walczakot is meghívta a keretbe.

Daszek egyedül van a jobbszélen, a másik oldalon viszont két jónevű szárnyjátékos is lehetőséghez juthat. Mateusz Jachlewski és Przemyslaw Krajewski is biztos kézzel értékesíti ziccereit, emellett a nyitott védekezési formációnál ékként is bevethetők. Jachlewski Kielcében újra kivirágzott, nagyon magas színvonalú meccseken is higgadt és kíméletlen befejezőnek bizonyult az elmúlt egy évben.

A lengyelek vb-kerete

Kapusok: Adam Morawski (Orlen Wisla Plock), Adam Malcher (Gwardia Opole), Mateusz Kornecki (Górnik Zabrze)
Jobbszélsők:
Michal Daszek (Orlen Wisla Plock)
Jobbátlövők: Pawel Paczkowski (KS Vive Tauron Kielce), Rafal Przybylski (KS Azoty Pulawy)
Irányítók: Pawel Niewrzawa (Wybrzeze Gdansk), Lukasz Gierak (TuS N-Lübbecke), Krzysztof Lyzwa (KS Azoty Pulawy)
Beállók: Marek Dacko (Górnik Zabrze), Maciej Gebala (Orlen Wisla Plock), Patryk Walczak (KS Vive Tauron Kielce)
Balátlövők: Tomasz Gebala (Orlen Wisla Plock), Piotr Chrapkowski (KS Vive Tauron Kielce)
Balszélsők: Mateusz Jachlewski (KS Vive Tauron Kielce), Przemyslaw Krajewski (KS Azoty Puławy)

Szövetségi kapitány: Talant Dujshebaev

Várható kezdőcsapat

lengyel

Világbajnoki esélyek

Az A-csoportba kapott besorolást a piros-fehér csapat, ahol a címvédő Franciaországgal, továbbá Oroszországgal, Brazíliával, Japánnal és Norvégiával is találkoznak. A házigazda kimagaslik a hatosból, de a fentebb említett helyzet tükrében a többiek ellen sem számíthatnak sok jóra Daszekék. Japán persze így sem okozhat problémát számukra. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha a lengyelek a csoportkör után az Elnöki Kupában folytatnák a világbajnokságot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here