Vb 2017 ? Magyarország

A legutóbbi világbajnokságról lemaradt a magyar válogatott, és az Eb sem sikerült túl fényesen. Ezen változtatnának most Nagy Lászlóék, a legjobb nyolc közé kerülés sem elképzelhetetlen.

magyaro

Legjobb eredmények:

Olimpia: 4. hely (1936, 1980, 1988, 2004, 2012)
világbajnokság: ezüst (1986)
Európa-bajnokság: 6. hely (1998)

Út a vb-ig

Franciaországba a szerbek elleni sikeres párharccal jutott ki a magyar válogatott. Az első, kraljevói találkozón úgy tűnt, már eldől a továbbjutás sorsa, hiszen nyolc találattal is vezettek a mieink. De Sesumék visszakapaszkodtak és végül minimális előnnyel várhattuk a veszprémi visszavágót. Ahol Lékai és Mikler vezérletével megnyertük a második találkozót is, így kettős győzelemmel összesítésben hat góllal bizonyultak jobbnak, ezzel kiérdemelték a világbajnoki részvételt.

Szövetségi kapitány

Egy évvel ezelőtt a lengyelországi kontinensviadalon Magyarország a 12. helyen zárt, akkor még a kispad mellett Talant Dujshebaev irányításával. Vállalva a teljes felelősséget a kirgiz származású spanyol szakember benyújtotta felmondását, amelyet a Magyar Kézilabda Szövetség elfogadott. Helyére a Telekom Veszprém trénerét, Javier Sabatét nevezték ki, akkor még a selejtezős párharcig, majd később hosszabbították meg megbízatását a franciaországi világbajnokság végéig.

Kulcsjátékosok

A magyar csapat legnagyobb tapasztalattal rendelkező játékosa és egyben vezére az a Telekom Veszprém jobbátlövője, Nagy László. A 36 éves balkezes játékos a magyar védelem alapköve, de a támadásból is kiveszi a részét. Állandó veszélyt jelent az ellenfél kapujára, és kiválóan hozza helyzetbe társait is, szinte bárkit képes lehet megverni a magyar válogatott, ha ő kirobbanó formában játszik. Ehhez természetesen két remek kapus is kell, ami a válogatottban szintén megtalálható. Mikler Roland évek óta az elit kapusokok közé tartozik, ezt idén is bizonyította számtalanszor a SEHA-, és a BL-mérkőzéseken. Állandó jó teljesítményre képes, így biztos pont a magyar védelem mögött, ahogyan társa Fazekas Nándor is. Az őszülő halántékú hálóőr a felkészülés alatt is megmutatta, hogy továbbra is képes nemzetközi szinten teljesíteni.

MiklerRoland2
Mikler biztos pont a védelem mögött (Fotó: Sólya Eliza/hetmeteres.com)

 

Rengeteg múlhat a nyáron Szegedre szerződő Bánhidi Bencén is. A félelmetes paraméterekkel rendelkező beálló támadásban szinte tarthatatlan. Az általunk is játszott spanyol stílusban is nagy hangsúlyt kap a beálló körüli játék, ehhez elengedhetetlen egy hatékony, jól megjátszható falember. A szeged fiatalja ezeknek a feltételeknek megfelel.

A franciaországi keret

Az előző Európa-bajnoksághoz képest rengeteg helyen változott a mostani keret. Többek között visszakerült a csapatba a tatabányai, Harsányi Gergely. Rá egyedüli jobbszélsőként számít a spanyol, hiszen Iváncsik Tamás be sem került a keretbe, míg Gulyás Péter az utolsó keretszűkítésnél esett ki a 16-os listáról. A másik kimaradó, az egyetlen klasszikus balszélső Iváncsik Gergő lett. A helyén minden bizonnyal a fiatal irányító, a tatabányai Juhász Ádám játszik majd, de nem érzi idegennek ezt a posztot Lékai Máté sem. A Veszprém irányítója egy évvel ezelőtt nem volt ott a lengyel kontinensviadalon, Dujshebaev kihagyta az utazó keretből, ahogyan Császár Gábort is. Most mindketten visszatértek és kirobbanó formában, gólerősen kézilabdáznak.

Fotó: Sólya Eliza - hetmeteres.com
Fotó: Sólya Eliza – hetmeteres.com

 

Lövőerőben nem lesz hiány ebben biztosak lehetünk, hiszen mindkét oldalon igazi nagyágyúk nehezítik az ellen dolgát. Közvetlen a kiutazás előtt Bodó Richárd meniscus-problémái miatt kérdésesnek tűnt a játéka, ám azóta kiderült alkalmas a játékra. Nagyon jó hír, hiszen a szegedi átlövő kilenc-tíz méterről is veszélyt jelent az ellenfél kapujára, ahogyan a breszti Iman Jamali is. Fontos lesz, hogy jobboldalon is veszélyesek legyünk a kapura, és nem csupán Nagy László által. Ancsin Gábor és Balogh Zsolt gondoskodhat erről, előbbi inkább messsziről, távoli bombáival segítheti a csapatot, emellett kettes védőként is használható. Balogh a világbajnokság előtt nem is lépett pályára hasfalhúzódása miatt, de az ősz folyamán a szegediek egyik húzóembere volt. Gyors cselei, betörései, illetve poszttársaitól teljesen eltérő stílusa szélesíti a taktikai repertoárunkat.

Beállóban a legveszélyesebb játékosunk a már említett Bánhidi Bence. A fiatal mögött támadásban több szerepet Szöllősi Szabolcs kaphat majd, míg Zubai Szabolcsra inkább védőfeladatok várnak, ahogyan Schuch Timuzsinra is. A veszprémi védőspecialista Nagy Lászlóval közösen oldja meg a védelem közepét, ám már nincsenek egyedül, hiszen Ligetvári Patrik is egyre többször tűnik fel ebben a pozícióban.

A magyar válogatott vb-kerete:

Kapusok: Fazekas Nándor (Balatonfüredi KSE), Mikler Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (MOL-Pick Szeged), Nagy László (Telekom Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánidi Bence (MOL-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged), Jamali Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya KC)

Szövetségi kapitány: Javier Sabaté
Edző: Debre Viktor

Várható kezdőcsapat

magyar

Világbajnoki esélyek

A C-csoportba került a Sabate-csapat, ahol az Európa-bajnok Németország mellett, Horvátországgal, Chilével, Fehéroroszországgal és Szaúd-Arábia legjobbjaival csapnak majd össze. Papíron a német és a horvát válogatott is erősebb a mieinknél, a továbbjutás mögöttük szinte kötelező. Ez a magyar válogatott képes lehet arra, hogy a legjobb nyolc csapat között zárja a világbajnokságot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here