Vb 2017 – Németország

Az elitbe a 2016-os Európa-bajnokságon újra visszatérő német válogatott a végső győzelemre is esélyes Franciaországban.

nemeto

Legjobb eredmények

olimpia: ezüst (2004)
világbajnokság: arany (2007), ezüst (2003)
Európa-bajnokság: arany (2004, 2016), ezüst (2002), bronz (1998)
*az egyesítés után

Út a vb-ig

Igazi világklasszisok nélkül – Uwe Gensheimer sérült volt -, német kis-, és középcsapatokból álló gerinccel hódították meg a germánok a kontinenst a 2016-os Eb-n. Ez pedig egyben a világbajnoki kvalifikációt is jelentette számukra, így ?megúszták? a páros mérkőzéseket az európai rájátszásban.

Szövetségi kapitány

Dagur Sigurdsson újra visszatette a térképre a német kézilabda-válogatottat. Az izlandi tréner munkája a 2016-os Eb-győzelemnél csúcsosodott ki, ahol a sérüléshullám ellenére is ellenállhatatlan játékkal húzták be az aranyérmet. Ezt követően az olimpián sem vallottak szégyent, Rióban bronzéremmel zártak. Ezek után természetesen a világbajnokságnak is az egyik esélyeseként vágnak neki. Ez lehet Sigurdsson utolsó címe a német nemzeti csapattal, hiszen a torna után távozik, ás Japán nemzeti együttesét vezeti tovább. Az eredetileg 2020-ig szóló kontraktusában volt egy olyan passzus, ami lehetővé tette neki ezt.

Kulcsjátékosok

Uwe Gensheimer az idei szezontól már a PSG-t erősíti. A Löwentől német bajnoki címmel búcsúzó balszélső Franciaországban is igazolja klasszisát. A BL-ben 56 találatával harmadik a góllövőlistán, míg a gall ligában vezeti ugyanezt a rangsort 91 találattal. A válogatottnál lélektanilag is fontos szerepe van, hiszen vezérszerepet tölt be, valamint az egyetlen kimondott világklasszis a keretben. Ezek mellett a hétmétereseket is magabiztosan értékesíti, és bármilyen szögből képes gólt szerezni jelenkorunk talán legjobb balszélsője. Kérdéses azonban a szereplése, ugyanis édesapja halála miatt hazautazott, Sigurdsson mester pedig rábízta, hogy vállalja-e a játékot vagy otthon marad.
A tavalyi Eb-csapatba a sérülések miatt került be a torna folyamán Julius Kühn, a Gummersbach ágyúja. A balátlövő idén 89 találatnál jár a német bajnokságban. A 24 éves tüzér rendkívül dinamikusan tör kapura, kíméletlenül ereszti el bivalyerős bombáit. A nemzeti csapatnál hármas védő pozícióban is helyt kell már állnia, amely feladatot szintén jól látja el. Belső posztokon sokat rotál Sigurdsson, így jobbára a padról jöhet majd be, új lendületet hozva a támadásoknak.

Julius Kühn Fotó: http://pol2016.ehf-euro.com/
Julius Kühn (Fotó: pol2016.ehf-euro.com)

 

Lemaradt az Európa-bajnoki címről Silvio Heineveter, aki formahanyatlás miatt nem fért be a keretbe akkor. Azóta nagyot változott vele a világ, a Füchse Berlin színeiben ihletett formában véd, a románok elleni felkészülési találkozón pedig címeres mezben is lehúzta a rolót. A Bundesligában a második legtöbb védést mutatta be idén, amihez 34,2%-os hatékonyság párosul. Ha a nagy bravúrjairól és dühkitöréseiről is ismert hálóőr hozza ezt a formát, akkor könnyen demoralizálhatja az ellenfeleket.

A franciaországi keret

Kapusposzton nem lesz gond tehát a németeknél, hiszen Heinevetter mögött/mellett is egy klasszis vár bevetésre. Andreas Wolff ugyan csak Landin cseréje Kielben, de a 2016-os Eb-döntő hőse immár BL-rutinnal is felvértezve vág neki a viadalnak. A széleken egyértelműnek tűnik a helyzet, bal oldalon Gensheimer, míg jobbon korábbi csapattársa, Patrick Groetzki kezdhet, ami annak is köszönhető, hogy a lengyelországi Eb álomcsapatába is bekerülő Tobias Reichmann sérüléssel küzd, így a felkészülés során nem is állt rendelkezésre.
Beálló poszton nincs sok kérdés, a Kiel tejfelszőke játékosa, Patrick Wiencek élvezi a bizalmat, aki hármas védőként Finn Lemke társaságában alkotja majd hátsó tengelyt. Támadásban Jannik Kohlbacher lesz majd a cseréje, a Wetzlar izomembere komoly feladat elé állíthatja a riválisok védelmét.

Belső posztokon nagy lesz a forgás, hiszen hasonló képességű játékosok állnak Sigurdsson mester rendelkezésére. Az első számú sor a Paul Drux, Fabian Ernst, Kai Häfner trió lehet. Előbbi 21 évesen alapember a válogatottban és a Füchse Berlinben is. A magas játékintelligenciával megáldott Drux irányítóként is bevethető, valamint a védelemben kettes pozícióban számolnak vele. Ernst a gólerős játékmesterek közé tartozik, Kühn mellett ő a Gummersbach másik vezére, míg Häfner 27 éves korára a német bajnokság egyik legjobb jobbátlövőjévé nőtte ki magát. Kühnhöz hasonlóan ő is az Eb közben került be a nemzeti csapatba.

Kai Häfner Fotó: http://pol2016.ehf-euro.com/
Kai Häfner (Fotó: pol2016.ehf-euro.com)

 

A “második sor” a Julius Kühn, Steffen Fäth fémjelezte duó, ami játékerőben egy az egyben ugyanaz a szint, mint az első. Ezeket a játékosokat tehát sűrűn forgatja az izlandi tréner, aminek köszönhetően a végjátékban fizikailag az ellenfelek felé nőhetnek.

A hatosfalas védelemről már volt szó, alapjáraton Finn Lemke a fix pont, aki az előző Eb blokkkirálya volt. A 210 cm magas játékos párja Wiencek lesz, de Julius Kühn is bevethető ebben a pozícióban. A kettes védő posztot pedig a pályán lévő lövők töltik be általában, így egy cserével meg tudják oldani a támadás és védekezés közötti átmenetet.

A kimaradók között több nagy nevet is találunk. A válogatottságot korábban ideiglenesen lemondó Holger Glandorf jelezte, hogy szükség esetén lehet rá számítani, az osztrákok elleni utolsó felkészülési találkozón is pályára lépett. Hozzá hasonlóan szintén csak vészhelyzet esetén vállalta volna a vb-t a 25 éves Hendrik Pekeler. A Löwen beállója kulcsember volt az Eb-győztes gárdában. Sérülés miatt marad távolt a viadaltól Steffen Weinhold, a Kiel jobbátlövője. Rajta kívül vállsérülés miatt a berlini Fabian Wiede, valamint a szintén kieli Christian Dissinger is maródi. Érdekesség, hogy ez a trió az Európa-bajnokság elején alapembernek számított a válogatottban, de a torna folyamán mindhárman sérülés miatt kerültek ki a keretből.

A 15-ös keret:
Kapusok:
 Silvio Heinevetter (Füchse Berlin), Magdeburg), Andreas Wolff (THW Kiel)
Jobbszélsők: Patrick Groetzki (Rhein-Neckar Löwen), Tobias Reichmann (KS Vive Tauron Kielce)
Jobbátlövők: Kai Häfner (TSV Hannover-Burgdorf)
Irányítók: Simon Ernst (VfL Gummersbach), Niclas Pieczkowski (SC DHfK Leipzig)
Beállók: Patrick Wiencek (THW Kiel), Jannik Kohlbacher (HSG Wetzlar)
Balátlövők: Paul Drux (Füchse Berlin), Steffen Fäth (Füchse Berlin), Julius Kühn (VfL Gummersbach), Finn Lemke (SC Magdeburg)
Balszélsők: Uwe Gensheimer (PSG Handball), Rune Dahmke (THW Kiel)

Szövetségi kapitány: Dagur Sigurdsson

Várható kezdőcsapat

német

Világbajnoki esélyek

A magyar válogatottal egy csoportba került Németország. A legutóbbi Eb-n a mieinknek esélye sem volt a Sigurdsson-csapat ellen, most sem mi leszünk a favoritok. A horvátokkal küzdenek majd meg a csoportelsőségért, a többi együttes ellen pedig gond nélkül be kell húzniuk a pontokat. A torna további szakaszában a végjátékig juthatnak, és bár a francia és a dán válogatott erősebbnek tűnik, de közvetlenül utánuk a németek következnek játékerőben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here